Karadenizde Akarsular Akarsu açısından Türkiye'nin en varlıklı bölgelerinden birisi olup, Karadeniz Bölgesi'nden çıkan sular Karaden...
Karadenizde Akarsular
Akarsu açısından Türkiye'nin en varlıklı bölgelerinden birisi olup, Karadeniz Bölgesi'nden çıkan sular Karadeniz'e dökülmektedir. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak, bölgenin Orta Karadeniz kısmı kıyısında denize dökülmektedir. Orta Karadeniz bölümünün bir öteki mühim akarsuyu da Samsun ilinin Çarşamba kazasından Karadeniz'e dökülen Yeşilırmak'tır. Sakarya Nehri de Marmara Bölgesi sınırları içinde denize dökülmektedir.
Bölgenin en mühim akarsuları, Çoruh (Çoruh Nehri, dünyanın en süratli akan nehirlerinden biri ve en derin nehridir.), Yeşilırmak, Kızılırmak, Bartın(Üstünde ulaşımın yapılabildiği tek akarsuyumuzdur) ve Yenice (Filyos) çayları ile bir kısmı bölgede yer edinen Sakarya'dır.
Kaynağını dağ sıralarının denize dönük yamaçlarından alan akarsular bolca yağış ve eğim sebebiyle, gürdür. Sadece minik dereler halindedir. Karadenizde Göller
Kardenizde azca sayıda ve minik göller vardır. Başlıca naturel göller Çağa, Melen (Efteni) ve Abant gölleridir.
Karagöl, Şavşat ilçe merkezinin 48 km kuzeyinde yer almıştır. Sahara Yaylası ise ilçe merkezine 17 km uzaklıktadır.
Başlıca suni göller: Hasanpolatkan, Çamlıdere ve Gökçekaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj gölleri ve Tortum, Sera, Abant, Yedigöller ve Zinav gölleridir. Ordu'nun Ulubey ilçesi Ohtamış köyünde bulunan Ohtamış Şelalesi 30 m yüksekliğiyle Karadeniz'in ikinci büyük şelalesidir. Gezim için ideal yerlerden biridir. Bunun haricinde Karadeniz Bölgesi'nde fındık, çay, kivi benzer biçimde besinler çok üretilir. Bu da ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Fındıklar yol süresince uzanır.
YORUMLAR