Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.250.076 [1] kişilik toplam nüfusuyla Samsun peşinden Trabzon ve Ordu...
Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.250.076 [1] kişilik toplam nüfusuyla Samsun peşinden Trabzon ve Ordu'dur.
Batı Karadeniz; Orta ve Doğu Karadeniz bölümünden daha düz olduğundan burada nüfus dağınık olarak serpilmiştir. Orta ve bilhassa Doğu Karadeniz Kısmı'nde ise engebe ve yükselti fazla olduğundan nüfus toplu olarak dağılmıştır.
Bölgede 2000 nüfus sayımına nazaran 8 439 213 şahıs yaşamaktadır. Nüfus yoğunluğu Türkiye averajının altındadır. Fakat Orta ve Doğu Karadeniz bölümlerinin bilhassa kıyı kesimlerinde nüfus yoğunluğu fazladır.
Naturel koşullar sebebiyle nüfusun büyük kısmı kıyıda toplanmıştır. İç kısımlar kıyılar kadar yoğun sözü geçen değildir.
Kıyı ovaları, maden ve sanayi bölgeleri yoğun nüfusludur. Bölgede organik koşullar sebebiyle şehirleşme oranı düşüktür.
Bölgede genel olarak dağınık yerleşme görülür
Bölge nüfusunun ortalama %70'i kırsal kesimde oturur. Türkiye genelinde en fazla kırsal nüfusa haiz bölgedir. En mühim kent merkezleri kıyı şeridindedir. Bunlar Samsun, Zonguldak ve Trabzon'dur. Bölgedeki ziraat alanlarının sınırı olan oluşu, süratli nüfus artışı, endüstrinin gelişmemesi, açık deniz balıkçılığının yapılamayışı, bölgeden öteki bölgelere (bilhassa Marmara'ya) yoğun göçlere niçin olmaktadır.
Öteki bölümler göç verirken Batı Karadeniz göç almaktadır. Sebepleri: Ereğli-Zonguldak taşkömürü havzalarının varlığı, Karabük ve Ereğli'de demir -çelik endüstrisinin gelişmesidir.
Orta Karadeniz Kısmı haricinde iç kesimler seyrek nüfusludur. Orta Karadeniz'de ise, minik ovaların iç kesimlerde de yer alması nüfusun kıyı ile dengelenmesini elde etmiştir.
Bölgede iç kesimlerde toplu, kıyıda dağınık yerleşme görülür. Yurdumuzda dağınık yerleşmenin en fazla görüldüğü bölge Karadeniz Bölgesi , bölüm ise Doğu Karadeniz Bölümüdür.Bu durum yağışın bolca, arazinin engebeli olması ve ziraat alanlarının dağınık olmasından oluşur.
YORUMLAR