Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir. Kıyı kesi...
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir. Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır.
Kış mevsiminde Şark Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin benzer biçimde ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır. İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şeker pancarı benzer biçimde ürünlerin öne çıkmasına neden olur. Bölümde çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır. En verimli ziraat arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür.Karadenizde Yetişen Başlıca Ziraat Ürünleri
Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 83'ü mıntıkadan karşılanır.
Çay : Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu mıntıkadan karşılanır. Doğal ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.
Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Kısımı'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Bununla birlikte Garp Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i mıntıkadan karşılanır.
Mısır : Tüm kıyı süresince yetiştirilir. Halkın temel gıda maddesi olduğundan bölge ticaretinde önemi yoktur.
Elma : Bölümde Amasya başta olmak suretiyle Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.
Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak suretiyle Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.
Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır.
Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya adım atmıştır.
YORUMLAR