Karadeniz İklim Tipi Nedir

Karadeniz İklimi (Özet) : Nemli iklimler sınıfına giren Karadeniz ikliminde mevsim yağış görülür. Tipik Karadeniz iklimi Doğu deniz Kısmı...

Karadeniz İklimi (Özet) : Nemli iklimler sınıfına giren Karadeniz ikliminde mevsim yağış görülür. Tipik Karadeniz iklimi Doğu deniz Kısmı'nün kıyı kesimlerinde etkili olur.

Karadeniz Bölgesinin İklim Özellikleri

1. Senelik ortalama ısı, kıyıda 10 dereceyi geçer. Yükseklerde 4° civarındadır.
2. Temmuz ayı sıcaklığı 20 aşama civarındadır.
3. Ocak ayı ortalama sıcaklığı kıyıda ooe nin üstü olup bir çok yerinde 5° - 7° arasındadır.
4. Senelik ısı farkı azdır. Sebebi bağıı rutubet or yüksek olmasıdır.
5. Her mevsimi tertipli yağışlıdır. Bölgenin doğu ve tısında yağış miktarı fazladır.
6. Güneşli geçen gün sayısı minimum, bulutluluk ve gün sayısı en fazla olan kıyılarımızdır .

Doğu Karadeniz kıyıların ılık geçmesi çay, turunçgil, fındık benzer biçimde kış ıllklığı isteyen bitkilerin yetişmesine niçin olur. Aynca bu bitkilerin yetişmesinde kuzeydoğuda yükselen Kafkas Dağlarının kışın soğuk havalara karşı korucuyu tesiri vardır.
* Karadeniz İklimi Detay : Bu iklim, aslolan olarak Şimal Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Ülkemizin kuzeyinde yer edinen Karadeniz kıyılarında görülen bu iklim, her mevsim yağışlı, denizel termik özellikler gösteren ılıman karakterli bir iklim tipidir. Bu iklimde yağışlar barometre minimumları ile orografik şartlara bağlı olarak karşımıza
çıkar. Bu iklim tipinde yıl süresince azca görülen don vakalarına karşılık sis vakası ise yer yer yoğun olmak suretiyle etkili olur. Sadece bu tip tüm şimal kıyılarımız süresince aynı özelliği göstermez. Doğu, orta, batı ve iç kesimlerde ısı ve yağış şartlarına bağlı olarak değişik karakterlerde karşımıza çıkar. Doğu Karadenizdeki yağışları fazla "2500 mm." yüksekliğe çıkıldıkça daha çok (3000 mm.) kışları ılık yazları sıcak geçek özelliklere karşılık Batı Karadeniz de yağışları daha azca "1000-1200 mm." ısı
değerleri değerleri yaz ve kış olarak doğudan daha düşük olan bir iklim tipi ile karşılaşılır. Orta Karadenizde ise yağışlar doğu ve batıdan daha azca (750-800 mm.) ve düzensiz ısı değerleri daha düşük bir iklim tipi dikkati çeker. Kıyı ardında öteki bir değişle iç kesimlere bakan yamaçlarda ve vadi boylarında iç bölgelere geçiş özelliği gösteren bir iklim tipi ile karşılaşılır. Kıyı dağlarının peşinde vadi oluklarında ve depresyonlarda Kastamonu, Bolu, Tokat, Amasya, Şžebinkarahisar, Gümüşhane çevrelerinde yağış değerleri azca yağış maksimumu kış ile İlkbahara kaymış ısı değerleri düşük bir iklim tipi hakimdir.

Karadeniz İkliminin özellikleri

- Her mevsim yağışlıdır.
- Doğu Karadeniz Kısmı’nde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Senelik yağış miktarı 2000 - 2500 mm dir.
- Batı Karadeniz Kısmı’nde de maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Senelik yağış miktarı 1000 -1500 mm dir.
- Orta Karadeniz Kısmı’nde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın olmaktadır. Senelik yağış miktarı 700 -1000 mm dir.
- Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür.
- Senelik ortalama ısı 13-15°C’dir.
- Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6 - 7°C’dir.
- Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21 - 23°C’dir.
- Senelik ısı farkı 13 -15°C’dir.
- Doğal nebat örtüsü ormandır. Yüksek yerlerde Alpin davet görülür.
- Şimal Anadolu Dağları’nın güneye bakan kesimle-rinde, deniz tesirinin azalması sebebi ile yağışlar azalır ve sıcaklıklar düşer. Karasal tesir görülmeye adım atar. (Kastamonu, Bayburt, Gümüşhane benzer biçimde)

Karadeniz Nebat Örtüsü

Hakim nebat örtüsü ormandır. Deniz seviyesinden 2000 metre yüksekliğe kadar ormanlar vardır. 1200 metreye kadar olan kesimde meşe, gürgen, kestane ve çınar benzer biçimde yapraklarını döken ağaçlar; daha yukarılarda ise köknar, sarıçam, ladin, çam benzer biçimde iğne yapraklı ağaçlar yer alır. Kıyı dağlarının iç kısımlarında ise step nebat örtüsü hakimdir.

Karadeniz Ormanları

• Ülkemiz topraklarının ortalama dörtte biri ormanlarla kaplıdır.
• Karadeniz Ormanları, Karadeniz kıyıları ile Marmara Bölgesi’nin Yıldız Kısmı’nde bulunur.
• Karadeniz Ormanları ağaç türleri açısından zengindir. Ülkemizdeki toplam nebat türünün yarısı Doğu Karadeniz Kısmı’ndedir.
• Marmara Bölgesi’nin kuzeyinde rutubet isteyen kestane, gürgen, kayın ve ıhlamur benzer biçimde ağaçlar yoğunluktadır.
• Ege Bölgesi’nde çam ve meşe benzer biçimde kurakçıl ormanlar yaygındır.
• Akdeniz Bölgesi’nde Toroslar ve Nur Dağları üstünde ormanlar bulunur. Burada, kızılçam, meşe, sedir ve köknar yaygındır.
• Doğu ve İç Anadolu Bölgeleri daha kuraktır ve ormanlar seyrektir. Bu bölgelerde ormanlar dağların yüksek kesimlerinde bulunur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Karadeniz İklim Tipi Nedir
Karadeniz İklim Tipi Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karadeniz-iklim-tipi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karadeniz-iklim-tipi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content