Kardiyomiyopati Nedir

KARDİYOMİYOPATİ Kardiyomiyopati, kalp yetersizliğine yol açan kalp kası bozukluğudur. Başlıca üç tip kardiyomiyopati vardır: Dilate, Hipertr...

KARDİYOMİYOPATİ

Kardiyomiyopati, kalp yetersizliğine yol açan kalp kası bozukluğudur. Başlıca üç tip kardiyomiyopati vardır: Dilate, Hipertrofik, Restriktif. Dilate kardiyomiyopatide kalp kası zayıflar ve giderek kalp pompa fonksiyonunu yitirir.

Kalp kanı ileri doğru pompalayamadığında sol karıncıkta tansiyon artar ve kalp genişlemeye adım atar. Dilate kardiyomiyopatide genişleme aylar ve seneler içinde olur. Hipertrofik kardiyomiyopati'de (HCM) kalp duvarları asimetrik şekilde kalınlaşır. Kalp duvarları belirli bir kalınlıktan sonrasında kafi kan pompalayamaz. Kalınlaşmış kalp duvarları çok sertleşir ve kalbe kan doluşu zorlaşır. Kalbin esnekliği azalır. İçine kan dolduramaz. Aşırı büyüyen kalp kası kalbin şeklini de bozar. Bazı hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda hipertrofiden sonrasında Kalp genişler ve dilate kardiyomiyopatideki hale gelir. Restriktif kardiyomiyopatide ise kalp kası içinde anormal madde birikmeleri oluşur, kalbin iç duvarında bir nedbe dokusu oluşur ve kalp kası çok sert bir hale gelir. Restriktif kardiyomiyopati en ender görülen kardiyomiyopati tipidir.

Kardiyomiyopatinin sebepleri nedir?

Koroner arter hastalığı kalbe giden kan akımını engeller ve kalp kasının zayıflamasına niçin olur. Koroner arter hastalığı dilate kardiyomiyopatinin en sık sebebidir. Bazı kalp hücreleri zarar gördüğünde öteki hücreler daha çok çalışmak zorunda kalır fakat zaman içinde onlarda zayıflar. Kokain kullanımı ve yoğun alkol tüketimi de kalp kasını zayıflatır. Kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar kalp kasını zayıflatabilir. Kalp kasında zayıflama ve kalpte genişleme, bilinmeyen nedenler ile de ortaya çıkabilir. Kalpteki genişlemenin sebebinin bilinmediği duruma idiopatik dilate kardiyomiyopati denir. Kontrolsüz yüksek gerilim kalbin iş yükünü arttırır ve kalp kası kalınlaşarak hipertrofik kardiyomiyopati oluşabilir. HCM genel anlamda aileyle ilgili bir hastalıktır. Kalp kasının büyümesini denetim eden bir ekip proteinlerdeki bozukluklardan kaynaklanabilir. Birçok hastalık (enfeksiyonlar, bazı kanser türleri vb…) kalbin iç yüzünde nedbeleşmeye niçin olabilir. Bu nedbeleşme restriktif kardiyomiyopatiye niçin olur.

Kardiyomiyopatinin emareleri nedir ?

Kardiyomiyopati şikayete niçin olmayabilir. Bazı durumlarda ise göğüs ağrısı, eforla ya da gece gelen nefes darlığı, çarpıntı, bacaklarda şişlik, bayılma görülebilir.

Kardiyomiyopati iyi mi tedavi edilir ?

Tedavi, kardiyomiyopati türüne ve sebebine göre değişiklik gösterir. Kalp koroner damarlarında tıkanıklık var ise balon stent ya da bypass ameliyatına başvurulur. Beta bloker ve kalsiyum kanal blokeri denen ilaçlar kullanılarak kalp kasının gevşemesi sağlanır ve kalınlaşmanın niçin olduğu tıkanıklık azaltılır. Damar gevşetici ilaçlarla kalbin iş yükü azaldığından kalp daha rahat çalışabilir. Bu tedavi kan basıncını düşürebilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla kan damarlarındaki tıkanıklıklar ve felçler önlenebilir. Kalbin aşırı kalınlaştığı bazı hastalarda miyektomi denilen tıkanıklık icra eden kas kitlesini azaltmaya yönelik ameliyatlar yapılabilir. Bazı hastalarda bu işlem ameliyata gerek kalmadan kateter yöntemi ile de yapılabilir. Bazı hastalarda kalp pili takılarak kalp vurusunun yönü değiştirilerek kalınlaşmanın niçin olduğu tıkanıklık azaltılabilir. Bazı durumlarda implantable cardioverter defibrillator (ICD) denen cihazlar doldurularak, ölümcül ritim problemleri tedavi edilir. 3 odacığa yerleştirilen kalp pili de kalp yetmezliğinde yeni ve mühim yarar elde eden bir tedavi yöntemidir. Destek cihazlar ve sonucunda kalp nakli tedavi seçenekleri içinde yer alır.

Kaynak: Uz. Dr. Türker Baran
Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kardiyomiyopati Nedir
Kardiyomiyopati Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kardiyomiyopati-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kardiyomiyopati-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content