Karkas - Karkas Nedir - Karkas Hakkında İsim Karkas: Bir yapının taşıyıcı öğelerinin tümüne verilen ad; iskelet de denir. Karkas Fr...
Karkas - Karkas Nedir - Karkas Hakkında
İsim
Karkas: Bir yapının taşıyıcı öğelerinin tümüne verilen ad; iskelet de denir.
Karkas Fr. carcasse a.
1. mim. Demirli betonla yapılmış yapı.
2. Kemikli sığır eti.
Karkas İng. carcase, carcass
Beden et.
İsim
Karkas: Bir yapının taşıyıcı öğelerinin tümüne verilen ad; iskelet de denir.
Karkas Fr. carcasse a.
1. mim. Demirli betonla yapılmış yapı.
2. Kemikli sığır eti.
Karkas İng. carcase, carcass
Beden et.
(TDK)
KARKAS a. (fr. carcasse). inş. İSKELET' in eşanlamlısı.
—Kasapl. Sakatat ve artıkları çıktıktan sonrasında tüketime elverişli hayvan gövdesi. (Bk. ansikl böl.)
—Oto. Bir lastik kılıfının iskeletini oluşturan üstü zamk kaplı iplik katlarının tümü. (Köşegenel karkasta [en eski tip] iplik katlan çaprazlama ve verev halde üst üste yerleştirilir. Radyal karkasta [en yeni tip] iplikler yuvarlanma eksenine dik açıyla yerleştirilir.)
—Zootekn. Karkas ağırlığı, kesilmiş hayvanın deri, baş, ayaklar, iç organlar ve er- bezleri çıkarıldıktan sonrasında kalan kemikli ve yağlı et ağırlığı.
—ANSİKL. Kasapl. Karkas, mezbahada hayvanın görmüş olduğu işlem sonucunda elde edilmiş başlıca üründür. Karkasın anatomik yapısı, nitelikleri açıkça belirlenmiş ürünlere bakılırsa saptanarak üreticilere yapılacak ödeme yasal olarak tanımlanmıştır. Sığırlarda, koyunlarda ve atgillerde bu parçalar karkas dışı sayılır. Danalarda ve koyunlarda böbreklerle bunların çevresindeki yağ, karkasın üstünde bırakılır, iri sığırlardaysa alınır. Sığırlarda ek olarak kesilmiş hayvanın gövdesini kaplayan yağ fazlalığının bir kısmının alınması da kabul edilir.
Sıhhat denetiminden ve tartıdan geçtikten sonrasında karkaslar, etlerin dinlendirilmelerini sağlayacak halde soğutulmak suretiyle mezbahadan çıkarılır. Uygulamada, bilhassa, sığırlar ye koyunlarda erken've süratli bir soğutmanın sıhhat açısından yararına rağmen, bu işlem etin yumuşaklığı açısından sakıncalıdır. Ölü sertliği yerleşmeden kas ısısının düşürülmesi gerçekte birçok parçayı giderilmesi olanaksız halde sertleştirir. Sıcak karkasa elektrik uyarması uygulama yöntemiyle bu sakınca giderilebilir; bu uyarma, kasların kasılmasını ve ölü sertliğine geçiş süresinin geniş seviyede çabuklaşmasını (24-36 saat yerine birkaç saat) sağlar. Bu yöntem, ölümden sonrasında şiddetli soğuk uygulamasını kısa bir sûre geciktirdiğinden sıhhat açısından tümüyle kabul edilebilir niteliktedir Karkasın ihtiva ettiği kas, kemik ve yağ oranı, türlere ve belirli bir tür içinde bireylere bakılırsa geniş seviyede değişmiş olur. Karkasların ticari kıymeti, temelde kas içeriğiyle etlerin niteliğine bakılırsa saptanır.
—Kasapl. Sakatat ve artıkları çıktıktan sonrasında tüketime elverişli hayvan gövdesi. (Bk. ansikl böl.)
—Oto. Bir lastik kılıfının iskeletini oluşturan üstü zamk kaplı iplik katlarının tümü. (Köşegenel karkasta [en eski tip] iplik katlan çaprazlama ve verev halde üst üste yerleştirilir. Radyal karkasta [en yeni tip] iplikler yuvarlanma eksenine dik açıyla yerleştirilir.)
—Zootekn. Karkas ağırlığı, kesilmiş hayvanın deri, baş, ayaklar, iç organlar ve er- bezleri çıkarıldıktan sonrasında kalan kemikli ve yağlı et ağırlığı.
—ANSİKL. Kasapl. Karkas, mezbahada hayvanın görmüş olduğu işlem sonucunda elde edilmiş başlıca üründür. Karkasın anatomik yapısı, nitelikleri açıkça belirlenmiş ürünlere bakılırsa saptanarak üreticilere yapılacak ödeme yasal olarak tanımlanmıştır. Sığırlarda, koyunlarda ve atgillerde bu parçalar karkas dışı sayılır. Danalarda ve koyunlarda böbreklerle bunların çevresindeki yağ, karkasın üstünde bırakılır, iri sığırlardaysa alınır. Sığırlarda ek olarak kesilmiş hayvanın gövdesini kaplayan yağ fazlalığının bir kısmının alınması da kabul edilir.
Sıhhat denetiminden ve tartıdan geçtikten sonrasında karkaslar, etlerin dinlendirilmelerini sağlayacak halde soğutulmak suretiyle mezbahadan çıkarılır. Uygulamada, bilhassa, sığırlar ye koyunlarda erken've süratli bir soğutmanın sıhhat açısından yararına rağmen, bu işlem etin yumuşaklığı açısından sakıncalıdır. Ölü sertliği yerleşmeden kas ısısının düşürülmesi gerçekte birçok parçayı giderilmesi olanaksız halde sertleştirir. Sıcak karkasa elektrik uyarması uygulama yöntemiyle bu sakınca giderilebilir; bu uyarma, kasların kasılmasını ve ölü sertliğine geçiş süresinin geniş seviyede çabuklaşmasını (24-36 saat yerine birkaç saat) sağlar. Bu yöntem, ölümden sonrasında şiddetli soğuk uygulamasını kısa bir sûre geciktirdiğinden sıhhat açısından tümüyle kabul edilebilir niteliktedir Karkasın ihtiva ettiği kas, kemik ve yağ oranı, türlere ve belirli bir tür içinde bireylere bakılırsa geniş seviyede değişmiş olur. Karkasların ticari kıymeti, temelde kas içeriğiyle etlerin niteliğine bakılırsa saptanır.
Kaynak: Büyük Larousse
karkas ingilizcesi
- (the concrete) skeleton (of a building).
YORUMLAR