Kaynama, sıvının buğu basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkması. Saf maddelerin kaynama noktas...
Kaynama, sıvının buğu basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkması. Saf maddelerin kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi süresince ısı değişmez. Sıvı bir maddenin içinde katı bir madde çözünmüşse karışımın kaynama noktası yüksektir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir. Kaynama süresince ısı durağan değildir. Aynı ortamda tüm sıvıların kaynama anındaki buğu basınçları eşittir. Maddenin cinsine, saflığına ve ortamın basıncına bağlıdır.Kaynama Nedir
Kaynama Sıvı halden buğu hale geçiş vakası. Bu ise sıvının buğu basıncının, sıvı üstündeki atmosfer basıncına eşit ya da ondan daha büyük olması ile olur.
Bir sıvının düzgüsel kaynama noktası, sıvının maksimum buğu basıncının düzgüsel şartlardaki atmosfer basıncına şu demek oluyor ki 760 milimetrelik cıva basıncına eşit olduğu sıcaklıktır. Sıvı üstündeki tazyik değiştiğinde, söz mevzusu sıvıya ilişkin ısı ve buğu basıncı bağıntısına gore gerçek kaynama noktası da değişiyor. Örneğin düzgüsel olarak 100 °C’de kaynayan su, tazyik 17 milimetreye indirildiğinde oda sıcaklığında kaynar. Sıvıda bir katı eritilirse ya da içine daha az uçucu başka bir sıvı karıştırılırsa kaynama noktası daha yüksek bir değere çıkar.
Sıcaklığı kaynama noktasına ulaşan bir sıvının derhal kaynamaya başlaması gerekmez. Tamamen hareketsiz tutulur ve bununla birlikte da üstü ince bir yağ tabakasıyla örtülürse su, kaynama noktasının üstündeki sıcaklıklara kadar çıkarılabilir. Daha da ısıtılırsa patlamaya yakın bir şiddetle birden kaynar ve bir süre sonra gerçek kaynama noktasına döner.Kaynama Sıcaklığı
Durağan atmosfer basıncı altında tüm sıvı maddelerin, sıvı halden gaz hale geçmiş olduğu durağan bir ısı kıymeti vardır. Bu ısı değerine kaynama noktası denir. Kaynama sıcaklığı maddeler için ayırt edici bir özelliktir.Kaynama Noktası
Isıtılan sıvıların sıcaklıkları,kaynama başlayıncaya kadar artar. Su,ısıtılırken sıcaklığı 100 C oluncaya kadar sıcaklığı artar. Su ısıtılmaya devam edildiğinde sıcaklıkta artış olmaz. Bu durumda suyun kaynama sıcaklığının 100 C0 olduğu anlaşılır.
Sıvıların kaynamaya başladığı sıcaklıklar farklıdır. Etil alkol,aseton ve eter şeklinde saf sıvıların kendine özgü kaynama sıcaklıkları vardır. Mesela eter 64 C’ta kaynar. Sıvıları kaynama sıcaklıklarına bakarak ayırt edebiliriz.
SAF MADDE | ERİME ve DONMA SICAKLIÄI (C) | KAYNAMA VE YOÄUŞMA SICAKLIÄI
Etil alkol | -117 | 78.4
Civa | -39 | 356
Su | 0 | 100
Naftalin | 80 | 218
Kükürt | 119 | 445
Kurşun | 327 | 1950
Bakır | 1084 | 2595
Demir | 1535 | 2861
YORUMLAR