Sofralarımızda bolca oranda kullandığımız bir baharat olan kimyon ile ilgili olarak kısa ve genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. KİM...
Sofralarımızda bolca oranda kullandığımız bir baharat olan kimyon ile ilgili olarak kısa ve genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
KİMYON, (Lat. Cuminum cyminum). İkiçenekliler sınıfının Maydonozgiller familyasından tohumları baharak olarak kullanılan bir nebat.
Anayurdu Mısır olmakla beraber, Avrupa’nın birçok yerinde de yetiştirilir. Mayıs-haziran aylarında beyaz ya da pembemsi çiçekler açar. 15-60 santimetre kadar boylanan bir senelik otsu bitkidir. Meyveleri durağan(durgun) ve uçucu yağ, tanen ve reçine ihtiva eder. Hoş kokulu, keskin ve aromatik olan tohumlan ezilerek baharat olarak, ek olarak sinirleri uyarıcı ve bağırsak gazlarını giderici olarak da kullanılır. Avrupa’ nın şimal devletlerinde ekmek ve kurabiye şeklinde bazı besinlere kimyon koyarlar.
Norveç’te hamsi ezmesi hazırlanırken, Türk mutfağında köfte, biftek şeklinde bazı et yemeklerine tat verici olarak katılır. Türlerinden olan yabani kimyon Orta ve Doğu Anadolu’da yetişen bir bitkidir. Kokusu keskin, tadı buruk ve acıdır. Yara iyileştirici, peklik verici ve solucan düşürücü özellikleri vardır.
YORUMLAR