Kişilik Gelişiminin Dönemleri

Kuramci, Erikson a gore, gelisim yasamin tumune yayilmaktadir.Bu kuramcinin belirttigi gelisim evrelerinden bazilari, yas sinirlari ...

Kuramci, Erikson a gore, gelisim yasamin tumune yayilmaktadir.Bu kuramcinin belirttigi gelisim evrelerinden bazilari, yas sinirlari kati olmamakla birlikte, söyledir:


1-Oral dönem (0 - 1 yas...itimat ya da güvensizlik):




Bu zamanda cocugun cevresiyle etkilesimi, itimat ya da güvensizlik duygularinin yerlesmesinde etkilidir.Bebegin annesiyle olan iliskisi onun herseyidir.Dolayisiyla bebegin ihtiyac ver gereksinimlerinin karsilanmasi, anne ile bebek arasinda karsilikli anlayis ve guvenin olusmasini saglar. Bu temel duygunun gelisimi ise ilerideki yillarda bieryin cevresiyle kurdugu ilsikilerde kendine guven duymasi anlamına gelir.

Kendine guvenen kisiler, kendi degerlerinin bilincinde olarak, digerleriyle daha rahat ve şefkatli iliskiler kurarlar.



2- Anal- kas periyodu ( 1 - 3 yas....özerklik ya da utanc ve kararsizlik.)

Bu dönemdeki fizyolojik olgunluk, bebeklerin emeklemelerine, yürüyüp kosmalarina olanak saglar.Bu vaziyet da kisilik acisindan özerklik ve bagimsizlik anlamına gelir.


Ayrica, tuvaletegitiminin verildigi bir donem olarak ta onemlidir..bu donemde ebeveynler hela egitimi sirasinda baskici ve sert tutumlari ile cocukta bir cok nevrozon yerlesmesine niçin olabilirler..dolayisiyla, cocugu wcye alistirirken oncelikle fizyolojik olgunluga erismesi beklenmeli sonrasinda da yumusak fakat kararli bir egitsel tutum sergilenmelidir..diskisini ya da çisini kaciran cocuk korkutulmamali, cezalandirilmamalidir.

Bu evrede cezalandirilan, kisitlanan ve bagimli olmaya yonlendirilen cocuklar, ileriki yaslarinda bastirilan ofke ve utanci yasarlar, kararsiz yetiskinler olurlar.



3- Cinsel dönem ( 3 - 5 yas....girisim ya da sucluluk duygulari)

Cocugun cevresindeki her seye ilgi ve merakla yaklastigi donemdir.Bu yüzden de girisimcidir, arastiricidir, surekli sorar, ogrenmek ister, hareketlidir.

Bu donemde, cocugun ana babasina olan cinsel ilgisi de söz mevzusu olablir.(Freud u odipal ve elektra kompleksleri)

Ana babanin elestirel yaklasimi ve ya cocugun merakini örseleyici tutumlar, sucluluk duygusuna niçin olacaktir..Dolayisiyla bu donemde cocugun merek ve ilgisini destekleyici, sorularina çözüm verici yaklasimlar, özgüvenin olusmasinda da etkili olacaktir.



4- Gizli saklı dönem ( 6 - 11 yas...beceri ya da asagilik duygulari)

6 - 11 yaslari arasindaki bu donem , surekli etkinlik icerisinde olan okul cagi cocugunu kapsar.Cocuga amaclarinin ve hedeflerinin degerli oldugu hissettirilirse ve desteklenirse, becerileri ve arastirici doğrusu gelisir.

Bu donem cocugun hayatina "ögretmen" kavraminin girdigi donemdir. Okul problemleri basgösterir.ogretmen ve ailenin isbirlig cok önemlidir.



5 - Erişkinlik periyodu

Kimlik arayisi, dis gorunum ve begenilme arzusu baskindir.Orta okul donemine müsavi dusen bu surecte, cinsel uyanisla birlikte doğrusu ruhsal tepki ve davranislar gelisir..

Ergen kendini begenmez, surekli kusur arar, elestirilere asiri duyarlidir, hircin ve kavgaci olur..

Derslere ilgi azalir, ebeveynle iliskiler kopar, arkadaslar ön plana cikar, bencillik, yasaklara tepki baslar, duygusal gel-gitler artar..

Kisaca, gencin, sudan cikmis baliga dondugu cok firtinali bir donemdir..

Dusunme yetenegi gelisirken, ilgi alanlari cesitlenir.Cosku, hayal, idealizm yogunlasir.

Kimlik karmasasinin yasandigi bu donemde, gene baskic, anlayissiz ve cezalandirici ana baba tutumlari, ergenin isini daha da guclestirir..

Saglikli cinsel egitim icin ebeveyn ve ergen diyalogu sarttir..

Yetiskinler unutmamalidirlar ki..

Her yetiskin ergen olmustur, fakat gençler yetiskin olma yolundadirlar..yardım, sevgi , ilgi ve analyis beklerler..





  • 1. ve 2. Meşrutiyet Dönemleri


  • Televizyonun gelişiminin kronolojik sıralaması nasıldır?


  • Türk Edebiyatı Dönemleri


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kişilik Gelişiminin Dönemleri
Kişilik Gelişiminin Dönemleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kisilik-gelisiminin-donemleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kisilik-gelisiminin-donemleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content