Bütün ülkelerde oldukça yaygın dinlerden biri olan Konfüçyanizm ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Konfüç...
Bütün ülkelerde oldukça yaygın dinlerden biri olan Konfüçyanizm ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Konfüçyanizm dininin inanç ve yakarma esasları.
Konfüçyanizm, M.Ö. 6. ve 7. yüzyıllarda Çin’de ortaya çıkan bir dindir. Dinin kurucusu Konfüçyüs (M.Ö. 551- 479) adındaki bir felsefeci (bilge)’tur.
Konfüçyüs’ün hayatında başarıya ulaşmış bir öğretmenlik periyodu vardır. Onun en mühim özelliklerinden birisi kendine çok fazla güvenidir.
Tüm yaşamı süresince insanları, iyiye, doğruya ve şerefli bir yaşamaya yönelten ve bu prensipleri içeren bir kitap yazan Konfüçyüs, daha çok akla hitap metodunu kullanmış ve mistik bir tavır takınarak sistemini oluşturmuştur.
Konfüçyüs öğretilerinin bir din mi, yoksa ahlaki öğretiler mi olduğu mevzusu tartışılmaktadır.
Konfüçyanizm’de Tien isminde bir Tanrı’ya inanılır.
Bu dine gore bir insanoğlunun evlenmeden ya da bir adam evlat bırakmadan ölmesi büyük günah sayılır. Çünkü adam evladın, ata ruhlarına ibadeti devam ettireceğine inanılır. Ata ruhları her aile için hususi koruyuculuk görevini yerine getirir.
Konfüçyanizm’in mukaddes kitapları, Konfüçyüs’ün öğretilerinden derlenmiş olan metinlerden oluşmaktadır.
Konfüçyanizm’de ayrı bir rahipler sınıfı olmadığı için ayinler çoğu zaman devletin yetkili memurlarınca yönetilir.
Dünyanın üstün idarecisi Gök Tanrı için meydana getirilen törenleri derhal ekseriyetle imparator yönetir. Her yıl 22 Aralık gece yarısından sonrasında süregelen bu törenler adaklar, içkiler, yiyecekler ve müzikli alaylar şeklinde icra edilir.
Konfüçyanizm’de ruhlar mühim bir yer tuttuğu için ruhları rahatsız etmekten son aşama sakınılır.
YORUMLAR