Kösem Sultan Kimdir?

Osmanlı dönemine damga vurmuş sultanlardan en ünlülerinden biri olan Mahpeyker Kösem Sultan kimdir? Kösem Sultan’ın yaşamı ve Kösem Sultan p...

Osmanlı dönemine damga vurmuş sultanlardan en ünlülerinden biri olan Mahpeyker Kösem Sultan kimdir? Kösem Sultan’ın yaşamı ve Kösem Sultan periyodu vakaları ile ilgili bilgiler.



Kösem Sultan Kimdir?
KÖSEM MAHPEYKER VALİDE SULTAN (1590 – Tinos,Yunanistan – 3 Eylül 1651, İstanbul) I. Ahmet (1603 -1617) in eşi, IV. Murat ( 1623 – 1640 ) ve Sultan İbrahim‘in (1640- 1648) anne-sidîr. Osmanlı tarihinin ünlü kadınlarındandır. Muhteşem ihtirası yüzünden oldukça negatif bir rol oynamıştır.



I. Ahmet öldüğü süre Kösem Mahpeyker Haseki, 3 şehzade anası olarak 22 yaşlarında dul kaldı. Pek akıllı ve iktidara düşkündü. Tahta üvey oğlu II. Osman‘ın çıkması gerekirken, kayınbiraderi Sultan Mustafa’nın çıkmasında mühim rol oynadı. Fakat Sultan Mustafa’nın şuuru bozuk olduğundan, 3 ay sonrasında tahta gerçek varis olan II. Osman çıkarıldı. Bu devirde 4 yıl müddetle karanlık bir rol oynadı.



1623’te büyük oğlu, IV. Murat namı ile tahta geçti; Kösem de «Valide Sultan» oldu. Padişah 11 yaşındaydı; anası naibe-i saltanat mevkiini de elinde tutuyordu. yıl sonrasında IV. Murat, babası ve ağabeysi benzer biçimde pek genç yaşlarında devlet işlerini kavramakta büyük kabiliyet gösterdi. Annesini devlet işlerine karıştırmadı; onun ihtirasını anlayınca da, Topkapı Sarayı’ndan çıkarttı; başka bir sarayda, oradan çıkmamak şartı ile oturttu; şu demek oluyor ki, bir tür hapsetti.



Kendi Oğlunu Öldürten Valide Sultan



1640’ta IV. Murat genç yaşlarında öldü. Yerine Kösem Sultan’ın 3. oğlu Sultan İbrahim geçti. Bu padişah da annesini devlet işlerine karıştırmadı; hatta Kıbrıs’a sürmeye kalkıştı. Bunun üstüne hemen hemen 45 yaşlarında bulunan Valide Sultan, oğlunu tahttan indirmek suretiyle hazırlanan komiteye girdi ve burada en büyük görevi oynadı; oğlunun öldürülmesini de tasvip edip büsbütün rahat nefes alabilmek istedi.



Tahta daha 7 yaşını bitirmemiş olan torunu IV. Mehmet geçti. Kösem Sultan, «Büyük Valide» ismi ile yeniden saltanat naibesi oldu. Fakat devlet menfaatlerini her şeyden üstün tutan ve pek genç yaşına karşın oldukça olumlu bir yüz gösteren gelini Hatice Turhan Valide Sultan ile karşı karşıya geldi. Kösem Sultan, Yeniçeri Ağaları’nın meşum zorbalığına dayanıyordu. Büyük devlet adamları, Genç Valide’yi destekliyorlardı.



Kösem Sultan’ın Ölümü



Kösem, genç gelinini ortadan kaldırmaktan başka çare görmedi. Bu sebeple de ilkin torununu ortadan kaldırmak istedi. IV. Mehmet’i öldürtecek, yerine 1 yaş ufak kardeşi Şehzade Süleyman’ı tahta çıkaracaktı; Şehzade Süleyman’ın anası pek kendi halinde bir hanımdı; Kösem’e kafa tutmak ihtimali yoktu. Suikast, Turhan Sultan tarafınca haber alındı. Suikastin yapılacağı gece, Kösem Sultan, boğulmak suretiyle öldürüldü. 56 yaşlarında bulunuyordu (3 ağustos 1651 ). Bu suretle Ağalar diktatörlüğünün yok edilmesi için de en büyük adım atılmış oldu; Köprülü, gittikçe iktidara yaklaşıyordu.



Kösem Sultan’ın Karakteri



Sultan Ahmet Camisi’nde eşi I. Ahmet’in Türbesi’ne gömülen bu dikkate kıymet hanım, para yardımıyla istediği şahsı elde edebiliyordu. Konuşma ve ikna kabiliyeti yüksekti; duygularını çok iyi saklardı. Çok büyük bir yekûn tutan serveti, ölünce Gömü’ye alındı. Halk ve efkâr-ı umumiyeyi elinde tutmaya büyük dikkat gösterir, fakirlere çok para dağıtır, her türlü hayır işlerine koşardı. Başta Üsküdar’daki görkemli Valide Camisi ya da Çinili Cami olmak suretiyle sayılamıyacak kadar da hayır eseri bırakmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kösem Sultan Kimdir?
Kösem Sultan Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kosem-sultan-kimdir.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kosem-sultan-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kosem-sultan-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content