Birinci ve İkinci Kosova Savaşları ne vakit ve kimler içinde olmuştur? Birinci ve İkinci Kosova Savaşı sebepleri, neticeleri, hakkında bilgi...
Birinci ve İkinci Kosova Savaşları ne vakit ve kimler içinde olmuştur? Birinci ve İkinci Kosova Savaşı sebepleri, neticeleri, hakkında bilgi.
Kosova Savaşları; 1389 ve 1448’de Kosova Ovası’nda meydana getirilen ve Osmanlıların zaferiyle sonuçlanan savaşlardır.
Birinci Kosova Savaşı: I. Murat, Anadolu ve Rumeli kuvvetlerinden oluşan bir orduyla Sırbistan’ı fethe girişti. Osmanlı Ordusu, Kosova Ovası’na girdiğinde başta Macaristan ve Lehistan olmak suretiyle Sırbistan, Bosna, Eflak, Boğdan ve Hırvatistan devletlerinin kuvvetlerinden oluşan bağlaşık düşman ordusuyla karşılaştı. Osmanlı Ordusu’nun sağ kanadına Yıldırım Bayezit, sol kanadına da şehzade Yakup Bey komuta ediyordu. Rumeli Beylerbeyi Kara Timurtaş Paşa, Yıldırım Bayezit‘in, Sanca Paşa da Yakup Bey’in yanında yer aldılar. Evrenos Gazi de akıncılara komuta ediyordu. Padişah, Sadrazam Çandarlızade Ali Paşa ile merkezde bulunuyordu. Düşman ordusunun başkomutanlığını Sırbistan Kralı Lazar yapıyordu. Lazar yeğeni ve damadı Prens Brankoviç’i ordunun sağ kanadına, Bosna Kralı Tvrtko’yu da sol kanada komuta etmekle görevlendirdi. 20 Haziran 1389 günü başlamış olan cenk, sabahın erken saatlerinden akşama kadar sürdü, düşman askerleri cenk faaliyetinde kaldı. Kaçan düşman askerlerini de Yakup Bey izledi. Ama cenk sona erince, I. Murat cenk alanını gezerken, Lazar’ın damadı Milos tarafınca hançerlenerek öldürüldü. Bunun üstüne, alınan tutsaklarını tümü kılıçtan geçirildi. Padişah ölürken oğlu Yıldırım Bayezit‘e biat etmelerini ordu komutanlarına vasiyet etti. I. Murat‘ın iç organları cenk faaliyetinde meydana getirilen bir türbeye gömüldü. Cenazesi de Bursa’ya getirilerek, Çekirge’deki aslolan türbesine gömüldü. Bu büyük zaferle Türklerin Balkanlardaki şartları sağlamlaşmış oldu.
İkinci Kosova Savaşı: Macaristan Kralı Hünyadi Yanoş, 1444’te Varna’ da uğramış olduğu ağır yenilginin öcünü alabilmek için bu savaştan dört yıl sonrasında bağlaşık bir ordu biriktirerek Osmanlıların üstüne yürüdü. Bu seferde haçlı ordusuna, başta gene Macaristan olmak suretiyle, Almanya, Polonya (Lehistan), Sicilya, Eflak, Boğdan devletleri katıldı. II. Murat, Karamanoğlu Mehmet bey ile Sırbistan kralının gönderilmiş olduğu kuvvetlerin başlangıcında Arnavutluk’tan geldiği Sofya’da düşmanı beklemeyi uygun buldu. Ama düşman ordusunun, Sırbistan’dan sonrasında Arnavutluk’a inerek asi İskender Bey ile birleşmek niyetinde bulunduğunu anlayınca, harekete geçti ve kendisinden ilkin Kosova Ovası’na gelmiş olan düşmanın karşısına çıktı. 17 Ekim 1448 günü, iki ordu karşı karşıya geldiler. Osmanlı Ordusu’nun sağ kanadına Sanca Paşa, sol kanada da Dayı Karaca Paşa komuta ediyordu. Padişah yeniçerilerle beraber gene ortada yer alıyordu. Haçlı Ordusu’nda ise sağ kanatta Macar ve Sicilya alayları, sol kanatta da Alman, Erdel, Çek, Roman, Moldav alayları yer alıyordu. II. Murat‘ın sulh önerisini reddeden Macar Kralı Hünyadi Yanoş, şiddetli bir saldırıyla savaşı başlattı. İki gün iki gece devam eden cenk sonunda, Haçlıların hücum gaçleri kırıldı. Osmanlı kuvvetleri iyice yıpranan düşman alaylarını çevirmeye başladı. Almanların ve Çeklerin sert karşı koymalarına rağmen Osmanlı kuvvetleri, Haçlı ordusunu ikiye ayırdılar. 18 Ekim akşamında savaşı yitirdiğine inanan Hünyadi Yanoş, kaçmayı başardı. Bu harpte Osmanlılar 4.000, Haçlılar 17.000 yitik verdiler. İkinci Kosova zaferiyle, Avrupa Hırıstiyan devletlerinin Türkleri Balkanlar’dan atmak düşüncesi sönmüş oldu.
YORUMLAR