Küresel Örgütler Nelerdir?

Küresel örgütler hangileridir ve ne maksatla kurulmuşlardır? Küresel örgütler ve özellikleri hakkında bilgi. KÜRESEL ÖRGÜTLER a) Birleşmi...

Küresel örgütler hangileridir ve ne maksatla kurulmuşlardır? Küresel örgütler ve özellikleri hakkında bilgi.



orgutler



KÜRESEL ÖRGÜTLER



a) Birleşmiş Milletler



Birleşmiş Milletlerin kurum gayesi II. Dünya Savaşı’nı kazanan ülkeler tarafınca cenk sonunda oluşabilecek anlaşmazlıkları çözmekti. Bunun üstüne Dünya’da sulh ve güvenliği sağlamak için 51 ülke biraraya gelmiş olarak 24 Ekim 1945’te Birleşmiş Milletler’i kurmuştur.



Günümüzde üye sayısı 192’ye ulaşmış olup üye ülkelerden ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere’nin veto yetkisi vardır.



b) İslam Konferansı Örgütü



Eylül 1989 tarihinde Fas’ın başkenti Rabat’ta toplanıp islam ülkelerini çatısı altında toplamak suretiyle kurulan 57 üye ülkeye haiz internasyonal hukuk tüzel kişiliğine haiz bir kuruluştur.



NATO



ikinci Dünya Savaşı’ndan sonrasında Sovyetler Birliği ve toplumcu bloka karşı ABD’nin desteğini ile birlikte Avrupa’nın güvenliğini sağlamak için kurulmuş siyasal ve askeri bir örgüttür. Türkiye NATO’ya 1952’de üye olmuştur.



a) OPEC (Petrol ihraç eden ülkeler örgütü)



Dünya petrol rezervlerinin 2/3’sine haiz 5 ülke tarafınca 1960 senesinde Bağdat’ta kurulan bir konfederasyondur. Kurucu ülkeler Suudi Arabistan, iran, Kuveyt, Irak ve Venezüella’dır.



b) IMF (Internasyonal para fonu)



Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonrasında Avrupa ülkeleri ekonomik kriz yaşarken, ihracatı ve altın stokları artan ABD, başka ülkeleri ekonomik yönden destekleyecek konuma gelmiştir. ABD direkt yardım yerine kurulacak bir kurum tarafınca ekonomik program dahilinde yardımların yapılmasını istiyordu. Bu maksatla 1944 senesinde 44 devletin katılımıyla bağzı kararlar alınarak IMF’nin kurulması kararlaştırılmıştır. 2007 senesinde üye sayısı 185 olmuştur.



c) Dünya Bankası



II. Dünya Savaşı’ndan sonrasında (IBDR) adıyla kurulmuş, 1947 senesinde Birleşmiş Milletlerin özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır. Günümüzde 181 ülke Dünya Bankası’na üyedir.



d) OECD (Ekonomik kalkınma ve ortaklık örgütü)



1946 senesinde kurulan Avrupa Ekonomik işbirliğinin temelleri üstüne 14 Aralık 1960 senesinde imzalanan Paris Antlaşması ile kurulmuştur. Örgütün temel gayesi başta gelişmekte olan ülkeler olmak suretiyle tüm üye ülkelerde halkın yaşam standartlarını iyileştirmek, gelişmeyi elde eden ekonomik politikaya yardım vermektir.



a) Greenpeace



Dünya genelinde çevre vakalarına duyarlılığı çoğaltmak için 1971 senesinde kurulmuştur. Çalışmalarını bağımsız yürütebilmek için devletler, firmalar ve siyasal partilerden bağış kabul etmez. Tüm çalışmalarının kaynağını yalnız bireylerden almış olduğu maddi ve içsel yardım oluşttırur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Küresel Örgütler Nelerdir?
Küresel Örgütler Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/orgutler.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kuresel-orgutler-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kuresel-orgutler-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content