Lokomotif Çeşitleri Nelerdir?

Lokomotifler bilinmiş olduğu suretiyle trenleri çeken büyük kuvvetli makinelerdir. Lokomotif türleri nedir? Kısa açıklamaları ile lokomotif ...

Lokomotifler bilinmiş olduğu suretiyle trenleri çeken büyük kuvvetli makinelerdir. Lokomotif türleri nedir? Kısa açıklamaları ile lokomotif türleri.



Buharlı Lokomotif



Buharlı Lokomotif. — Bir kazan, silindirler, pistonlar ve tekerleklerden meydana gelmiştir. Kazan, çelikten yapılmış, uzun, silindir şeklinde bir kutu gibidir. Bu kazanın bir yanında bir ocak, diğer yanında da bir buğu deposu bulunmaktadır. Ocakta, kömür yakılır. Böylelikle elde edilmiş ısı ve gaz, bir takım borulardan geçerek, buğu deposuna usd.



Boruların, deponun etrafındaki su böylelikle buğu haline gelir. Buğu gücü lokomotifin tekerleklerinin dönmesini sağlar.



Buharlı lokomotiflerin pek çok türleri vardır. Bunlardan biride kimisi de yük vagonlarını çekebilecek özellikte yapılmıştır. Yalnız minik demiryolu hatlarında aynı tip lokomotifler hem yolcu, hem de yük vagonlarını çekmekte kullanılır. Genel olarak yük vagonu çekmek için kullanılan lokomotifler, ötekilerden epey büyük, daha ağır olur.



Buharlı lokomotiflerin en gelişmiş tipleri, 15-22 yolcu vagonunu uzun bir yol süresince, oldukça süratli çekebilecek güçte yapılmıştır. Bunların ağırlıkları, 180-350 ton arasındadır.



Elektrikli Lokomotif. — Buharlı lokomotiflerden daha güçlüdürler. Kışın hava dona çekince, kazanları olmadığından, donma tehlikesi yoktur. Herhangi bir yakıta gereksinim göstermedikleri için de istenildiği anda derhal hareket edebilirler. Bununla birlikte, duman da çıkarmazlar. Bu bakımlardan, daha çok, şehirlerde, soğuk yerlerde, dik, yüksek yollarda, trafiğin sıkışık olduğu kalabalık yörelerde, yeraltı geçitlerinde kullanılırlar. Elektriklerini, tramvay, troleybüs şeklinde, bir havai hattan alırlar.



Diesel-Elektrik Lokomotifi. — Diesel motorlarıyla işler. Buharlı lokomotiflerden daha pahalıya mal olursa da işletilmesi daha ucuz imkanlarla sağlandığından bundan sonra bu tip lokomotifler tercih edilmektedir. Çünkü bu lokomotifler, hem personel, hem de yakıt bakımından buharlı lokomotiflerden daha hesaplıdır, daha güçlüdür ve teknolojisi her an geliştirilebilmektedir.



Diesel-elektrik lokomotifleri yolcu trenlerinde ilk olarak 1934’te ABD’ da kullanılmıştır. Bu lokomotiflerin, güçleri 150 – 2.400 beygirgücü içinde pek çok türleri vardır. Ağırlıkları 25 -175 ton arasındadır.



Türbinli Lokomotif. — Bu lokomotiflerde tabiî gaz, petrol, ya da çok minik taneli toz kömür yakılır. Türbinli lokomotiflerin özellikleri, duman çıkarmamaları, yağlanmaya gereksinim göstermemeleri, tekrardan yakıt almadan 1.600 kilometre gidebilmeleridir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Lokomotif Çeşitleri Nelerdir?
Lokomotif Çeşitleri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/buharli-lokomotif-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/lokomotif-cesitleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/lokomotif-cesitleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content