Maddenin Gaz Hali Nedir

Atom ya da moleküllerin içinde boşlukların en fazlaca olduğu haldir. Gaz tanecikleri içinde boşluk fazla olduğunda gazlar sıkıştırılabilirle...

Atom ya da moleküllerin içinde boşlukların en fazlaca olduğu haldir. Gaz tanecikleri içinde boşluk fazla olduğunda gazlar sıkıştırılabilirler. Gaz tanecikleri düzensiz olarak hareket ederler. Bu hareketleri esnasında gaz molekülleri birbiri ile benzeşik olarak karışabilirler. Bunların yayılmaları hissedilebilir ya da gözle takip edilebilir. Bir odaya damlatılan bir kolonyanın kokusu kısa sürede hissedilirken, bir sigara dumanının yayılması da gözle takip edilebilir. Konuldukları kabı dolduracak şekilde genleşerek kabın şeklini ve hacmini alırlar. Gazlar maddenin en düzensiz halidir ve bir tek gazlar (tanecikler arasındaki boşluk fazla olduğundan) sıkıştırılabilme özelliğine haizdir.

(Gaz hali) gazların belirli bir hacmi ve belirli bir biçimi yoktur. Bu yüzden elle tutulan gözle görülen cisimlere benzemezler. Bir çok vakit varlıkları bile anlaşılmaz. Bir gaz cisim, içine girmiş olduğu kabın biçimini alır. Kabın büyüklüğü bakımından genişler ya da sıkışır. Gazlar çok hafifçe cisimlerdir. Su, bir gaz karışı mı olan havadan 800 kat ağırdır.

Gazların esnekliği çok büyüktür. Üstlerine uygulanan kuvvetle (basınçla) istenildiği kadar sıkıştırılabilirler. Uygulanan kuvvet kalkınca da derhal eski durumlarına geçerler. Gaz cisimler de içinde bulundukları kabın yüzeylerine tazyik yaparlar. Bu tazyik hacimleriyle ilgilidir. Hacim küçültüldükçe tazyik artar. Gazların hacim ve basınçlarının sıcaklıkla da ilgisi büyüktür. Isıtılan gazın hem hacmi hem de basıncı artar.

Neredeyse tüm gazlar sıvı hale geçirilebilir. Bunun için gazlar yüksek tazyik altında soğutulur. Bazı gazlar çok düşük sıcaklıklarda basınçsız da sıvılaştırılabilir.

Gaz cisimlerin kullanılma alanı çok büyüktür. Teknikte ve günlük işlerde yakacaktan içilen gazoza kadar birçok şeyin içinde gazlar kullanılır.

Katı maddelerin ısıtılınca direkt gaz hâle geçmesine süblimleşme denir.

Gaz Maddelerin Özellikleri

•Maddenin taneciklerinin özgür hareket etmiş olduğu fizyolojik hal gaz halidir.
•Tanecikler birbirinden bağımsız devamlı hareket halindedir.
•Belirli bir şekilleri ve hacimleri yoktur.
•Tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır. En fazla boşluk bulunan haldir.
•Boşluğun çok olmasından dolayı kolaylıkla sıkıştırılabilir. Sıkışma tesiri ile sıvı hale geçebilir. Isı tesiri ile katı ve sıvılara bakılırsa daha iyi genleşebilirler.
•Akışkan haldedir.
•Bulundukları kabın her yerine eşit oranda dağılırlar doğrusu bulundukları kabı doldurarak kabın şeklini alırlar.
•Hem titreşim hem de öteleme hareketi yaparlar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Maddenin Gaz Hali Nedir
Maddenin Gaz Hali Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/maddenin-gaz-hali-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/maddenin-gaz-hali-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content