Maddenin sıvı hali, belli başlı bir şekle haiz değildir. Sıvılar akışkan olduklarından bulundukları kabın şeklini alır. Sıvı halde atom ya d...
Maddenin sıvı hali, belli başlı bir şekle haiz değildir. Sıvılar akışkan olduklarından bulundukları kabın şeklini alır. Sıvı halde atom ya da moleküller katılardan daha düzensiz olup tanecikler arası boşluklar katılardan daha fazladır ama sıkıştırlamazlar. Bir miktar düzensiz hareket vardır.Bununla birlikte bulundukları kabın şeklini alırlar ve bir halden başka bir hale girebilirler.
Düzgüsel şartlar altında sıvı halde bulunan bir sürü cisim vardır. Su, bunun en fazla malum örneğidir. Madenlerin içinde de cıva, düzgüsel şartlar altında sıvı halde bulunarak bir imtiyaz gösterir.
Sıvılar, dokundukları her yüzeye tazyik yaparlar. Bu tazyik hem içinde bulundukları kabın yan ve dip yüzeylerine, hem de sıvının içinde bulunan herhangi bir cismin tüm yüzeylerine uygulanır. Derine indikçe bu tazyik artar. Denizaltıların uğramış olduğu tazyik bunun örneğidir. Hesaplanan derinlikten daha aşağılara inen bir denizaltı, su basıncı yüzünden parçalanabilir.
Bununla birlikte, sıvıların hareket ve denge durumundaki tesirleri de değişiktir. Denge durumundaki sıvıları inceleyen ilim koluna hidrostatik, hareket durumundaki sıvıları inceleyene de hidrodinamik denir. Bu ilim kolları teknik alanlarda sıvılardan yararlanma yollarını açmıştır. Sıvıların kinetik enerjileri (hareket enerjileri) ve potansiyel enerjileri (durumlarından doğan enerji) bir sürü işte kullanılır.
Sıvılar ısıtılarak gaz haline geçirilebilir. Yine soğutulunca da sıvılaşır. Damıtma (bir sıvıyı içindeki yabancı maddelerden temizleme) işleminde bu vakadan yararlanılır. Yalnız, soğutmayı sürdürerek, her sıvının katılaşması sağlanamaz. Birden fazla sıvı için bu yapılabilir. Bu sıvılardan birisi de sudur. Su0°Caltında katılaşır (buz olur).0°Cile 100° C içinde sıvı haldedir. 100° C’in üzerine çıkartılırsa gaz haline geçer (buharlaşır).
Su,meyve suyu,süt,zeytin yağı,alkol,civa şeklinde maddeler sıvı maddelere örnek verilebilir.
Sıvı Maddelerin Özellikleri
â– Kendilerine ait bir şekilleri yoktur.Bulundukları kabın şeklini alırlar.
â– Akışkan halde bulunurlar.Fakat her sıvının akışkanlığı aynı değildir.Yoğunluklarına gore değişkenlik gösterirler.
â– Tanecikleri birbiri ile temas halindedir.
â– Tanecikleri arasındaki boşluk katılardan daha çok olmasına karşın çok azdır.
â– Tanecikleri birbiri üstünden kayarak hareket edebilirler.Şu demek oluyor ki tanecikleri yer değiştirebilir.Böylelikle akışkan olurlar.
â– Hem titreşim hem de öteleme hareketi yaparlar.
â– Isı tesiri ile genleşebilir.Sıkıştırılamaz.
â– Maddenin sıvı hali katı haline gore düzensizdir.
Katı haldeki bir maddenin sıvı hale geçmesi için dışarıdan ısı enerji alması gerekir.Bu değişiklik fizyolojik bir değişimdir
YORUMLAR