Mağara Dalışı Hakkında Bilgi

Mağara dalgıçlığı, dalışı nedir? Mağara dalıcılığı tehlikeli midir? Nasıl yapılır? Mağara dalışı hakkında bilgi. Mağara Dalışı; Mağara dal...

Mağara dalgıçlığı, dalışı nedir? Mağara dalıcılığı tehlikeli midir? Nasıl yapılır? Mağara dalışı hakkında bilgi.



Mağara Dalışı;



Mağara dalıcılığı, mağaraların ve yer altı sularının ya da su altı ve deniz altı mağaralarının incelenmesinde ve araştırılmasında çok önemli bir araçtır.



Genellikle mağaralar dünyanın uzun yıllar önce nasıl olduğu konusunda bilgi veren, en güvenilir kaynaklardır. Böylece dünyanın (yer yuvarlağının) geçirmiş olduğu evrim konusunda sorulan sorulara cevaplar bulunur. Deniz mağaraları ise denizlerin eski çağlardaki coğrafi konumu, su seviyeleri, kıyısal özellikleri konusunda bilgiler verir.



Mağara dalıcılığı; kara mağaracılığı ve su altı mağaracılığı ya da başka bir deyişle kuru mağaracılık ve ıslak mağaracılık olmak üzere ikiye ayrılır. Kuru mağaracılıkta, yer üstünde bulunan mağaralardaki sularda dalışlar yapılır, ıslak mağaracılık ise su altı ve deniz altındaki mağaralarda yapılan dalışlardır. Su altı mağaracılığı, kara mağaracılığına oranla daha fazla araç gereç gerektirir ve daha zor şartlar altında yapılır. Bu nedenle yeterli ölçüde bilgi, eğitim ve beceri sahibi olunmadan bu tür çalışmaların yapılması son derece sakıncalıdır.



Açık sulardaki dalışlarla, mağara dalıcılığı birbirlerinden tamamen farklı dalışlardır. Mağara dalıcılığı, dalış biçimleri arasında en teknik ve en tehlikeli olan dalış biçimidir. Bu nedenle ayrı ve özel bir eğitim gerektirir.



Dalışlar sırasında, mağaranın içinde birikmiş olan toz ve tortular suyun bulanmasına ve görüşün sıfırlanmasına neden olur. Böyle bir durumda göz, kuvvetli ışıkta bile göremez. Bu nedenle dalışlar sırasında kılavuz ip kesinlikle kullanılmalıdır. Mağaradan dışarı çıkış ip sayesinde gerçekleştirilir. Dalışı gerçekleştiren kişinin yaşamla tek bağlantısı bu kılavuz iptir. Dalışlar sırasında havanın kullanımı da çok önemlidir. Dalışı gerçekleştirdikten sonra mağaradan çıkış zaman alabilir. Bu nedenle hava iyice azalmadan dönüş işlemlerine başlanmalıdır. Aksi takdirde dönüş yolunu bulmaya çalışırken hava bitebilir. Bütün bu tehlikelere karşın, mağara dalışlarındaki büyüleyici manzaralar, macera tutkusu ve duyulan o büyük heyecan yeni bir spor alanı (mağara dalıcılığı) yaratmıştır.



Ülkemizde bu alandaki çalışmalar etkin bir biçimde 1985 yılında başlatılmıştır. Türkiye’de bu alanda çalışmalar yapan tek önemli kuruluş, MADAG’tır. MADAG (Mağara Araştırmaları ve Dalışı Grubu) ODTÜ-SAT’ın bir alt kümesi olarak, 1991 yılından bu yana çalışmalarını sürdürmektedir. Konusunda Türkiye’de ilk organize gruptur. Grup üyeleri dünya mağara dalış literatürüne giren Karst-Dalış projesini bir başka Amerikalı grup ile birlikte gerçekleştirmiştir.



Bu iki kuruluş ortak çalışmalar yaparak, 1993 yılında Fethiye’de “Kovuk Dalıcılığı Kursu” açmışlar ve kurs sonunda sekiz başarılı dalıcı dalış dünyasına kazandırılmıştır.



Türkiye’de deniz altı mağaraları Marmaris-Anamur arasındaki bölgede yoğunlaşmaktadır. MADAG dalıcıları bu bölgede (özellikle Fethiye dolaylarında) dalışlarını gerçekleştirmektedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mağara Dalışı Hakkında Bilgi
Mağara Dalışı Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/magara-dals-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/magara-dals-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content