Menkul Nedir?

menkul -lü isim, eskimiş, hukuk Arapça men®°l 1 . Göç eder. 2 . ödat Bir yerden bir yere taşınabilen (mal). 3 . ödat ...


menkul -lü
isim, eskimiş, hukuk Arapça men®°l





1 . Göç eder.


2 .
ödat Bir yerden bir yere taşınabilen (mal).


3 .
ödat Ağızdan ağıza geçerek gelmiş, söylenegelmiş:
"Kerameti kendinden menkul şeyhler benzer biçimde bu armağanlar onların noksan olan kabiliyetlerinin bir çeşit icazeti oluyor."- H. Taner.





  • Menkul ve gayrimenkul ne anlama gelir?


  • Faizsiz Menkul Kıymet Kullanımı - SUKUK


  • İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) üyeleri



MENKUL, -lü sıf. ve a. Bir yerden bir yere aktarılabilen, taşınabilen şey için kullanılır; göç eder: Menkul, gayrimenkul neyiniz var ise bildireceksiniz.

♦ sıf. Esk.




1. Bir yerden başka bir yere taşınmış olan şey için kullanılır.

2. Başkalarından aktarılarak, ağızdan ağıza geçerek yayılmış söz, haber vb. için kullanılır: Şeyhin kerameti kendinden menkul (atasözü).

3. Vakit içinde başka bir anlam kazanmış sözcük vb. için kullanılır.


*-*Bank. Menkul değerlere dönüştürme, vadeli bir alacak için ticari bir senet, mesela bir poliçe düzenleyerek bu alacağın kolayca dolaşıma girebilir bir duruma getirilmesini amaçlayan mali işlem.


*-*Bu şekilde bir alacağın tutarını likidite haline getirme.


*-*Bank, ve Bors. Menkul kıymet üstüne ön ödeme, rehin olarak yatırılan menkul kıymetler karşılığında verilen ödünç para.


*-*Bors. Özgür menkul kıymet, emisyon fiyatı, alıcı tarafınca tümüyle ödenmiş menkul kıymet.


*-*Bors. ve Ticr huk. Menkul kıymetler, ortaklık ya da alacaklılık sağlayarak, belli bir tutarı temsil eden; hisse senetleri, tahviller ve gömü bonoları benzer biçimde kıymetler. Bunlar haricinde kalan kıymetli evrakla mali değerleri temsil eden ya da çıkartanın mali yükümlülüklerini içeren her türlü evrakın halka arz ve bu yolla satışı da menkul kıymetler hükümlerine tabidir (Ana para piyasası kanunu md. 3). [Bk. ansikl. böl.]


*-*Huk. TAŞINIR'ın eşanlamlısı. || Menkul mülkiyeti, TAŞINIR MüLKİYETİ*'nin eşanlamlısı. || Menkul rehni, bir alacağı güvenceye bağlamak için göç eder bir eşya, hak ya da alacak üstünde kurulan yükümlülük. (Rehinli alacaklı, borcun yerine getirilmemesi halinde rehin mevzusu olan şeyi paraya çevirerek alacağını öğrenim eder.)


*-*ANSİKL. Bors. ve Tic. huk. Menkul kıymetler firmalar ve kamu kuruluşlarınca yasalara ve kurallara uygun olarak çıkarılır. Bir ortaklık payını gösteren hisse senedini yalnızca anonim ortaklıklar, bir alacağı temsil eden tahvili ise başta Gömü olmak suretiyle hem kamu kuruluşları hem de anonim ortaklıklar çıkarırlar. Borsa kotuna alınmış, şu demek oluyor ki evvel borsaya tescil edilmiş olan hisse senedi, tahvil ve benzeri menkul kıymetlerin alım ve satımları Menkul kıymetler borsası'nda yapılır. Borsa kotuna kayıtlı olmayan senet, tahvil ve gelir ortaklığı senetleri benzer biçimde menkul kıymetlerin alım ve satımları ise Kot dışı pazarda yapılır.

Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Menkul Nedir?
Menkul Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/menkul-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/menkul-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content