Merdiven Hakkında Bilgi

Merdiven nedir? Merdiven türleri, özellikleri ve merdivenler hakkında genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Bir kattan bir kata çıkmak...

Merdiven nedir? Merdiven türleri, özellikleri ve merdivenler hakkında genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



merdiven

Bir kattan bir kata çıkmakta kullanılan araçlara, üst üste basamaklardan meydana gelen yollara «merdiven» denir. Merdivenlerin taşınabilir cinsleri olduğu benzer biçimde, evlerde, daha başka yapılarda kullanılan bir sürü çeşidi de vardır.



Taşınabilir merdivenler, genel olarak, iki uzun sırık arasına yatay olarak çakılan tahta parçalarından yapılmıştır. Duvara dayanarak üstüne tırmanılır. Ekranda görülen pencereden iki merdivenin birleşmesinden meydana gelen, açılıp boş bölüme konulabilenlere «açılır kapanır», ya da «katlama merdiven» denir.



Yapılarda kullanılan merdivenlerin çok eski zamanlardan bugüne sayısız türleri yapılmıştır. Bunların başlıcaları «köşeli merdiven», «devirli merdiven», «burma merdiven», «asma merdiven»dir. Merdivenler binanın içinde ya da haricinde oluşlarına nazaran de «iç merdiven», «dış merdiven» adlarını alır. Merdivenin kapladığı yere «merdiven yuvası», tüm merdiven süresince binanın tepesine kadar uzıyan boş bölüme «merdiven boşluğu», ya da «merdiven aydınlığı» denir. Merdivenlerin kenarındaki korkuluğa «tırabzan», kat aralarındaki düzlüğe «merdiven sahanlığı» ismi verilir.



Merdivenlerin öncelikle ne süre yapılmaya başlandığı kati olarak bilinmiyor. Milâttan binlerce yıl önceki Çin ve Mısır medeniyetleri devrinden kalma merdivenler insanların çok eskiden bu zamana kadar merdiven hayata geçirmeye ehemmiyet verdiklerini gösterir.



Bundan sonra günümüzde bilhassa insanların yoğun olduğu noktalarda kullanılmak suretiyle «yürüyen merdiven»ler de yapılmıştır. Büyük binalarda, yeraltı istasyonlarının giriş yerlerinde meydana getirilen bu merdivenler bir tüm halinde sürekli olarak hareket eder. Oraya basan bir kimsenin bununla birlikte basamakları çıkmasına, inmesine lüzum yoktur, yürüyen merdiven onu gideceği yere kadar çıkarır. Yolcu üst kata erişince düzlüğe adım atar. Sensörler aracılığı ile eğer yürüyen merdiveni kullanmak için bir şahıs yok ise otomatikman merdivenler durur ve enerji tasarrufu sağlarlar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Merdiven Hakkında Bilgi
Merdiven Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/merdiven.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/merdiven-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/merdiven-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content