Mermer Nedir ve Türkiye’deki Mermer Çeşitleri

Mermer ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Mermerin özellikleri ile Türkiye’de çıkartılan mermer türleri hakkında b...

Mermer ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Mermerin özellikleri ile Türkiye’de çıkartılan mermer türleri hakkında bilgiler.



Mermer SütunBir tür kireç taşıdır. Büyük bölümü ak olursa da renklisi, damarlısı da vardır. Genel olarak yapılarda, heykelcilikte kullanılır.



Mermer billur tanecikli bir taştır, deniz hayvancıklarının kalıntılarından meydana gelmiştir; büyük basınçlarla pek yüksek ısı sonucunda değişmeye uğramış kalkerden (kireç taşından) başka bir şey değildir. Mermerin içinde «kalsiyum karbonat», «dolomi» (tabii kalsiyum ve magnezyum karbonatı) billurları vardır. Bu tür şeyler beyazdır. Mermerin rengi de bu saflık derecesine bağlıdır. İçinde kalsiyum karbonattan, dolomiden başka maddeler bulunuyorsa, bu yabancı maddelerin renklerine nazaran değişik renkler alır, siyah, kurşuni, kahverengi, pembe, kırmızı, yeşil, alacalı olur.



«Şeker mermeri» de denilen saf mermer beyazdır. Heykelcilikte kullanılan mermerler, genel olarak, bu türdendir. Kırmızı mermere bu rengi veren, kalsiyum karbonatla dolomi billurlarının arasına karışmış «hematit» denilen demir filizinin parçacıklarıdır.



Renkli mermerlere «somaki» de denilir. Somaki mermerlerdeki yabancı maddeler kalsiyum karbonat ve dolomi billurlarının arasına gelişi güzel karışmışsa, o mermerler ya benekli, ya da damarlı olur. Bu tür mermerler ak mermer kadar kıymetli sayılmazsa da pek güzel, süslü türleri vardır. Damarlı mermerlerin elde edildiği yerlerin başlangıcında İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, gelir. Avrupa’nın en ünlü mermer ocaklarında birisi olan İtalya’daki Carrara ocağından kar benzer biçimde ak mermer elde edilir. Leonardo da Vinci, Michelangelo benzer biçimde ünlü heykelciler ölmez eserlerini bu mermerlerle yaratmışlardır. Mermer alevden, sudan zarar görmediği için çok eski çağlarda yapılmış mermer anıtlar, büyük yapılar günümüze kadar kalmıştır. Bugün de anıtlarda, bir sürü yapılarda, en muhteşem araç-gereç olarak mermer kullanılıyor, renkli, ak mermerlerden sütunlar, merdivenler, döşemeler, duvarlar yapılıyor. Mermerden, bununla birlikte, süs eşyası, masa, ocak üstleri de yapılır.



Türkiye’de Mermer



Mermerler cinslerine, renklerine üzerlerindeki şekillerine nazaran sınıflandırılır. İçinde ince damarları olanlara «damarlı mermer», damarsız, düz ak mermerlere «heykel mermeri», sivri bölgeleri kolayca kopan mermerlere «yumuşak mermer» denir. Yurdumuzda kullanılmış olan başlıca mermer türleri şunlardır;



Alaca serçegözü — Ufak, yuvarlak benekli bir mermerdir.



Alaca somaki. — Dört çeşidi vardır.



Kurtbağrı, — Kırmızı üzerine gene kırmızı alacalı bir mermerdir.



Mermer işleri Türk mimarlığında eskiden bu zamana kadar mühim bir yer meblağ; ayrıca dünya mermer işçiliğinin eşi olmayan örnekleri verilmiştir Bu tarz şeyleri camilerimizde, çeşmelerde, sebillerde, türbelerde görebiliriz. Türk sanatçıları bu eserlerde mermeri dantelâ benzer biçimde işleyerek, kabartma yazılarla, şekillerle süsleyerek, mermer sanatının en güzel örneklerini yaratmışlardır Mermer, Garp’da nasıl heykelciliğin en büyük unsuru haline gelmişse, Türkiye’de de mimarlıktaki süslemelerin en mühim unsuru olmuştur.



Mimar Mehmet Ağa, «Risale-i Mimariye» adlı eserinde Türk mimarlığında büyük bir yer tutan mermer hakkında şunları yazmıştır.



«İstanbul ve civarında çıkan mermerler paha biçilmiyecek kadar değerlidir. Malikî mermeri, «cezire-ı Marmara» (Marmara Adası) mermerleri elmas gibidir Zile mermerinin üstünde yer yer mavi benekler vardır. «Somaki» denen mermer kırmızı yakut ve akik gibidir Şu demek oluyor ki mermerlerimizin her birisi bir cevhere benzer »



Bugün yurdumuzun en kıymetli, dünyaca da tanınmış mermer ocakları Marmara Adası’ndadır. Adanın kuzeydoğusundaki Saraylar köyü yakınında ocaklardan çıkarılan mermerler ak, büyükçe kumludur Çok sevilen bir heykel mermeri olan Marmara mermerlerinden tarih süresince bir sürü heykeller yapıldığı benzer biçimde, İstanbul’daki Edirne’deki mimarlık eserlerinin, camilerin çoğunda da bu tür durumlar kullanılmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mermer Nedir ve Türkiye’deki Mermer Çeşitleri
Mermer Nedir ve Türkiye’deki Mermer Çeşitleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/mermer-sutun.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mermer-nedir-ve-turkiyedeki-mermer.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mermer-nedir-ve-turkiyedeki-mermer.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content