Milliyetçilik nedir ne anlamına gelir? Milliyetçiliğin tanımı ve özellikleri ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Milliyet...
Milliyetçilik nedir ne anlamına gelir? Milliyetçiliğin tanımı ve özellikleri ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Milliyetçilik, bireylerin bağlı oldukları milletin ulusal ülkülerini benimsemeleri, sevmeleri ve milletin kalkınmasına hizmet etmeleridir.
Milliyetçilik duygusunun şuurlu şekilde ortaya çıkması için, o milletin bir ferdi olmanın bilincinde olmak gerekir. Milliyet ne anlamına gelir? Hukuksal açıdan milliyet, bireyi, devletine bağlayan vatandaşlık bağıdır.
Sosyolojik açıdan milliyet ise bir milletin bireylerini birbirine bağlayan, binlikte yaşatan ulusal bir his, ulusal bir bağdır. Milliyetçilik, hem bir his, hem de bir fikirdir.
Duygudur, çünkü tarih süresince bir arada yaşayan tüm bireylerin kalplerinde mensup oldukları millete yönelik sevgi ve bağlılık doğar.
Fikirdir, çünkü, milletin çözülmez bir parçası bulunduğunu, kendi yaşamının onun yaşamına bağlı bulunduğunu bilir, haiz olduğu maddi ve içsel tüm varlıkların ondan geldiğinin bilincindedir.
Milliyetçilik, oldukça geniş bir kavramdır. Yabancı baskısı ve sömürüsünden kurtulmayı, kendi milletini sevip onu yüceltmeyi maksatlar. Milliyetçilik kimi kez, kendi ırkını üstün görüp başka ırkları egemenliği altına almayı istemeye dek aşırıya kaçabilmektedir.
Milliyetçiliğin aşırıya vardırılmış, abartılmış şekli şovenizmdir. Şovenizmde, şahıs, kendi milletinin üstünlüğünü ileri sürerken, başka milletleri küçümser. Şovenizm, kimi vakit kendini yabancı düşmanlığı şeklinde gösterir.
YORUMLAR