Nafaka nedir ne anlama gelir? Nafaka terimi ile ilgili temel bilgilerin yer almış olduğu sayfamız. « Geçim için lüzumlu maddeleri satın al...
Nafaka nedir ne anlama gelir? Nafaka terimi ile ilgili temel bilgilerin yer almış olduğu sayfamız.
«Geçim için lüzumlu maddeleri satın almaya kafi gelecek para» anlamına gelen bu deyim, hukukta «birinin geçindirmekle yükümlü bulunmuş olduğu kimselere mahkeme sonucu ile vermek zorunda olduğu aylık»tır.
Nafaka: 1) evlilik, 2) hısımlık münasebetlerinden doğar.
1. — Evlilik münasebetlerinde üç çeşit nafaka vardır:
a) Önlem Nafakası. — Boşanma dâvası devam ederken, karara varılıncaya kadar kadının yoksulluğa, sefalete düşmemesini sağlamak suretiyle bağlanır (Çağdaş Kanun M. 137).
b) Yoksulluk Nafakası. — Boşanma sonunda, kabahatsiz olan karı ya da koca büyük bir yoksulluğa düşerse, diğeri taraf bir yıl müddetle «yoksulluk nafakası» vermeye mecburdur. Nafaka istiyen eşin kusursuz olması şarttır; nafaka verecek olanın boşanmaya sebebiyet verip vermemesi aranmaz (MK. m. 144).
c) İştirak Nafakası. — Boşanma ya da ayrılıkta çocuğa bakma mükellefiyeti hangi tarafa verilmişse, diğeri eş, çocuğun bakım, geçim, tahsil harcamalarına yardım etmekle, kısaca «iştirak nafakası» ödemekle yükümlüdür (MK. m. 148). İştirak nafakası, çocuk buluğluk çağına varınca sonlanmış olur.
2. — Hepimiz, sıkıntıda bulunan ana-babasına, bunların ana-babalarına… evlatları ile bunların çocuklarına… ve kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Bu yükümlülük karşılıklıdır. Şu kadar kî, nafaka isteyen kimsenin zarurete düşmüş, veya yardım görmediği takdirde zarurete düşecek durumda olması şarttır. Karşılıklı nafaka yükümlülüğü,
a) Kan hısımları içinde,
b) yöre hısımlarından yalnız kardeşler içinde caridir. Sıhrî hısımlar içinde nafaka yükümlülüğü yoktur. Kendisinden nafaka istenilen kardeşin refah içinde olması, kısaca iki kardeş içinde geçim şartlarının açık surette çok değişik bulunması gerekmektedir.
Nafaka miktarı, verecek olan kimsenin mali kudreti, içtimai mevkii; nafakaya müstahak kimsenin de ihtiyacı göz önüne alınarak tespit edilir. Para olarak belli dönemlerde ödenmesi esastır.
Nafaka dâvası, ya nafakaya muhtaç olan, ya da onun kanuni vekili tarafınca açılır.
YORUMLAR