Napolyon’un Rusya Seferi

Oldukça kargaşa ve bunalımlı ve cenk dolu bir yaşam devam eden Napolyon Bonapart’ın Rusya seferi ile ilgili olarak genl bilgilerin yer almış...

Oldukça kargaşa ve bunalımlı ve cenk dolu bir yaşam devam eden Napolyon Bonapart’ın Rusya seferi ile ilgili olarak genl bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Napolyon'un Rusya Seferi

Napolyon’un Rusya’yı fethetme sevdası tıpkı Hitlerin ki benzer biçimde yüzbinlerce insanoğlunun ölmesinden, paha biçilmez servetlerin heba olmasından başka bir şeye yaramamıştır. Daha seferin başlangıcında bu teşebbüsün büyük bir bozgunla biteceği belirgin gibiydi. Bir kere, başlangıç mevsimi iyi seçilmemişti. 24 haziran 1812’de Polonya’nın şimal doğusundaki Niemen nehrini geçerek ileri hareketlere başlamış olan 363.000 kişilik ordu daha ilk günlerden başlayarak, şiddetli sıcakla savaşmak mecburiyetinde bırakıldı. Bununla birlikte, ekinler olgunlaşmadığı için, ordudaki on binlerce hayvana yalnız yaş ot yediriliyordu. Bunun sonucu olarak atlar içinde şiddetli bir bağırsak hastalığı başladı. On gün geçmeden Napolyon ordusunun süvari kolları kuvvetlerinin üçte birisini yitirmiş bulunuyordu.



Müthiş Kayıplar



Bundan sonrasında geçen hafta içinde bir takım taktik hatalarına düşüldü. Bu şekilde büyük bir muharebede meydana getirilen her hata bir çok kayba mal oluyordu. İleri hareketin başlamasından beş hafta sonrasında fakat 320 kilometre ilerlenmiş, buna karşılık ordu 229.000 kişiye inmişti.



Tüm yaz ayları süresince türlü savaşlara girişerek ilerleyen Napolyon ordusu en sonunda Moskova yolundaki en mühim bir merkez olan Smolensk’i geçmişti. Eylül başlarında Moskova’ya 100 km. kadar bir uzaklıktaki Borodino’ya yaklaştı. Rus Başkomutanı Mareşal Kutusov burada Moskova’yı korumak için çaba sarfetmek için son ve kati harbe girişmeye karar vermişti.



Bir takım hazırlık çarpışmalarından sonrasında Fransız kuvvetleri 7 eylül sabahı hücuma geçtiler. O gün akşam olurken iki tarafın kaybı 70.000’i aşmıştı. 121.000’lik Rus ordusu 42.000 şahıs, 130.000’lik Fransız ordusu 32.000 şahıs kaybetmişti.



Savaştan sonrasında Kutusov, Moskova’ya doğru çekilmeye devam etti. Fransız öncü kuvvetleri Ruslar’ın peşini bırakmıyordu. En sonunda Ruslar şehri boşalttılar, bundan dolayı de Fransızlar’ı 7 saatlik bir mütarekeye razı ettiler. Fransızlar sokak savaşlarının büyük kayba yol açacağını, bu sırada çok muhtaç oldukları yapı ve yiyecek stoklarının yangınlarla yok olacağını düşünerek şehrin boşaltılmasına razı olmuşlardı. 7 saatlik mütarekeden sonrasında, boşalan şehre girdiler. Napoleon ilk geceyi bir evde geçirdi, ertesi sabah Kremlin’e gitti.



O gün öğleden sonrasında büyük yangın başladı: Ruslar şehri tutuşturmuşlardı. İki gün iki gece devam eden yangın barınma ve yiyecek işlerini çıkmaza soktu. Üstelik, şehrin derhal eteklerinde mevzilenmiş bulunan Kutusov ordusu, Napolyon’un ikmal işlerine sekte veriyor, kent dışındaki birlikler boşuna Rus hücumları ile hırpalanıyordu. Napolyon geriye kalan şaşkına dönmüştü. Yapmış olduğu sulh tekliflerine karşılık dahi verilmiyordu. Bunun üstüne, Smolensk’e çekilmeye karar verdi. 19 ekimde Moskova’dan çıktı.



Böylelikle Napoleon’un meşhur çekilişi başladı.



Çöküş Başlıyor



Mareşal Kutusov Fransız kuvvetlerinin ardı sıra gidiyordu. Yalnız, kati bir harbe girişmektense, düşmanı ufak hücumlarla yıpratmayı tercih ediyordu. En sonunda Napolyon’un ünlü Büyük Ordusunun döküntüleri 9 kasımda Smolensk’e vardı. Şimdi Büyük Ordu topu topu 50.000 şahıs kalmıştı.



Fransızlar Smolensk’te fakat beş gün kalabildiler. 14 kasımda tekrardan yola koyuldular. Ordu yol süresince bir taraftan şiddetli soğukla, karla, bir taraftan da durmadan atak eden Ruslar’la savaşmak zorunda kalıyordu. Hele yol üstündeki Bresina nehrinin geçilmesi büyük bir sorun olmuştu. Buzlar, üstünden geçilemiyecek kadar zayıf olduğundan dere üstünde köprüler yapılmasına başlandı. 26 kasımda köprüler tamamlandı, geçiş başladı. Yalnız, Ruslar da durmadan sıkıştırıyorlardı. 28 kasımda büyük bir hücuma geçtiler, Napolyon üç büyük komutanını, ellerindeki kuvvetlerle beraber, artçı bıraktı. Bu tür durumlar görülmemiş bir fedakarlıkla çarpışarak ordunun geçişini korudular. Üç gün sonrasında, çarpışabilecek olanların sayımı yapılınca, 26.000 şahıs olan bu artçı kuvvetin 8.000 kişiye inmiş olduğu görüldü



Bundan sonrasında, ordunun çekilişi direkt doğruya bir kaçış haline geldi. İmparator 8 aralıkta Smorogni (Vilna)ya vardı. Bundan sonra elinden hiçbir şey gelmeyeceğine karar vererek birliklerinden ayrıldı, Paris’e doğru yola koyuldu. 10 gün sonrasında Paris’te Tuilleries Sarayı’na giriyordu.



Napolyon’un ayrılmasından sonrasında soğuklar büsbütün arttı. Ordunun kalanı daha bir ay süresince Ruslar’la savaştı.



Fransızlar yol süresince derhal asla bir mekanda tutunamadılar. Rus ordusu Napolyon birliklerini ilk kez saldırıya başladıkları Niemen nehrinin ötesine atınca kovalamaya son verdi. Çünkü onlar da çok büyük kayıplara uğramışlardı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Napolyon’un Rusya Seferi
Napolyon’un Rusya Seferi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/napolyon-rusya-seferi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/napolyonun-rusya-seferi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/napolyonun-rusya-seferi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content