Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Kimdir?

Osmanlı’nın en ünlü sadrazamlarından olan ve Osmanlı tarihinde mühim bir yeri olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın yaşamı ve periyodu hakk...

Osmanlı’nın en ünlü sadrazamlarından olan ve Osmanlı tarihinde mühim bir yeri olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın yaşamı ve periyodu hakkında bilgi.



Nevşehirli Damat İbrahim PaşaNevşehirli Damat İbrahim Paşa (?- 1730), Osmanlı tarihinin en ünlü sadrazamlarından birisi, Lale Devri’nin yaratıcısıdır. Muşkara köyünde hayata merhaba dedi, sonradan bu köyü «Nevşehir» ismi ile bir kent haline getirdi. Babası sipahi subaylarından Ali Ağa’dır.



İbrahim Paşa 1689’da İstanbul’a geldi; Saray hizmetine girdi. Zekası ile, bilgisiyle Veliaht Şehzade Ahmet’in yakınları içinde yer aldı, yavaş yavaş terfi etti. 1715 Mora seferine katıldı. 1716’da Almanya seferinde ordunun levazım başkanlığına getirildi. Aynı yıl vezirlikle (mareşallikle) sadaret kaymakamı (başbakan vekili) oldu. III. Ahmet’in büyük kızı Fatma Sultan’la evlenip «Damat» unvanını aldı. III. Ahmet’in yıllardan bu zamana kadar teklif etmiş olduğu sadareti nihayet kabul edip 1718’de iktidara geldi. Bu tarih, «Lâle Devri» denen devrin başlangıcı sayılır.



Bundan sonrasında İbrahim Paşa, 12 yıldan fazla Osmanlı İmparatorluğu’nun mukadderatını elinde tuttu, devleti büyük yetkiyle yöneltti. Askerlikten anlamadığı, Yeniçeri ocağına karşı da hoş fikirler beslemediği için, sulh siyaseti güttü. Yalnız, son yıllarında İran’la harbe girmek zorunda kalmıştır. Maliyeden yetiştiği için devletin mali ve tutumsal enerjisini artırmaya çalıştı, büyük bir bayındır hamlesine girişti. Yalnız İstanbul değildir, pek çok büyük şehirler, hatta kasabalar türlü imar eserleriyle donatıldı. İlk kez olarak Garp medeniyetine yaklaşma teşebbüsleri yapılmış oldu. Yeni bir kağıt ve çini fabrikası açıldı; Müteferrika Matbaası kuruldu; kıymetli eserler basıldı; Garp ve Şark dillerinden büyük eserler Türkçe’ ye çevrildi; Türk şiiri ve müziği çok parlak bir devir yaşadı. Ayrıca, Osmanlı tarihinin bir eğlence devri olan Lâle Devri başladı.



Lâle Devri Nevşehirli’nin sadrazamlığı ile başladığı benzer biçimde onun düşmesiyle de bitirilmiştir.



Kafkasya ile Şark ve Orta İran’ın Osmanlı İmparatorluğu’na alınması İran İmparatorluğu’nda büyük bir tepki yarattı, ortaya Ender Han (Şah) çıktı; Ender Han’ın Osmanlı fetihlerini geri almaya başlaması, İbrahim Paşa’nın yıllardan bu zamana kadar sinmiş olan muhaliflerine yüreklilik verdi. İbrahim Paşa’nın tüm akrabasını devletin en mühim mevki ve makamlarına getirmesi de huzursuzluk, kıskançlık yaratmıştı. «Patrona Halil» isminde bir hamam tellağının önayak olduğu ayaklanma gittikçe büyüdü, en sonunda İbrahim Paşa’nın hayatına, III. Ahmet’in tahtına mal oldu. İbrahim Paşa 30 Eylül 1730’da idam edildi. Parça parça edilen cesedinin toplanabilen parçaları, Şehzadebaşı’ndaki kütüphanesinin bahçesine gömüldü. Parasını yüzlerce hayır eseri yaptırmaya harcamış olduğu, sanat adamlarına karşı da çok eli bol davrandığı için, umulmuş olduğu kadar serveti çıkmadı.



Ozan Nedim tarafınca pek parlak bir biçimde övülen İbrahim Paşa, XVIII. yüzyıl Osmanlı devlet adamlarının en büyüğü sayılır. Ozan ve bestekardı. «Ağır Hafifçe Hümayun Kâr»ı ile «Ağır Çember Mahur Beste»si zamanımıza kadar gelmiştir. Kızları, oğlu Damat Mehmet Paşa, yeğenleri Damat Ali ve Damat Mustafa Paşalar’dan Nevşehirli ailesi yürümüş, bir çok tanınmış devlet adamı yetiştirmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Kimdir?
Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/damat-ibrahim-pasa.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/nevsehirli-damat-ibrahim-pasa-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/nevsehirli-damat-ibrahim-pasa-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content