'Oph-IRS 48' Yıldızını çevreleyen Disk İçerisindeki Kuyrukluyıldız Oluşumu

'Oph-IRS 48' Yıldızını Çevreleyen Disk İçerisindeki Kuyrukluyıldız Oluşumu ALMA'nın yakaladığı kuyrukluyıldız fabrikası...

'Oph-IRS 48' Yıldızını Çevreleyen Disk İçerisindeki Kuyrukluyıldız Oluşumu


130607eso1325a




ALMA'nın yakaladığı kuyrukluyıldız fabrikasına ait çizim.


Avrupa Güney Gözlemevi'ne (ESO) bağlı Yeni Atacama Büyük Milimetre/milimetrealtı Dizgesi'ni (ALMA) kullanan gökbilimciler, genç bir yıldızın etrafında toz parçacıklarının yığılarak büyüdüğü bir bölgeyi görüntüledi. Gökbilimciler, bir toz tuzağının net olarak ilk kez gözlemlendiğini ve modellendiğini belirtti. Oph-IRS 48 yıldızının etrafındaki toz bulutunu inceleyen gökbilimciler, disk içerisindeki toz parçacıklarının nasıl büyük boyutlara ulaştığı, sonunda kuyrukluyıldızlar, gezegenler ve kayalık cisimleri oluşturduklarına dair uzun gizemi çözdü. Araştırma sonuçları Science dergisinde yayınlandı.


Yıldızların etrafında çok sayıda gezegen olduğunu bilen ancak bu gezegenlerin tam olarak nasıl oluştuklarını bilmeyen gökbilimciler, bunun yanısıra kuyrukluyıldızların, gezegenlerin ve kayalık cisimlerin oluşumunun halen birçok sır sakladığını belirtiyor.Ancak ALMA'nın gücünü ortaya koyan yeni gözlemler, en büyük sorulardan birine yanıt verdi : Genç bir yıldızın etrafındaki diskte bulunan küçük toz tanecikleri nasıl büyüyor ve sonunda taştan malzemeye hatta metre boyutunun çok ötesindeki kayalara dönüşüyor?



130607eso1325b

Oph-IRS 48 etrafındaki kuyrukluyıldız fabrikası.


Güvenli Bölge Gerekiyor

Bilgisayar modelleri toz taneciklerinin birbiriyle çarpıştıkları ve yapıştıkları zaman büyüdüklerini gösterdi. Öte yandan, büyük parçalar tekrar yüksek hızlarda çarpıştıkları zaman, genellikle küçük parçacıklara ayrılıyor ve birinci aşamaya geri dönüyorlar. İncelenen modeller, bu durumun gerçekleşmediği zamanlarda bile, daha büyük parçaların toz ve gaz arasındaki sürtünmeden dolayı hızlı bir şekilde içe doğru hareket edip, ana yıldıza doğru düşerek daha fazla büyüyebilmeleri için şansları olmayacağını ortaya koydu.


Gökbilimciler, toz parçacıklarının kendi başlarına varlığını sürdürecek kadar büyümeye devam edebilecekleri güvenli bir bölgeye ihtiyaçları olduğunu belirtirken, bu bölge için ‘toz tuzakları' nı öneriyorlar. Ancak bu bölgelerin şimdiye kadar varlıklarına dair bir gözlemsel delil elde edilemedi.



130607eso1325c

ALMA ve VLT tarafından gözlemlenen Oph-IRS 48 etrafındaki kuyrukluyıldız fabrikası.


Araştırma makalesinin baş yazarı Hollanda'daki Leiden Gözlemevi'nde doktora öğrencisi olan Nienke van der Marel, çalışma arkadaşlarıyla birlikte ALMA'yı kullanarak Oph-IRS 48 olarak adlandırılan bir sistemdeki diski araştırdı . Yıldızın etrafında muhtemelen görülmeyen bir gezegen ya da bileşen yıldızın yarattığı merkezi bir boşluğun gazdan bir halkayla çevrelendiğini tespit ettiler. ESO'nun Çok Büyük Teleskobu kullanılarak daha önceden yapılan gözlemlerde küçük toz parçacıklarının halka benzeri bir yapı da oluşturdukları gösterilmişti. Fakat yeni ALMA görüntüsü daha büyük milimetre boyutlu toz parçacıklarının çok farklı olduğunu ortaya çıkardı.

Toz Tuzağı Bulundu


Van der Marel, “İlk olarak görüntüdeki tozun şekli bizler için tam bir sürpriz oldu... Beklediğimiz gibi halka şekli yerine, çok net olarak kaju fıstığı şekli bulduk! Bu özelliğin gerçek olduğuna dair kendimizi ikna etmemiz gerekti, ancak ALMA gözlemlerinin güçlü sinyali ve keskinliği yapı hakkındaki tüm şüphelerimizi ortadan kaldırdı. Sonra ne bulmuş olduğumuzun farkına vardık†ifadesini kullandı.Keşfedilen şey, büyük toz parçalarının tuzağa düştüğü ve çarpışarak ve birbirlerine yapışarak büyüyebildikleri bir bölge olarak tanımlandı. Bu bir “toz tuzağıâ€ydı; yani teorisyenlerin tam da aradığı şey.


130607eso1325d

ALMA tarafından Oph-IRS 48 etrafında gözlemlenen 'toz tuzağı'. Siyah alandaki çember, Neptün'ün yörüngesini gösteriyor.



Van der Marel gözlemleri şu ifadelerle açıkladı: ''Muhtemelen parçacıkların uygun koşullar altında milimetreden kuyrukluyıldız boyutuna ulaşabildikleri bir tür kuyrukluyıldız fabrikasına bakıyoruz. Toz, yıldızdan bu uzaklıktayken tam ölçekli bir gezegen oluşturamaz. Fakat yakın gelecekte ALMA, aynı mekanizmanın devrede olduğu ana yıldızına çok daha yakın toz tuzaklarını gözlemleyebilecektir. Böylesi toz tuzakları gerçekten yeni-doğan gezegenlerin beşikleri olabilirler.â€

'Güzel Bir Tesadüf'

Toz tuzakları yüksek basınçlı bölgeler doğrultusunda hareket ederek daha büyük toz parçacıkları oluştururlar. Bilgisayar modellemesi, tıpkı diskte bulunan boşluk gibi, yüksek basınçlı bir bölgenin gaz boşluğunun sınırındaki gazın hareketinden labileceğini ortaya koydu.


130607eso1325e

Oph-IRS 48 yıldızının Ophiuchus (Yılancı) takımyıldızındaki konumu.



Heidelberg Almanya'daki Teorik Astrofizik Enstitüsünden toz evrimi ve disk modelleme uzmanı ve ekip üyesi Cornelis Dullemond, “Bu projeyi eşsiz kılan şeyler hazırladığımız bilgisayar modelleri ve ALMA'nın yüksek kaliteli gözlemlerinin birleşimidir... Bu gözlemlerin yapıldığı zamanlarda, biz de tam olarak bu türden yapıları öngören modeller üzerinde çalışıyorduk: çok talihli bir tesadüf olsa gerek†ifadesini kullandı.Gözlemler, ALMA dizgesi yapım aşamasındayken yapıldı. Bant 9 alıcıları, ALMA'nın şimdiye kadarki en keskin görüntüleri oluşturmasına izin veren Avrupa yapımı aletlerdir.


ALMA projesine 20 yıldan daha uzun bir süredir büyük katkılar yapan Leiden Gözlemevi'nden Ewine van Dishoeck, “Bu gözlemler tüm dizgenin yarısından daha azı kullanınlan ALMA'nın dönüşümlü bilim yapabilme potansiyelini gösteriyor... Bant 9'daki hassasiyet ve görüntü keskinliğindeki inanılmaz sıçrama daha önceden mümkün olmayan yollardan gezegen oluşumunun temel konularını çalışmamıza imkan sunmuştur†dedi.


Kaynak: ESO / Ntvmsnbc - Science (07 Haziran 2013,10:30)





  • 'Disk boot failure ınsert system disk and press enter' hatasının çözümü nedir?


  • MS-DOS - Microsoft Disk İşletim Sistemi (MicroSoft Disk Operating System)


  • Türkiye'yi Çevreleyen Denizler


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: 'Oph-IRS 48' Yıldızını çevreleyen Disk İçerisindeki Kuyrukluyıldız Oluşumu
'Oph-IRS 48' Yıldızını çevreleyen Disk İçerisindeki Kuyrukluyıldız Oluşumu
http://img15.imageshack.us/img15/6379/130607eso1325a.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/oph-irs-48-yldzn-cevreleyen-disk.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/oph-irs-48-yldzn-cevreleyen-disk.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content