Oturma Nedir?

OTURMA a. 1. Oturmak eylemi. 2. Oturma grevi, bir isteği gerçekleştirmek amacıyla, işçilerin işyerinden ayrılmaksızın vazife yapmakt...

OTURMA a.

1. Oturmak eylemi.

2. Oturma grevi, bir isteği gerçekleştirmek amacıyla, işçilerin işyerinden ayrılmaksızın vazife yapmaktan kaçınmaları. || Oturma odası, ev halkının oturması için düzenlenmiş oda. || Bir hiç kimseye, bir yere oturmaya gitmek, oraya bir çok saatliğine konuk olarak gitmek.





*Antropol. Oturma yeri, genç evlilerin, baba ya da ana eviyle ilişkisi bakımından ele alınan oturdukları yer. (Bk. ansikl. böl.)


*Bayınd. Oturma ölçümü, temeller alt kısmındaki zeminde oturmayı inceleyen ve ölçen teknik.


*Denize. Oturma yerel, HAVUZ'un eşanlamlısı. || Çakıla oturma, bir geminin yeter derinlikteısu bulunmadığından çakıllı bir mevkide dibe oturması. || Karaya oturma, bir geminin herhangi bir nedenle (dümen ya da makine arızası, sürüklenme vb.) rotasından daha sığ bir mevkiye kayarak yüzemez hale gelmesi. || Sığa oturma, bir geminin sığ bir mevkiye sürüklenerek dibe oturması.


*Huk. Oturma hakkı, bir yapıda ya da onun bir kısmına oturma yetkisi elde eden ayni hak. (Eşanl. SüKNA HAKKI.) [Bk. ansikl. böl.] || Oturma izni - İZİN.


*inş. Bir binada gereçlerin düşey itkisinin yol açmış olduğu tesir. (Zemin dayanımının her noktada eşit olmaması ya da inşaatın türlü bölümlerindeki gereçlerin değişik ağırlıkta olmaları sebebiyle bu tesir eşit bir şekilde dağılmayınca tehlikeli sonuçlar doğurur.)


*Koregr. Ayağın oturması, yere basma şekli. Uç türdür: tüm tabanla, ayağın yarısıyla (demi-pointe) ve parmak uçlarıyla (pointe).


*Sil. Namlunun yerine oturması, atıştan sonrasında bir top namlusunu tekrardan atış konumuna getiren otomatik hareket.


*Uz. havc. Yörüngeye oturma, bir uzay aracının fırlatma yörüngesinden bir gökcismi yörüngesine geçmesi; bu geçiş hatıra.


*ANSİKL. Antropol. Genç evliler için değişik oturma yeri tipleri vardır. Bu yer, bir toplulukta yürürlükte olan sistem uyarınca seçilebileceği ya da saptanabileceği şeklinde, evlilerle aynı evde ya da köyde oturan bir şahıs ya da bir aile grubu ile evlilerden birisi arasındaki akrabalık bağına bakılırsa de değişiyor. Böylelikle oturma yeri, dayıyerli, eğer yerleşmede bir almaşıklık var ise ikiyerli ve bununla birlikte, anayerli, babayerli, kocayerli ya da karıyerli olabilir. Kimi zaman aile yerleşimiyle hiçbir ilgisi olmadığı şeklinde, kimi zaman kabul edilen yerlerden ayrı bir yer de olabilir (yeniyerli konut). Oturma yeri kuralı, akrabalık kuralına koşutsa uyumlu sistem, aykırıysa uyumsuz sistem ismini alır.


*Huk. Oturma hakkı, kişiye bağlı bir haktır. Bir başkalarına devredilemez ve mirasçılara geçmez. (Türk med. k. md. 748). Oturma hakkı mutlak bir haktır, bundan dolayı her insana karşı ileri sürülebilir. Oturma hakkının kapsamı, genel olarak gerçek sahibinin şahsi gereksinimlerine bakılırsa saptanır Sözleşmede yalnız hak sahibine özgü olduğu belirtilmemişse, onun ailesi ve ev halkıyla beraber oturma yetkisi vardır. Oturma hakkı sözleşmeyle kurulur. Bu sözleşmenin resmi şekilde yapılması ve tapu siciline kaydedilmesi gerekir. Bu hak vasiyetname ya da miras sözleşmesi şeklinde ölüme bağlı bir tasarrufla da doğabilir.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Salon ve Oturma Odası Dekorasyonu


  • Türkiye'de oturma izni nasıl alınır?


  • Japonya'da oturma izni nasıl alınır?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Oturma Nedir?
Oturma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/oturma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/oturma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content