Pastırmanın Tarihçesi

Pastırma nedir, iyi mi yapılır? Pastırma ilk ne vakit yapılmıştır, tarihçesi ve özellikleri hakkında bilgi. Pastırmanın Tarihçesi Etten tu...

Pastırma nedir, iyi mi yapılır? Pastırma ilk ne vakit yapılmıştır, tarihçesi ve özellikleri hakkında bilgi.



Pastırmanın Tarihçesi



Etten tuzlanıp kurutularak meydana getirilen yiyeceğe «pastırma» denir. Çok eski bir Türk yemeğidir. Ismi da «bastırma» kelimesinden gelir. Çünkü pastırma yapmak için sığır eti, tuzla, «çemen»le bulanıp bastırılır, sonrasında ya güneşte, ya da ise tutularak kurutulur .



«Çemen» maydanozgillerden bir bitkidir. Tohumunda çok hoş bir koku vardır. Bu tohum kurutulup öğütülür, un haline getirilir, sarmısakla, kırmızı biberle karılarak pastırmanın üstüne sürülür. Bu şekilde, etin kokuşması önlenmiş olur.



Pastırmanın zamanı, Orta Asya’da Hun Türkleri’ne, Oğuzlar’a kadar dayanır. Savaşçı oldukları için hayatları at üstünde geçen Eski Türkler, yola, muharebeye giderken yanlarına tuzlanmış at eti, sığır eti alırlardı. Durmak için vakitleri olmadığından atın eyerine bağlıyarak, bacaklarının arasına sıkıştırdıkları bu tuzlu et parçaları, günlerce, haftalarca devam eden seyahat esnasında basıla basıla pastırma haline gelirdi. Karnı acıkan atlı, bu eyerindeki tuzlu etten bıçağı ile bir parça keserek ağzına atar, böylelikle rahatlıkla, zaman kaybetmeden beslenirdi. Sonraları pastırma evlerde de yapılmaya başlandı.



Anadolu’ya pastırmanın hangi tarihte geldiği kati olarak belirgin değilse de, Selçuklular tarafınca getirilmiş olduğu öne sürülür. O zamandan bu zamana kadar en iyi pastırma Kayseri’de yapıldığı için, Türkiye’de pastırmanın anaryur-du Kayseri sayılır. Bununla birlikte, yurdun derhal her yerinde, bilhassa Şark illerinde de pastırma yapılmaktadır.



En iyi pastırma sığır etinden yapılır. Bir inekten averaj 50-60 kilo birinci, 20-30 kilo kadar da ikinci nevi pastırma çıkar. Sırttan meydana getirilen pastırmalar üstün sayılır.



Pastırmanın başlıca türleri şunlardır:



«Sırt», «kuşgönü» (fileto tarafı), «şekerpare», «dilme.»



Pastırma, Türklerin eliyle Rumeli’ye, Balkanlar’a götürülmüş, buralarda da tutulan bir yiyecek olmuştur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pastırmanın Tarihçesi
Pastırmanın Tarihçesi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pastrmann-tarihcesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pastrmann-tarihcesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content