Patlayabilecek Yıldız Sistemleri

Yakınlaşmadan Dolayı Patlayabilecek Yıldız Sistemleri Keşfedildi Bazen tek bir durumu incelerken, çok farklı ve beklenmedik durumlar...

Yakınlaşmadan Dolayı Patlayabilecek Yıldız Sistemleri Keşfedildi

Bazen tek bir durumu incelerken, çok farklı ve beklenmedik durumlarla da karşılaşabilmek mümkün olabilmektedir.Bilimsel araştırmalarda bu tür beklenmedik durumlar yeni keşiflerin olmasına yol açabilir. Günümüzde araştırmacılar Samanyolu gökadası içinde en yüksek kaçma hızına sahip bir dizi çift yıldız sistemi buldular. Bulunan bu sistemlerin yarısının gökbilimsel olarak yakın gelecekte birbirleriyle kaynaşma ve bir süpernova patlaması gerçekleştirme olasılıkları vardır.





Bulunan çift yıldızların tümü türleri arasında en düşük kütleye (Güneş'in beşte birinden daha az) sahip yaklaşık Yer boyutlarındaki beyaz cücelerden oluşmaktadır ve birbirlerinin çevresinde dolandıkları yörünge Güneş'in yarıçapından daha küçüktür. Ayrıca bu beyaz cüceler, genelde sahip oldukları karbon ve oksijenin aksine helyumdan oluşmaktadır. Bu beyaz cüceler bir zamanlar, birer yıldız olarak birbirlerinin çevrelerinde dolanırken sahip oldukları küçük yörüngeden ötürü gel - git kuvvetlerinin etkisiyle kütlelerinin büyük bir kısmını kaybetmiş olabilirler.


Birbirlerine bu kadar yakın olan beyaz cücelerin çevrelerindeki uzay - zaman sürekliliğinde çalkantılar meydana getirerek, günümüzde “çekim dalgaları†olarak bilinen dalgaları ürettikleri düşünülmektedir. Kuramsal olarak bu dalgalar yörünge enerjisini dışarıya doğru taşıyarak yıldızların sarmal olarak birbirlerine yakınlaşmasına neden olmaktadır.


Araştırılan sistemlerin yarısının yakın bir zaman (en yakını ~100 milyon yıl) içerisinde birleşmesi beklenmekte.Bu buluşla birlikte bilinen beyaz cüce sistemlerinin sayısının üç kat artması beklenmektedir.


İki beyaz cüce birleştiğinde, toplam kütleleri beyaz cücelerin oluşabilecekleri en üst kritik sınırdan daha büyük olacağından, sistem bir Tip Ia süpernova patlaması gerçekleştirecektir. Bulunan sistemler Tip Ia süpernova patlamasının özel bir türünü gerçekleştirecek olup normalden 100 kat daha az bir enerji açığa çıkaracaktır.




Kaynak:(01 Aralık 2010)





  • Yıldız sistemleri ve dünyaya olan uzaklıkları nedir?


  • Yıldız sisteminde yaşamak zorunda kalsak hangi yıldız sistemlerine gidebiliriz?


  • Kanalizasyon Sistemleri


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Patlayabilecek Yıldız Sistemleri
Patlayabilecek Yıldız Sistemleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/patlayabilecek-yldz-sistemleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/patlayabilecek-yldz-sistemleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content