Şakayık Nedir?

ŞAKAYIK a. (ar. latife'ik). Büvük kırmızı çiçekli, parçalı ya da tüm yapraklı ve etli yumruca köklü çokyıllık otsu ya da çalına...


ŞAKAYIK a. (ar. latife'ik). Büvük kırmızı çiçekli, parçalı ya da tüm yapraklı ve etli yumruca köklü çokyıllık otsu ya da çalınası nebat. (Bil. a. Paeonia; düğünçiçeğigiller familyası.)

—Süslem. sant. XVI. yy. osmanlı çini ve seramiklerinde (mavi-beyaz) kullanılan bezeme motifi.





—Ansİkl. Şakayığın bilimsel ismi Paeonia, yunanlı doktor Paeon'dan gelir. Homeros'a bakılırsa bu doktor cehennem tanrısı Plüton'un Herakles'ten almış olduğu yarayı tedavi etmek için bu bitkiyi kullanmıştır.

Şakayıklar Avrupa, Asya ve Şimal ABD'da ormanlarda tabii olarak yetişen bitkilerdir.

Türkiye'de dağ ormanlarında yetişen beş türü vardır. Bunlara bölgesel olarak ayıgülü, eşekgülü şeklinde isimler verilir.

Şakayığın çiçekleri 5Tİ tiptedir; erkekorganları pek çoktur ve katmerli çiçeklerde bu tür şeyler taçyaprağımsı biçime girer. Meyve 2 ila 5 gözlü ve çok çekirdeklidir. Tüm şakayık türleri bahçelerde süs için ye- tiştirilebilecek kadar güzel çiçekli bitkiler dir. Birden fazla örnek: otsu türler içinde, değişik renkli, hoş kokulu Çin şakayığı ve bahçe şakayığı; odunsu türler içinde, Paeonia moutan ve sarı şakayık.

Şakayıklar çoğu zaman kök sürgünleriyle çoğaltılabilen her mevsime dayanıklı ve her tür bıteğen toprağa elverişli bitkilerdir. Tohumdan üretilen şakayıklar ama beş altı yıl sonrasında çiçek açar.

Otsu şakayık türlerinden bazılarının (Paeonia mascuia [P. officinalis] ve P. peregrina [R decora] vb.) kurutulmuş kökleri halk hekimliğinde infusyon yapılıp içilerek peklik verici, sara nöbetlerine ve öksürüğe karşı yatıştırıcı olarak kullanılır Şakayığın kökleri ve çiçekleri Türkiye' nin ihraç ürünlerındendir, şark ülkelerine satılır.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Şakayık Yetiştiriciliği


  • Şakayık (Paeonia)


  • Şakayık ve Sıhhat için Yararları



ŞAKAYIK (TDK)

Düğünçiçeğigillerden, çiçekleri türlü renkte, güzel bir süs bitkisi (Paeonia).








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şakayık Nedir?
Şakayık Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sakayk-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sakayk-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content