Samipaşazade Sezai Kimdir?

Sergüzeşt isimli romanı ile Türk edebiyatına realist bir eser hediye etmiş olan Samipaşazade Sezai hayatı ve eserleri ile ilgili bilgilerin ...

Sergüzeşt isimli romanı ile Türk edebiyatına realist bir eser hediye etmiş olan Samipaşazade Sezai hayatı ve eserleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı yazımız.



Samipaşazade SezaiSAMİPAŞAZADE SEZAİ ( 1859 – 1936)



Yenileşme edebiyatımızda büyük payı olan yazarlarımızdan. Tanzimat Edebiyatı’nın kurulmasında, gelinmesinde emeği geçen değerli edip ve vezirlerden Sami Paşa’nın oğludur. İstanbul’da doğdu. Babasının varlıklı konağında özel öğretmenlerden ders gördü. Arapça’yı, Farsça’yı, Fransızca’yı küçük yaşlarındayken öğrendi. Evkaf katipliğiyle resmi göreve girdi. Bu sıralarda, artık çağlarının birer şöhreti bulunan, Abdülhak Hâınit’le, Recaizade Ekrem’le tanışarak, onların teşviki ile edebiyata, yazı hayatına ilgi duydu. İlk yazı denemesi «Şîr» (Aslan) adında bir tiyatro eseridir. Bu sıralarda Londra elçiliğine katip olarak tayin olundu. Üç yıl kadar bu görevde kalıp İstanbul’a döndü. Babıâli İstişare Odası Müşaviri oldu.



1896’da Servetifünûn Edebiyatı’mn kurulmasından sonra kendisini daha iyi tanıtan eserlerini yayınladı. 1901’de, bu edebiyat topluluğunun dağıtılması olayları üzerine, Paris’e gitti. Orada tanınmış hürriyet savaşçılarından Ahmet Rıza Bey «Şûrâ-yı Ümmet» adında bir fikir gazetesi çıkarıyordu. Bu gazetenin başyazarlığını yapan Samipaşazade Sezai Bey, 7 yıl Paris’te kaldı. 1908 Meşrutiyetinden sonra yurda dönerek, bu defa memlekette çıkarılan «Şûrâ-yı Uınmet»te yeniden görev aldı. 1909’da Madrid Elçiliği’ne gönderildi. Kısa bir iki aralıkla, 12 yıl bu görevde kaldı.



Samipaşazade Sezai Bey, 1922’de emekliye ayrıldıktan sonra, hükümetin kararı ile kendisine vatan hizmeti tertibinden şeref maaşı bağlandı. Son yıllarını Vaniköy’deki yalıda huzur ve sükûnla geçirerek, 26 nisan 1936′ da 77 yaşında öldü. Mezarı Küçüksu’da, çok sevdiği arkadaşı Recaizade Mahmut Ekrem Bey’in yanındadır.



Pek az ölçüde şiir de yazmış olan Samipaşazade Sezai Bey, yaşadığı devrenin pek ötesine geçememiş edebiyatçılarımızdandır. Ekrem Bey gibi o da, eserlerinden çok, hizmetiyle anılacaktır. «Sergüzeşt» adlı tek romanı, eserlerinin en tanınmışıdır. Bu roman, Türk edebiyatında realist (gerçekçi) romanın öncüsü sayılır. Hikâye de yazmış olan Sezai Bey, bunlarla birlikte daha başka bazı yazılarını «Küçük Şeyler»de toplamıştır. «Rümûzul edep» ve «İclâl» adlarında iki eseri daha vardır. Genel olarak, nesirlerinde özentili, sanatlı olan dili, romanında, hikâyelerinde bir derece daha durudur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Samipaşazade Sezai Kimdir?
Samipaşazade Sezai Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/samipasazade-sezai.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/samipasazade-sezai-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/samipasazade-sezai-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content