Sicil Nedir?

SİCİL , -İli a. (ar. sicili). 1. Resmi belgelerin çoğu zaman tarih sırasıyla kaydedildiği defter; kütük. 2. Görevlilerin emek verme ...

SİCİL, -İli a. (ar. sicili).

1. Resmi belgelerin çoğu zaman tarih sırasıyla kaydedildiği defter; kütük.

2. Görevlilerin emek verme ve başarı durumlarıyla ilgili bilgilerin işlendiği dosya: Sicili iyi, fena bir işyar.




3. Sicil amiri,emrinde çalışan kişilerin üst dereceye yükselmeleri mevzusunda görüş bildirmeye yetkili amir. || (Bir hiç kimseye) sicil vermek,bir işte üst düzeyde bir görevli sözkonusuysa, emrinde çalışan birinin, bir üst aşama için kafi olup olmadığını lüzumlu makama bildirmek.


—Esk. Sicill-i ahval,devlet memurlarının resmi işlerle ilgili özgeçmişleri bulunan dosya.


—Ask. Sicil numarası,harp okullarını başarıyla bitiren subaylarla meslek okullarını tamamlayan astsubaylara, ayrıldıkları derslik ve silahı, icra ettikleri yılı, kendi süreci içindeki derecesini belirtmek amacıyla verilen kütük kayıt numarası. (Bu numaranın başlangıcında okulunu bitirdiği yıl, mensup olduğu sınıfı ya da silahı ile döneminde almış olduğu başarı derecesi yazılır. "1965 -P28" şeklinde bir sicil numarasından, sahibinin 1965'te Harp okulu'nu piyade subayı olarak bitirdiği, aynı dönem arkadaşları içinde 28. olduğu anlaşılır.)


—Basın. KüNYE'nin eşanlamlısı.


—Huk. Kimi hakların ve hukuksal durumların yazıldığı resmi defter. (Bk. ansikl.böl.) || Adli sicil —ADLİ. || Vapur sicili - GEMİ, il Nüfus sicili-NüFUS KüTüĞü. || Tapu sicili - TAPU. || Tecim sicili - TİCARET.


—Kamu mal. Vergi sicili,yükümlülerle ilgili bilgilerin, ödediği vergi ve vergi cezalarının dizgesel bir halde kaydedildiği çizelgeler.


—Tar. Sicill-i ahval-i memurin,OsmanlIlar' da devlet memurlarıyla ilgili sicillerin tutulması için kurulan (1879) daire. (Burada her memurun özgeçmişi kütük defterine yazılarak kendilerine birer sicil numarası verilirdi.)


—ANSİKL. Huk. Sicil kayıtlarının hak doğurucu ya da açıklayıcı bir işlevi vardır. Kimi kayıtlar, hak doğurucu işlev görür. Mesela, taşınmaz mallar üstündeki iyelik hakkı, sadece tapu siciline kayıtla doğar. Buna karşılık kimi sicil kayıtlarının yalnızca açıklayıcı bir işlevi vardır; bir hak doğurmaz, daha ilkin dünyaya gelen bir hakkı kanıtlamaya yarar. Mesela, taşınmaz mallar üstündeki kişisel hakların (kira vb.) doğması için bu hakların tapu siciline kaydedilmesi lüzumlu değildir. Bu kayıtlar yalnızca sözkonusu hakların kanıtlanmasına yarar. Kaide olarak, sicil kayıtlarını ilgili hepimiz inceleyebilir. Aksi kanıtlanıncaya kadar, resmi sicillerdeki kayıtların doğru olduğu kabul edilir.
Kaynak: Büyük Larousse








  • Vergi sicil numarasını iyi mi bulabilirim?


  • Sicil numarası iyi mi öğrenilir?


  • Adli sicil sorgulaması hakkında bilgiye iyi mi ulaşırız?



sicil
isim




1. Resmî belgelerin kaydedildiği kütük.

2. Görevlilerin meslek yaşamlarındaki emek verme durumları.

"Askerlerin adları ve sicilleri bir defterde itinayla muhafaza ediliyordu." - İ. O. Anar

3. Görevlilerin meslek yaşamlarındaki emek verme durumlarının işlendiği dosya.

"Sicil ve siyaset baskı ve sıkısına pek gelemezdi." - F. R. Atay

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
sicil vermek
siciline işlemek


Birleşik Sözler

adli sicil
tapu sicili
tecim sicili



Sicil İngilizcesi

1. record

2. registry

3. register

4. enrollment

5. calendar

6. enrolment





  • Vergi sicil numarasını iyi mi bulabilirim?


  • Sicil numarası iyi mi öğrenilir?


  • Adli sicil sorgulaması hakkında bilgiye iyi mi ulaşırız?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sicil Nedir?
Sicil Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sicil-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sicil-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content