Soyut Nedir?

SOYUT Gösterim: 17 Boyut: 17.2 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> 1. Bir soyutlamanın sonucu olan şey için ...

SOYUT


Ad: soyut.JPGGösterim: 17
Boyut: 17.2 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



1. Bir soyutlamanın sonucu olan şey için kullanılır, mücerret: Ruh terimi soyut ve genel bir düşüncedir.

2. Somut gerçekliğe olan uzaklığı yüzünden anlaşılması güç olan bir şey için kullanılır: Örnek vermekten kaçındığı için yazısı çok soyut kalıyor.





—Çağ. sant Soyut peyzajcılık, Fransa'da, ılımlı ve duyarlı lirizmi doğadan esinlenen bir akıma İkinci Dünya savaşı'ndan sonrasında verilen ad.


—Dilbil. Soyut ad, somut ad'a karşıt olarak düşüncelere, yargılara gönderme icra eden ad ve/ya da eylem ya da sıfattan türeme durum ya da fiil adı.


—Fels. Kurucu öğelerinden bağımsız olarak kavranan şeye denir: Soyut tümel.


—Sonbahar. sant. Soyut sanat, XX. yy.'da, elle tutulur gerçekliği betimlemeyi ve narenet noktası olarak almayı reddeden ve bu gerçekliği bir soyutlama işleminden geçiren ya da geçirmeyen plastik ve grafik sanat akımı. (Bk. ansiki. böl.)


—Koregr.

  • Soyut bale, herhangi bir mevzuya ya da bir çağrışıma bağlanmayan soyut dans düzenlemesi. (Karşt. EYLEM BALESİ.)

  • Soyut dans ya da saf dans, belli bir hava, bir ruh hali yaratmaya ya da soyut bir düşünceyi anlatmaya yönelik soyut hareketler üstüne kurulu dans türü.

  • Soyut hareket, herhangi bir ifadeye yol açmayan organik, içgüdüsel hareket. (Bk. ansiki. böl.)
—Ruhbil. ihtiva ettiği duyusal ya da algısal öğelerin azlığı dolayısıyla soyut sayılan bir tasarıma, bir kavrama denir. ("Soyut-somut†karşıtlığının birçok derecesi olabilir.)


♦ a. Soyut olan şey: Somuttan soyuta gitmek.


—ANSİKL. Çağ. sant. İkinci Dünya savaşı sonlarında ortaya çıkan soyut peyzajcılık, transız sanat geleneğinin (Monet, Câzanne, kübizm) içinde yer alır, fakat doğayla uyum sağlamaya ehemmiyet verir; bu uyum manevi, hatta tümtanrıcı bir coşkudan lanır. Doğayla iç uzamın kaynaşması, ritimlerle, renk dalgalarıyla ve temel yapılarla yansıtılır. Peyzajcılığın başlıca temsilcileri, Estâve, Tal-Coat, Ubac, Music vb'nin yanı sıra Bissiâre, Bazaine, Manessier, Le Moal, Bertholle, Singier'dir.

Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ











  • Somut ve soyut fotoğraf nedir?


  • Soyut ve somut sanat nedir?


  • Soyut Sanat Nedir?



Soyut nedir?






Beş duyu organından biriyle algılanamayan, maddesi olmayan, varlıkları inançla ve his ile malum kavram ve varlıklara soyut denir.


Soyut kavramlara örnekler
Sevgi, saygı, inanç, korku, yiğitlik, aşk şeklinde...


Soyutlama nedir?
Soyutlama da, somutlamanın tam tersi bir özelliğe haizdir. Şu demek oluyor ki aslında somut olan bir şeyi soyut şeklinde kullanmak, somut olan sözcüğü soyut anlamda kullanmaktır.


Soyutlamaya örnekler
Mesela; "Attığı taş kafamı yardı." Bu cümlede taş sözcüğü somut anlamlıdır.

Elle tutulabilir bir varlıktır. Şimdi ise taş sözcüğünü soyut anlamda kullanalım:

"Çok taş kalplisin." Bu cümlede de taş sözcüğü, duygusuz anlamında kullanılmıştır. Şu demek oluyor ki somutken soyut yapılmıştır.


Soyut fikir nedir?
Duyulur ve algılanır olandan sıyrılmış, kavramsal düşünme ile varılan fikir.


Sözlükte soyut ne anlama gelmektedir ?
1- Soyutlama ile elde edilmiş, varlığı sadece eşyada gerçekleşen, mücerret, abstre, somut karşıtı.

2- Anlaşılması, kavranılması güç.


Soyut İsim

Beş duyudan herhangi biriyle algılanamayan, madde hâlinde bulunmayan ve zihnimizle kavradığımız ya da var olduğuna (akla, ruha, sezgiye, inanca bağlı olarak) inandığımız varlıkların isimleridir. Örnekler: luk, kuşku, karşıtlık, Tanrı, cesaret, üzüntü, korku, aşk, melek, ruh, şeytan…

Somut ve Soyut
Somut ve Soyut Prof. DR. Rıza FİLİZOK Okul kitaplarımızda isim olan kelimelerin “somut†ve “soyut†diye ikiye ayrılmış olduğu bilgisi verilir ve şöyleki tanımlanır: “Somut adlar: Beş duyu ile kavranan varlıkları gösteren isimlerdir.†Örnek: “Taş, ev, bitki†somut isimlerdir. “Soyut adlar: Beş duyu ile kavranamayan sadece akılla tasarlanan kavramları gösteren isimlerdir.


Soyut aşağıdaki anlamlara gelebilir:
  • Soyut, varlığı duyularla algılanamayan, somut karşıtı
  • Soyut sanat, biçimler ve renklerin, temsili olmayan ya da öznel kullanımı ile meydana getirilen sanat
  • Soyut dışavurumculuk, ya da resimsel soyutlama, soyut sanat akımlarından biri
  • Soyut, aylık edebiyat dergisi
  • Soyut yapı, nesnelerden bağımsız olarak tanımlanan kurallar, özellikler ve ilişkiler kümesi
  • Soyut cebir, ya da soyut matematik, matematikte bir alan
  • Soyut model, ya da kavramsal model, kavramsal ya da soyut obje





  • Somut ve soyut fotoğraf nedir?


  • Soyut ve somut sanat nedir?


  • Soyut Sanat Nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Soyut Nedir?
Soyut Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/62558d1488845419-soyut-nedir-soyut.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/soyut-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/soyut-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content