Takımyıldız Nedir?

Takımyıldız Takımyıldız, gökyüzünün (veya gök küresinin) bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış b...

Takımyıldız






Takımyıldız, gökyüzünün (veya gök küresinin) bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.

Bazı ünlü takımyıldızlar, çeşitli nesnelere benzetilen parlak yıldız düzenlerine sahiptir. Örnek olarak, bir avcı figürünü çağrıştıran Avcı Takımyıldızı (Orion) ve aslan figürü çağrıştıran Aslan Takımyıldızı (Leo) verilebilir.

Eski gökbilimciler bu şekilleri efsanelerdeki belirli hayvanlara ve kahramanlara benzetmiş ve bunların tanrılarca gökyüzüne çıkarıldıklarına inanmışlardır. Takımyıldızların büyük bölümünü, eski Yunanlılar ve Romalılar adlandırmıştır, ama onlar da bu adları Babilliler'den almış olabilirler. Takımyıldızların oluşturduğu şekiller geceleri gökyüzünde incelenecek olursa, bu şekillerle gerçek nesneler arasındaki ilişkiyi fark etmek kolay olmayabilir.

Burçlar Kuşağı

Kuzey ve güney yarımküreler dahil bütün gökyüzündeki toplam takımyıldız sayısı 88'dir. Herhangi bir gecede gökyüzüne bakıldığında bunlardan 40 kadarı görüş alanımızdadır. Bu takımyıldızlarından bir bölümü, Güneş'in yıl boyunca hareket ediyormuş gibi göründüğü yol boyunca sıralanmış takımyıldızlar olup, Burçlar Kuşağı olarak adlandırılırlar. Bunların sayısı, Yılancı Burcu'nun Akrep burcuna dahil edilmesiyle 12 tanedir. Bu kuşaktaki takımyıldızlar Zodyak Takımyıldızları olarak da bilinirler. Zodyak takımyıldızlarının isimleri şunlardır:
  1. Aries (Koç)
  2. Taurus (Boğa)
  3. Gemini (İkizler)
  4. Cancer (Yengeç)
  5. Leo (Aslan),
  6. Virgo (Başak)
  7. Libra (Terazi)
  8. Scorpius (Akrep)
  9. Sagittarius (Yay)
  10. Capricornus (Oğlak)
  11. Aquarius (Kova)
  12. Pisces (Balıklar)
En iyi tanınan takımyıldızlarından biri Ursa Major'un (Büyük Ayı) en parlak yedi yıldızının düzeni çok çeşitli cisimlere benzetilmiştir. Bu nedenle Ursa Major takımyıldızına bugüne kadar Saban, Araba, Yedi Öküzler ve Büyük Cezve gibi çeşitli adlar verilmiştir. Orion takımyıldızı genellikle bir avcı olarak çizilmiştir. Bu takımyıldızın üç parlak yıldızı avcının kuşağını oluşturur. Avcının iki köpeği vardır; büyük olanı Canis Major, küçük olanı ise Canis Minor'dur. Orion'un yakınlarındaki, burçlar kuşağı takımyıldızlarından Gemini yer alır. Gemini'deki (İkizler) en parlak iki yıldız, adlarını Yunan efsanesinde Zeus'un ölümsüzlük verdiği oğulları Kastor ve Polluks'tan almaktadır.

Burçlar kuşağının bir başka takımyıldızı, Herakles'in öldürdüğü Nemea aslanı olduğu varsayılan Leo'dur (Aslan). Draco (Ejderha) takımyıldızı da, adını Herakles'in bir başka kurbanı olan ejderhadan almaktadır. Orion'u öldüren akrep, Scorpius (Akrep) takımyıldızı olarak görünür. Perseus'un deniz canavarından kurtardığı karısı Andromeda ve onun annesi Cassiopeia ile babası Cepheus'un isimleri de takımyıldızlara verilmiştir.


Günümüzde Geçerli 88 Takımyıldız
(Latince)
  1. Andromeda
  2. Antlia
  3. Apus
  4. Aquarius
  5. Aquila
  6. Ara
  7. Aries
  8. Auriga
  9. Boötes
  10. Caelum
  11. Camelopardalis
  12. Cancer
  13. Canes Venatici
  14. Canis Major
  15. Canis Minor
  16. Capricornus
  17. Carina
  18. Cassiopeia
  19. Centaurus
  20. Cepheus
  21. Cetus
  22. Chamaeleon
  23. Circinus
  24. Columba
  25. Coma Berenices
  26. Corona Australis
  27. Corona Borealis
  28. Corvus
  29. Crater
  30. Crux
  31. Cygnus
  32. Delphinus
  33. Dorado
  34. Draco
  35. Equuleus
  36. Eridanus
  37. Fornax
  38. Gemini
  39. Grus
  40. Hercules
  41. Horologium
  42. Hydra
  43. Hydrus
  44. Indus
  45. Lacerta
  46. Leo
  47. Leo Minor
  48. Lepus
  49. Libra
  50. Lupus
  51. Lynx
  52. Lyra
  53. Mensa
  54. Microscopium
  55. Monoceros
  56. Musca
  57. Norma
  58. Octans
  59. Ophiuchus
  60. Orion
  61. Pavo
  62. Pegasus
  63. Perseus
  64. Phoenix
  65. Pictor
  66. Pisces
  67. Piscis Austrinus
  68. Puppis
  69. Pyxis
  70. Reticulum
  71. Sagitta
  72. Sagittarius
  73. Scorpius
  74. Sculptor
  75. Scutum
  76. Serpens
  77. Sextans
  78. Taurus
  79. Telescopium
  80. Triangulum
  81. Triangulum Australe
  82. Tucana
  83. Ursa Major
  84. Ursa Minor
  85. Vela
  86. Virgo
  87. Volans
  88. Vulpecula






  • Takımyıldız ne demektir?


TAKIMYILDIZ


Yıldız kümelerine verilen ad.





Birbirlerine göre konumları sabittir. Uzun zaman aynı biçimde dururlar. Görünüşleri bir şekle benzetilen komşu yıldızlar topluluğudur. Takımyıldızlarının şekilleri neye benzetiliyorsa "hayvan, eşya vb." o adları almışlardır. Bu da yıldızların gruplandırılmasında ve ayırt edilmesinde bir kolaylık sağlar.


Yıldızları tek tek adlandırmadaysa, önceleri parlaklıklarına göre harflendirme geçerliyken, zamanla parlaklıklarında değişimin olması bazı hatalara yol açtı. Bu konuda sonraları daha farklı kurallar kullanıldı. 88 takımyıldız vardır. Takımyıldızların yeri meridyen ve paralel daireleriyle sabitleştirildi. Bu görüş Uluslararası Astronomi Birliği'nin Cambridge (1925) ve Leide'deki (1928) genel kurul toplantılarında kabul edildi. Bu görüşe uygun atlas, E. Delporte tarafından yayımlandı (1930).


Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




Takımyıldızlardaki Yıldızlar Birbirine Yakın mı?



Ad: takim_yildiz.jpg
Takımyıldız gökyüzünde kolayca fark edilebilen özgün bir şekli olan yıldız topluluklarıdır. İnsanların çok eski zamanlardan bu yana gözlemlediği bu yıldız gruplarının farklı amaçlarla kullanıldığı biliniyor. Kayıtlar, günümüzde Uluslararası Astronomi Birliği tarafından resmi olarak tanımlanan 88 takımyıldızın yarısından fazlasının Antik Yunan Dönemi'nde bilindiğini gösteriyor.


Takımyıldızların isimleri genellikle Antik Yakın Doğu, Yunan ve Roma lıdır. Ancak yıldızların gökyüzünde oluşturduğu şekil takımyıldızın ismini aldığı canlıya ve mitolojik karaktere belirgin olarak benzemez. Takımyıldızları oluşturan yıldızlar tek bir düzlemdeymiş gibi ve birbirine yakın görünür. Aslında uzayda 3 boyutta dağılmışlardır ve Dünya'dan çok farklı uzaklıklarda bulunabilirler. Bir takımyıldızdaki en parlak yıldızın Dünya'ya en yakın yıldız olması gerekmez. Örneğin Kuğu Takımyıldızı'ndaki en parlak yıldız olan Deneb yıldızı, takımyıldızda çıplak gözle görülebilen en uzak yıldızlardan biridir.


Gökbilim, geçmişi çok eski zamanlara dayanan bir bilim dalı. Geçmişte insanlar takımyıldızları yön bulma, mevsim geçişlerini belirleme gibi amaçlarla kullanmıştı. Günümüzde ise takımyıldızlar genellikle gökyüzüne ilgi duyan insanların, özellikle amatör gökbilimcilerin yıldızları takip etmesine ve belirli bir yıldızın yerini belirlemesine yardımcı oluyor.

Kaynak: ESA / Görsel Telif Hakkı: (8 Şubat 2017)


Takımyıldız




Dünya'dan bakıldığında grup halinde görülen yıldızlar topluluğuna takımyıldız denir. Gruptaki yıldızlar birbirine sanal (düşsel) çizgilerle bağlanacak olursa, ortaya belirli şekiller çıkar. Eski astronomlar bu şekilleri efsanelerdeki belirli hayvanlara ve kahramanlara benzetmiş ve bunların tanrılarca gökyüzüne çıkarıldıklarına inanmışlardır. Takımyıldızların büyük bölümünü, Eski Yunanlılar ve Romalılar adlandırmıştır, ama onlar da bu adları Babilliler'den almış olabilirler. Bu maddede verilmiş olan yıldız haritalarında, gökyüzündeki parlak yıldızlar ve takım yıldızlar gösterilmiştir; siz de takımyıldızların oluşturduğu şekilleri geceleri gökyüzünde görebilirsiniz, ama bu şekillerle gerçek nesneler arasındaki ilişkiyi fark etmek her zaman kolay olmaz.

Ad: Takım Yıldız.jpg
Bugün astronomlarca belirlenmiş 88 takımyıldız vardır. İS 2. yüzyılda yaşamış olan Yunanlı astronom Batlamyus (bak. BatlamYUS), Almagest adlı kitabında 48 takımyıldız adı saymıştır; o tarihten beri bunlara 40 takımyıldız daha eklenmiştir. Batiamyus'un sıraladığı adların çoğu korunmuştur. Batlamyus'tan sonra verilen adların pek çoğunu ise, 17. ve 18. yüzyıllarda güney gökküredeki takımyıldızları araştıran ve ortaya çıkaran Avrupalı astronomlar takmıştır.


Dünya'dan bakıldığında bir takımyıldızdaki bütün yıldızlar birbirine yakınmış gibi görünür, ama bu durum onların uzaydaki gerçek konumlarının da böyle olduğu anlamına gelmez; çünkü, içlerinden bazıları sanıldığından çok daha uzakta olabilir. Yani, takımyıldızlar gerçekte birbirine yakın duran yıldızlardan oluşan gruplar olmayabilir; yalnızca Dünya'dan bakıldığında böyle görünüyor olabilirler.


Dünya üzerindeki belirli bir noktadan bakıldığında, yılın değişik zamanlarında gökyüzünde değişik takımyıldızlar görülür. Bu, Dünya'nın Güneş'in çevresinde dolanmasından lanır. Yılın bir bölümünde görülebilen bir takımyıldız altı ay sonra görünürde Güneş'e daha yakın bir konuma geçtiği için geceleri görünmez olur. Bazı takımyıldızlar yalnızca kuzey yarı küreden, bazıları ise yalnızca güney yarıküreden görülebilir. Örneğin, Büyükayı güney yarıküreden, buna karşılık Güneyhaçı da kuzey yarı küreden görülemez.


Güneş'in görünürdeki hareketini yaparken gökkürede çizdiği çembere tutulum ya da ekliptik denir. Bu daire boyunca yer alan 12 takımyıldız burçlar kuşağını oluşturur {bak. Burçlar Kuşaği). Öteki takımyıldızlar, burçlar kuşağının kuzeyinde ve güneyinde kalanlar olmak üzere ikiye ayrılır.


Takımyıldızlar, çeşitli yıldızların ve öbür gökcisimlerinin gökyüzünün neresinde bulunduğunu belirtmekte yararlı olur. Parlak yıldızların çoğunun Eski Yunanca, Latince ya da Arapça'dan gelen ayrı ayrı adları vardır; kaptanlar ve pilotlar yıldızları bu adlarıyla anarlar. Ama astronomlar, her yıldızı bulunduğu takımyıldızın adıyla adlandırırlar ve aynı takımyıldızda bulunanları birbirinden ayırt etmek için de, bunların her birine Yunan alfabesinden ayrı bir harf verirler. Örneğin Demirkazık ya da Latince adıyla Polaris, yani kuzey gökküredeki Kutup Yıldızı {bak. Kutup YILDIZI), Küçükayı takımyıldızındaki en parlak yıldızdır ve astronomlar bu yıldızı a Küçükayı ya da Küçükayı'nın a yıldızı olarak tanımlarlar. (Bu maddede geçen Yunanca harfler, "alfa" olarak okunan "a", "beta" olarak okunan"P","gamma olarak okunan " Y"dır.) Her takımyıldızda belirli özellikleriyle öbürlerinden ayırt edilebilen bazı yıldızlar vardır. Bu maddede en ünlü takımyıldızlar ile yıldızlara değinilmektedir. Bu takımyıldızlar ile yıldızların adlarının çoğu Yunan efsanelerinden ve mitlerinden lanmaktadır; bu efsane ve mitlere ilişkin daha geniş bilgiyi EFSANE VE MİTLER maddesinde bulabilirsiniz. En iyi tanınan takımyıldızlardan biri Büyükayı'dır (Ursa Majör). Bu takımyıldızdaki en parlak yedi yıldızın düzeni çok çeşitli cisimlere benzetilmiş, bu nedenle de takımyıldıza bugüne kadar Saban, Araba, Yedi Öküzler ve Büyük Cezve gibi çeşitli adlar verilmiştir. Cezvenin sapından en uzaktaki iki yıldıza "İşaretçiler" denir, çünkü bunlar bir çizgiyle birleştirildiğinde Kutup Yıldızı'nı gösterirler.


Orion takımyıldızı genellikle bir avcı olarak çizilmiştir; takımyıldızın üç parlak yıldızı bu avcının kuşağını oluşturur. Kuzey yarıküreden bakıldığında bu kuşağın üzerinde kalan parlak, sarımsı kırmızı yıldıza İkizler evi ya da Elcebbar denir; bu yıldızın Latince adı a Orionis ya da Orion'un a yıldızıdır. Kuşağın altında kalan parlak, beyaz yıldız Ayak (Rigel) ya da (3 Orionis'tir. Güney yarıküreden bakıldığında İkizler evi ile Ayak'ın konumları bunun tam tersidir.


Avcının iki köpeği vardır; bunlardan büyük olanının adı Büyük köpek (Canis Majör), küçüğünkü ise Küçükköpek'tir (Canis Minör). Büyükköpek'teki en önemli yıldız, görebildiğimiz bütün yıldızların en parlağı ve Güneş'e en yakın yıldızlardan biri olan Akyıldız ya da Latince adıyla Sirius'tur (astronomide a Büyükköpek).


Orion'un yakınında, burçlar kuşağı takım yıldızlarından İkizler (Gemini) yer alır. İkizler'deki en parlak iki yıldız, adlarını Yunan efsanesinde Zeus'un ölümsüzlük verdiği oğulları Kastor ve Polydeuskes'ten (Polluks) alan Kastor (astronomide a İkizler) ve Polluks' tur ( p İkizler).


Burçlar kuşağının bir başka takımyıldızı, Herakles'in öldürdüğü Nemeia aslarıı olduğu varsayılan Asları'dır (Leo). Aslan'ın en parlak, yani a yıldızı Regulus'tur. Kutup Yıldızı' nın yakınlarındaki Ejderha ya da Latince adıyla Draco takımyıldızı da, adını Herakles' in bir başka kurbanından, Hesperidler'in bahçesindeki altın elmalı ağaca bekçilik ettiği kabul edilen ejderhadan alır. Ejderhanın yakınlarında, Çoban (Boötes) takımyıldızı ve bunun parlak, turuncuya çalan kırmızı a yıldızı Arktürüs bulunur.


Orion'u öldüren akrep, Akrep (Scorpius) takımyıldızı olarak görünür. Bunun orta yerinde, bilinen en büyük yıldızlardan biri olan, kırmızımsı renkli Akrep Yüreği ya da Latince adıyla Antares (a Akrep) yer alır. Bu yıldız Güneş'ten yüzlerce kez daha büyüktür.


Kutup Yıldızı'nın (Polaris) belirlediği Kuzey Kutbu'na en yakın noktadaki en parlak yıldız, Çalgı (Lyra) takımyıldızının a yıldızı olan Vega'dır. Vega'nın yakınında çok soluk bir başka yıldız daha gözükür; ama, bu iki yıldız gerçekte birbirlerine yakın değillerdir ve yalnızca Yer'den bakıldığında böyle görünürler.


Perseus'un deniz canavarından kurtardığı kansı Andromeda ve onun annesi Kassiepeia ile babası Kepheus'un adları da takımyıldızlara verilmiştir. Türkçe'de bu takımyıldızlar, sırasıyla Perse (Perseus) ya da Kahraman, Andromeda, Koltuk (Cassiopeia) ve Şefe (Cepheus) adlarıyla bilinir. Koltuk, Kutup Yıldızı'na göre Büyükayı ile bakışımlı bir konumda bulunduğu için kolayca tanınabilir. Bu takımyıldızın büyük bir W oluşturan beş parlak yıldızı vardır. Perse'nin (3 yıldızı Umacı' dır (Algol). Bu yıldıza Algol ya da Türkçe karşılığıyla Umacı adının verilmesi, belki de onun her zaman ayrı parlaklıkta olmadığının keşfedilmesinden lanmıştır. Umacı, üç günden biraz daha kısa ve düzenli aralıklarla soluklaşıp yeniden eski parlaklığına döner. Bunun nedeni, Umacı'nın aslında tek bir yıldız değil, birbirinin çevresinde dolanan ve biri ötekinden çok daha soluk iki yıldız olmasıdır; soluk olan, parlak olan ile Yer'in arasından geçerken öbürünü örter ve parlaklığının azalmasına yol açar.


Güney gökkürenin küçük, ama en ilginç takımyıldızı, Güneyhaçı ya da Latince adıyla Crux ya da Crux Australis'tir. (Crux sözcüğü Latince'de "haç", australis ise "güney" anlamına gelir.) Güneyhaçı, güney gökkutbuna oldukça yakın bir bölgede yer alır. Güneyhaçı'nın en parlak a ve Y yıldızları güney gökkutbunun yerini gösterir. Bu iki yıldız, ilk Avrupalı kâşiflere güney denizlerine inme cesaretini veren bir kılavuz işlevi görmüştür.


Takımyıldızlar yıldızlardan başka bulutsu, yıldız kümesi ve gökada gibi başka gökcisimlerini de içerirler. Boğa (Taurus) takımyıldızındaki ünlü Yengeç bulutsusu; Samanyolu Gökadası'na en yakın olan Andromeda Gökadası; Boğa takımyıldızındaki ülker kümesi (Pleiades); güney yarıküreden görülebilen Kılıçbalığı (Dorado) ve Tukan (Tucana) takımyıldızlarının belirlediği kesimde yer alan, Samanyolu Gökadası'nın uydusu olan Macelları Bulutları bunlara örnektir.





  • Takımyıldız ne demektir?

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Takımyıldız Nedir?
Takımyıldız Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/62485d1488702154-takimyildiz-nedir-takim-yildiz.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/takmyldz-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/takmyldz-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content