Temel Haklarımız Nelerdir? (Açıklamalı)

Temel haklarımız nedir? Yaşama hakkı, şahıs dokunulmazlığı, sıhhat hakkı, eğitim hakkı, dilekçe hakkı vb. hakkında bilgi. TEMEL HAKLARIMIZ ...

Temel haklarımız nedir? Yaşama hakkı, şahıs dokunulmazlığı, sıhhat hakkı, eğitim hakkı, dilekçe hakkı vb. hakkında bilgi.



TEMEL HAKLARIMIZ



♦ Ferdin insana yakışır bir biçimde yaşayabilmesini elde eden ve öngören haklara Temel Haklar denmiştir.



Bu haklarımız bununla beraber kişilik hakkı ismini da alır.



Bu haklar ile;



♦ İnsanın değerinin korunması



♦ Başka haklardan yararlanabilmesi amaçlanmıştır.



Devletimizde Temel haklarımız ya da şahıs haklarımız Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Anayasamızın 12. maddesinde “Hepimiz, kişiliğine bağlı, dokunulamaz, devredilemez, vazgeçilemez, temel hak ve özgürlüklere haizdir” şeklinde bu anlayış ortaya konmuştur. Temel hakların devletler tarafınca tanınması ve korunması gereklidir. Bunun olmadığı durumlarda toplumla devlet arasındaki bağlar kopar, işte bu sebeple devletler bu hakların çiğnenmemesi için analiz etmek zorundadır.



İnsan hakları belgelerinde, Temel hak olarak yaşama, şahıs dokunulmazlığı, sıhhat, eğitim, dilekçe, Hususi yaşamın gizliliği, konut dokunulmazlığı ve seçme – seçilme hakkı şeklinde haklar yer almıştır.



Bu haklara özetlemek gerekirse bakacak olursak;



a) YAŞAMA HAKKI



İnsanın en tabii hakkı olan yaşama hakkı daha doğum öncesinden başlamaktadır. Daha gebelik esnasında anne ve bebek koruma altına alınmıştır.



Yaşama hakkı başka hakların korunmasına da temel teşkil eder, şöyleki ki yaşama hakkımızdan vazgeçip başka haklardan yararlanmamız söz mevzusu olması imkansız.



Anayasamız, yaşama hakkını 17. maddesinde “Hepimiz yaşama, maddi ve içsel varlığını koruma ve geliştirme hakkına haizdir.”



şeklinde güvence altına almıştır. Bu maddeden devletin bu mevzuyla ilgili lüzumlu şartları hazırlaması beklenmelidir. Yaşama hakkımız muhteşem hallerde dahi durdurulamaz ve yok edilemez bir haktır.



b) KİŞİ DOKUNULMAZLIĞI



Anayasamızın 17. maddesinde : “Tıbbi zorunluluklar ve yasada yazılı durumlar haricinde, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere doğal olarak tutulamaz.” denilerek kişinin şahıs hakları güvence altına alınmaya çalışılmıştır. Gene aynı maddede “Hiç kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir ceza ve muameleye doğal olarak tutulamaz.” denilmiştir.



Görülüyor ki devletler fertleri her yönden gelebilecek tehditlere karşı yasal önlemleri ile korumaya iş koşturmacasındadır.



Devletler adaleti ve düzeni sağlayabilmek amacıyla bireylerin yaşamlarına müdahale edebilmektedir.



Buna nazaran;



♦ Mahkemelerce ölüm cezası verilmesi durumunda (vatanımızda şu an uygulanmıyor)



♦ Ayaklanmalar ve isyanlarda



♦ Meşru savunmalarda



♦ Yaşamın belirlediği mecburi durumlarda devletin müdahalesi söz mevzusu olabilmektedir.



c) SAĞLIK HAKKI

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Temel Haklarımız Nelerdir? (Açıklamalı)
Temel Haklarımız Nelerdir? (Açıklamalı)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/temel-haklarmz-nelerdir-acklamal.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/temel-haklarmz-nelerdir-acklamal.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content