Türk Sosyologların Sosyolojiye Katkıları

Türkiye’de sosyolojiye katkısı olan sosyologlar kimlerdir? Ziya Gökalp, Prens Sabahattin ve Mübeccel Belik Kıray’ın sosyolojiye olan katkıla...

Türkiye’de sosyolojiye katkısı olan sosyologlar kimlerdir? Ziya Gökalp, Prens Sabahattin ve Mübeccel Belik Kıray’ın sosyolojiye olan katkıları.



Türk Sosyologların Sosyolojiye Katkıları



ZİYA GÖKALP (1875-1924)



Ziya GökalpMehmet Ziya Gökalp’in düşüncesinin temelinde, Türk toplumunun kendine özgü ahlâki ve kültürel değerleriyle, Garp’dan almış olduğu bir takım değerleri kaynaştırarak bir senteze yetişme uğraşı yatıyordu. “Türkleşmek, İslamlaşmak, muasırlaşmak” diye özetlediği bu yaklaşımın kültürel öğesi Türkçülük, ahlaki öğesi de İslam’dı. Internasyonal kültürün yapıcı öğesinin ulusal kültürler bulunduğunu savundu. Garp’nın teknolojik ve bilimsel gelişmesini elde eden pozitif ilim anlayışını benimserken, dini, toplumsal birliğin sağlanmasında büyük rol oynayan bir unsur olarak değerlendirdi.



“Hars ve Uygarlık” adlı eserinde ise, “Medeniyetin internasyonal bir özellik taşıdığını söylerken, “hars’ın her milletin kendisine özgü bulunduğunu ortaya attı.



Toplumsal modeli, Emile Durkheim’in kuramsal temellerini kurduğu “dayanışmacılık” temelinde şekillendi. Bireyi temel alan liberalizm ve paracı toplumun derslik mücadelesiyle yıkılarak, sınıfsız toplumun kurulmasını hedefleyen Marksizm’e karşı; sınıfsal ayrımları değildir mesleki ayrımları öngören, mesleki örgütleri temel cemiyet birimi olarak kabul eden, meslek örgütlerinin dayanışmasıyla toplumsal huzurun sağlanabileceğini korumak için çaba sarfeden solidarizmde karar kılmıştır.



PRENS SABAHATTİN (1878-1948)



Prens-SabahattinLe Play’in sosyolojik fikirlerini Türk toplumuna uyarlamıştır. Toplumu incelerken gözlem ve monografi yöntemine ehemmiyet verir. Bununla beraber Demolins’in (1852-1907) sosyolojik fikirleri onun fikirlerinin temelini oluşturmuştur. Demolins’in “Anglo-Saksonların Üstünlüğünün Sebepleri Nedir?” adlı kitabı onu etkilemiştir. Demolins, bu eserinde toplumları kamucu ve bireyci olarak ikiye ayırır. Prens Sabahattin, Osmanlı’nın geri kalma sebebinin kamucu cemiyet yapısı bulunduğunu, ilerleyebilmek için bireyci cemiyet yapısına geçmek icap ettiğini savunur.



Prens Sabahattin, Durkheim’cı cemiyet görüşünü benimseyen Ziya Gökalp’in merkeziyetçi fikirlerinin aksine “adem-i merkeziyetçi” bir anlayışla ferdin görüş ve davranışlarını şahsi özgürlüğü toplumsal çıkarın önünde tutmuş ve Türk sosyolojisinin iki ana geleneğinden birisinin öncüsü olmuştur.



Demolins’in görüşlerinden etkilenerek Osmanlı Devleti’nin de bir işyar devleti olduğu düşüncesine varan Prens Sabahattin, Osmanlı’yı işyar zulmünden kurtaracak, hususi girişimciliğe yer verecek, bireysel yeteneklerin gelişmesini sağlayacak bir eğitim sisteminin gerçekleştirilmesini devletin kurtuluş yolu olarak sundu. İngiltere örneğinden yola çıkarak burjuva sınıfının önemini altını çizdi ve Avrupa’daki şeklinde hususi teşebbüsün desteklenmesi ile burjuva sınıfının geliştirilebileceğini öngördü.



Saha emek harcamaları yapılmasında kendisinden sonrasında gelen sosyologları etkilemesi ve onlara bilgi birikimi elde etmiş olması açısından ehemmiyet taşır.



MÜBECCEL BELİK KIRAY (1923-2007)



Türkiye’de sosyolojinin kurumsallaşmasında mühim rol oynamıştır. 1964’te “Ereğli: Ağır Sanayiden ilkin Bir Sahil Kasabası” adlı monografik çalışmasını yayınlamıştır. Bu bir kasabanın süratli sanayileşme sonucu yaşamış olduğu toplumsal değişiklik sorunlarının işlendiği bir alan araştırmasıdır.



1970’e kadar Ege Bölgesi’nde gezim ile yerli halkın “dışa dönüklük” tutumu arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik ve Türkiye’de kendi türünde “ilk” olma niteliği taşıyan bir saha emek harcaması yapmış oldu.



1968’de İzmir’de yapmış olduğu emek harcamalar “Örgütleşemeyen Şehir: İzmir” kitabında toplanmıştır. Bir çok alanda gerçekleşen farklılıklara karşın İzmir’in kafi, örgütlü kısaca çağdaş teknolojiye dayalı iş üretemediğini öne sürer.



Mübeccel Belik Kıray, Türk sosyolojisine bir çok saha emek harcaması ile hizmet vermiş mühim sosyologlarımızdandır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türk Sosyologların Sosyolojiye Katkıları
Türk Sosyologların Sosyolojiye Katkıları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ziya-gokalp-2.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turk-sosyologlarn-sosyolojiye-katklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turk-sosyologlarn-sosyolojiye-katklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content