Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları

Belkide İslam Medeniyetine en büyük katkıyı yapmış olan millet olan Türklerin İslam medeniyetine katkılarının neler olduğunu anlatan yazımız...

Belkide İslam Medeniyetine en büyük katkıyı yapmış olan millet olan Türklerin İslam medeniyetine katkılarının neler olduğunu anlatan yazımız.



Türklerin, İslam Medeniyetine askeri, siyasi, bilim, fen ve sanat alanlarında pek çok katkıları olmuştur. Rahatlıkla denilebilir ki Türkler, İslamiyet’i kabul ettikleri ilk yıllarından hemen sonra İslam kültür ve medeniyetini yüceltmek uğruna yoğun bir çalışma ve gayret göstermişlerdir.



Türklerin Büyük Selçuk Devleti döneminde kurdukları medreselerde hem dini ilimlerden sayılan tefsir, hadis, fıkıh, kelam, tasavvuf gibi alanlarda, hem de müspet ilimlere olarak bilinen matematik, astronomi, tıp, fizik gibi bilim dallarında da seçkin bilim adamlarının çıkmasına vesile olmuşlardır.



İmam-ı Azam Ebu Hanife, İmam Maturîdi, Büyük tefsir ve dil bilimcisi Zemahşerî ve Fahreddin er-Razî, Kaşgarlı Mahmut, Yusuf Has Hacib vd. gibi din bilginleri yetiştirilmiştir. Yine Harezmi, el-Bîrunî, Uluğ Bey, Ali Kuşçu gibi müspet ilimlerle ilgilenen bilim insanları yetişmiştir,



Başta Cündüşapur, Bağdat, Şam, Mereğa, Semerkant, Buhara şehirleri gibi yerleşim merkezlerinin birer ilim ve kültür merkezi haline gelmesine vesile olmuşlardır.



İbn-i Sina, Tıp sahasında dünyaca tanınmış bir otorite olmuştur. Daha o çağda şeker hastalığı ve sebeplerini, hastalıkların idrar tahlili ile anlaşılabileceği, enfeksiyonun nasıl bir şey olduğunu, kansızlık ve menenjit hastalıklarının tedavisine dair açıklamalarda bulunarak, tıp alanında yeni ufuklara açılmasına öncülük yapmıştır. Yazmış olduğu “el-Kanûn fi’t-Tıp ile Kitâbu’ş-Şifa“adlı eserleri son yüzyıllara kadar Avrupa’da okutturulmuştur.



Uluğ Bey-Ali Kuşçu Ve Takiyüddin Mehmet Efendi gibi bilginler, Astronomi ve uzay bilimi hakkında önemli buluşlarda bulunmuşlar ve yeni araçları bizzat icad etmişlerdir.



Pirî ve Şeydi Ali Reisler, Coğrafya bilimi hakkında oldukça önemli çalışmaları olan bilginlerdir. Çizdikleri haritanın ölçekleri, günümüzde modern teknik ve aletlerin vermiş olduğu ölçeklere yakın olması oldukça önemli görülmüştür. Örneğin Pirî Reis’in “Kitâb-ı Bahriye‘si, Şeydi Ali Reis’in Mir’ât’ül-Memâlik adlı kitapları oldukça meşhurdur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turklerin-islam-medeniyetine-katklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turklerin-islam-medeniyetine-katklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content