Tutumlu olmak nedir ve niçin önemlidir? Tutumlu olmanın yolları nedir? Tutumlu olmak ile ilgili yazı. Tutum, parayı, malı ve zamanı yerine ...
Tutumlu olmak nedir ve niçin önemlidir? Tutumlu olmanın yolları nedir? Tutumlu olmak ile ilgili yazı.
Tutum, parayı, malı ve zamanı yerine nazaran en iyi şekilde kullanmaktır. Cimrilikle tutumluluğu birbirine karıştırmamak gerekir. Tutumlu insan, yaşamsal ve mecburi olan gereksinimleri için para harcamaktan çekinmez. Hasispinti ya da cimri kişiler, yaşaması ve sağlığı için lüzumlu olan şeylere dahi para harcamaktan korkar.
Hastalanılmış olduğu süre dahi doktora gitmez ve ilaca para vermez. Para kazanmak, kazanılmış olduğu parayı da biriktirmek için gece gündüz çalışır. Bu benzer biçimde kimseler varlık içinde yoksul yaşarlar. Bunların kendilerine hayrı olmadığı benzer biçimde, başkalarına da asla hayrı olmaz.
Kazancının hepsini harcamayarak, bir kısmını biriktiren, eşyasını iyi kullanan, zamanını değerlendiren ve sağlığını korumuş olan insanlara “tutumlu insan” denir. Tutumlu insanoğlu hiç kimseye muhtaç olmazlar. Hem kendilerine hem de ailelerine, vatan ve millete yararlı olurlar.
Tutumun türlerini dört ana bölümde toplayabiliriz:
1- Parada Tutumlu Olmak: Elimize geçen paranın bir kısmını geleceğimiz için bankada hesap açarak biriktirmekle olur.
2- Malda Tutumlu Olmak: Bizlere kalan malları har vurup harman savurarak bitirmemek; giydiğimiz, kullandığımız eşyaları temiz olarak ve iyi korumakla olur. Yediği yemeğin yarısını tabakta bırakan, elbiselerini kirleten, ayakkabılarını boyamayan, okul sıralarını çizen, yazı yazan, tebeşirleri boşa harcayan, muslukları, elektrikleri açık bırakanlar tutumlu değildirler.
İnsanlar malda tutumlu olmaya minik yaşta alıştırılmalıdırlar. Bu bir eğitim işidir. Aile ve okul, çocuğa bu eğitimi kazandırmalıdır. Ters halde yarın yetiştikleri süre hiçbir şeyin kıymetini bilmez; mal ve eşya sahibi olmazlar.
3- Zamanda Tutumlu Olmak: Zamanı iyi değerlendirmek, tembellik etmemekle olur. Zamanı iyi değerlendirip boşa süre harcamayan insanoğlu, rahat ve rahat bir yaşam yaşarlar. Atalarımız “Zaman nakittir” “Vakit parayı, para da malı kazanır” demişler.
4- Sağlıkta Tutumlu Olmak: Sağlığımızı tehdit eden şeylerden uzak durmak, vücudu yıpratmamak, hastalıklardan korumakla olur. Sağlığı yerinde olmayan bir insanoğlunun parasının, malının hiçbir kıymeti yoktur. Kanuni Sultan Süleyman, “Halk içinde saygın bir nesne yok devlet benzer biçimde. Olmaya devlet cihanda bir nefes esenlik benzer biçimde” diyerek sağlığın önemini çok anlamlı bir biçimde dile getirmiştir.
Parada, malda zamanda ve sağlıkta tutumlu olmaya çalışmalıyız. Böylelikle hem kendimize, hem ailemize, hem de milletimize yararlı birer insan oluruz. Bu, hem kendimize hem de yurdumuza karşı bir görevimizdir.
YORUMLAR