Uzay Enkazı (Vikipedi)

Uzay enkazı Yer istasyonel yörünge (YİY) dışından görülen uzay enkazı. Görüntüdeki iki temel yıkıntı alanı Yer istasyonel yörünge (Y...

Uzay enkazı

Yer istasyonel yörünge (YİY) dışından görülen uzay enkazı. Görüntüdeki iki temel yıkıntı alanı Yer istasyonel yörünge (YİY) etrafındaki nesneler ve Alçak Dünya yörüngesindeki (ADY) nesne bulutlarından oluşur.


800px Debris GEO1280






Uzay enkazı (bununla birlikte yörünge enkazı, uzay döküntüsü ve uzay atığı olarak da bilinir) insanoğlu tarafınca yaratılan fakat geriye kalan herhangi bir yararlı amaca hizmet etmeyen dünyanın çevresindeki yörüngede bulunan nesneler topluluğudur. Bu nesneler harcanan roket aşamaları ve işlevlerini yitirmiş uyduların patlama ve çarpışmalarıyla oluşan tüm parçacıkları ihtiva eder.Yıkıntı katı roket motorlarından çıkan tozu, boya gevreği benzer biçimde yüzey bozulma ürünleri, RORSAT nükleer güç uyduları tarafınca yayılan soğutucuları, Needles Projesi kümelerini ve mikrometoorların ya da oldukça minik yıkıntı parçalarının uzay araçları üstündeki tesiri ile özgür kalan nesneleri barındırmaktadır. Bu nesnelerin yörüngeleri uzay araçlarının uçuş yönleri ile örtüşme olasılığı olduğundan uzay enkazları çoğu zaman ihtimaller içinde bir çarpışma riski taşırlar.
Uzay enkazlarının, tahmini onlarca milyon benzer biçimde büyük çoğunluğu boya parçacıkları ve roket yakıt cürufu benzer biçimde minik partiküllerden oluşmaktadır. Bu minik parçacıkların tesiri eroziv ve kumlama benzeri zararlara yol açarlar. Bu zararların tesiri, uzay araçlarının mikrometeorlardan korunabilmesi için kullanılan teknikle, uzay aracının gövdesi dışına ince bir folya tabakası eklendikten sonra hafifletilebilir. Yüksek hızlarda enkazların bu folyo ile çarpışması sonucu oluşan plazma kafi hızla buharlaşacağından içduvara samimi bir zarar vermeyecektir. Fakat, bir uzay aracının tüm parçaları böylelikle korunamaz; mesela güneş panelleri, optik cihazlar (teleskop, yıldız seyirci benzer biçimde) ve bu bileşenlerin yıkıntı ve micrometeorlar tarafınca devamlı aşınmaya doğal olarak olan kısımları benzer biçimde.
Internasyonal Uzay İstasyonunun insan barındıran modülleri, bu enkazların 1 santimetre den minik olanlarına karşı dahi korunma kapasitesine haizdir. Kimi zaman uzay aracının bu çarpışmalardan korunabilmesinin tek yolu manevra yapmaktır. Fakat bu ilgili nesnelerin yörüngesinin tam olarak evvel bilnmesi ile mümkün olabilir. Bu şekilde detayları toplamak için kullanılan mevcut ekipman Alçak Dünya yörüngesinde (ADY) bir tek 5 santimetre çapına kadar minik nesneleri, Yer istasyonel yörüngede (YİY) ise 50 santimetre çapına kadar minik nesneleri seyretme kabiliyetine haizdir. Dışarıda 1 santimetre çapından yüksek 600.000 kadar olduğu tahmin edilen enkazlardan bugün 19000 kadarı fakat gözlemlenebilmektedir. Bu ise, yıkıntı tahmini miktarları ve bunların yörüngelerinin tahmini yolunda geniş belirsizliklere neden olur.
Eğer daha büyük bir yıkıntı ile çarpışma, uzay aracının 1 kilo aralığında bir hasarıyla sonuçlanıyorsa, oluşan bu nesneler yeni bir çarpışma riski haline gelmektedir. Çarpışma şansı uzaydaki nesnelerin sayısının bir fonksiyonu olduğundan, yeni yıkıntı yaratma süratli türlü tabii güçlerin oluşan bu enkazları yörüngeden uzaklaştırma hızından daha çok olup eleştiri bir yoğunluk oluşturmaktadır.

Görüntü Dünya yörüngesindeki enkazları seyretmek için kullanılan modellerden yapılmıştır.


640px SpaceDebrisLowEarthOrbit









  • Uzay Nedir? Uzay Hakkında Genel Bilgiler


  • Uzay Kirlenmesi ve Uzay Yasası


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Uzay Enkazı (Vikipedi)
Uzay Enkazı (Vikipedi)
http://www.upmatik.com/m/2014/12/09/800px-Debris-GEO1280.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/uzay-enkaz-vikipedi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/uzay-enkaz-vikipedi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content