Vasco da Gama’nın Yaptığı Keşifler

Avrupa’dan Hindistan’a giden deniz yolunu ilk bulan şahıs olan Vasco da Gama’nın keşifleri hakkında bilgiler. VASCO DA GAMA’NIN SERÜVENLERİ...

Avrupa’dan Hindistan’a giden deniz yolunu ilk bulan şahıs olan Vasco da Gama’nın keşifleri hakkında bilgiler.



Vasco da GamaVASCO DA GAMA’NIN SERÜVENLERİ



Eski zamanlarda dünyanın merak uyandıran köşelerinden birisi de Hindistan’dı. Avrupa ile Hindistan içinde kara yolundan kervanlar gidip geliyor, mal alınarak satılıyordu. Yalnız, kara yolculuğu çok zor oluyordu. Onun için, Hindistan’a denizden gitmeyi düşündüler. Bu işi ilk gerçekleştiren de, Portekizli denizci Vasco (Vasko) Da Gama oldu.



Vasco Da Gama, 1450’de, Portekiz’in minik bir denizci kasabası olan Sines’te hayata merhaba dedi. Daha çok minik yaşta denizciliğe merak sarmış, kendisini ona bakılırsa yetiştirmeye çalışmıştı. 1487’de devrin kralı ona Hindistan’a denizden yol aramak görevini verdi. Kralın beklenmedik ölümü Gama’nın yola çıkmasını küçük oranda geciktirdi. Ölen kralın yerine tahta geçen Kral Manoel, Gama’nın emrine dört gemiyle 160 denizci verdi. Bununla birlikte, gideceği yerde karşılaşacağı mühim kişilere de birer mektup yazıp Gama’ya verdi.



KORKUNÇ FIRTINALAR



Ufak donanma 8 temmuz 1496’da yola çıktı. Arap kılavuzlar yol gösteriyorlardı. Şiddetli fırtınalar, akla, hayale gelmedik bir sürü güçlükler içinde geçen uzun bir yolculuktan sonrasında, kasım ayının sonuna doğru, Umut Burnu’na geldiler. Şiddetli bir fırtına vardı. Gemiler bir süre Umut Burnu’nda kalmak zorundaydı. Ayrıca Gama’nın emrindeki denizciler ayaklandılar. Zaman kayr betmeden Portekiz’e dönmek istiyorlardı. Gama ayaklanmayı kolayca bastırdı, üç gün sonrasında Hindistan’a doğru tekrardan yola çıktı. 1498 mayısının sonuna doğru Hindistan’ın garp kıyılarına vardı.



VASCO DA GAMA HİNDİSTAN’DAN KAÇIYOR



Hindistanlılar Vasco Da Gama’yı iyi karşılamadılar. Hükümdarın Avrupalı denizciler şerefine verdiği ziyafet pek soğuk geçti. Hintli tüccarlar, Avrupalılar’ın başarısını kıskanmışlardı. O güne kadar kendileri daha çok kara yolundan tecim yaptıkları için, bundan sonrasında deniz yolundan tecim yaparak kendileriyle rekabete girişecek Avrupalı tüccarları tehlikeli görüyorlardı. Tüccarlar, adamlarını toplayıp, Gama’nın aleyhine kışkırtmaya çalıştılar.



Gama ile adamları limana kendilerini dar atıp derhal dönüş yolculuğuna çıktılar. Gama’nın gemileri 1499 eylülünde Lizbon’a vardı. Portekizliler Gama’yı büyük bir gösteriyle karşıladılar. Kral ona soyluluk unvanı verdi. Hindistan’la yapılacak ticaretten de elde edilecek kara Gama’yı ortak yapmış oldu.



Portekiz hükümeti Vasco Da Gama’ nın başarısından sonrasında, arasını soğutmadan, derhal tekrardan işe girişti. Pedro Alvarez Cabral (kavral) yönetiminde. 13 gemilik bir filoyu Hindistan’a gönderdi. Böylelikle, Avrupalı tüccarlar Hindistan’da yerleşecek, Avrupa ile Hindistan arasındaki tecim sağlam bir esasa bağlanacaktı. Gelgelelim, Hindistan’a giden ikinci filo da iyi karşılanmadı. Yerliler gemicilerin çoğunu öldürdüler.



VASCO DA GAMA HİNTLİLER’DEN ÖÇ ALIYOR!



Portekiz hükümeti, ölen gemicilerin öcünü alabilmek için, Vasco Da Gama’ya tekrardan Hindistan’a gitmek görevini verdi. Gama 20 gemiyle 1502’de yola çıktı. Donanma Afrika’nın şark kıyılarında Mozambik, Sofala sömürgelerini kurdu. Gama yolda rastlamış olduğu gemilerden ganimet topladı, içindeki yolcuları, tayfayı tutsak aldı, gemileri de yaktırdı.

Hindistan’a vardığı süre da yurttaşlarının öcünü pek zalimce aldı. Lizbon’a döndüğünde, ilk seferinde olduğu şeklinde, gene törenle karşılandı, yeni yeni unvanlar kazanmıştır.



KANLI ÇARPIŞMALAR



Buna karşın nedense pek acele unutuldu. Tam yirmi yıl asla kimse onu hatırlamadı, yeni iş vermedi. Ayrıca, Portekizli gemiciler Vasco Da Gama’nın çizdiği rota üstünden, Hindistan’a gidip gelmeye başlamışlardı. Yerlilerle Portekizliler içinde sık sık kanlı çarpışmalar oluyordu. En sonunda, Vasco Da Gama’ya tekrardan Hindistan’a gitme görevi verildi.



Gama 1523’te tekrardan denize açıldı. Hindistan’da Gama’yı zafer yerine ölüm bekliyordu. Koçin’de, asla beklenmedik bir sırada öldü. Büyük denizcinin cenazesi Portekiz’e getirildi, törenle gömüldü.



Vasco Da Gama’nın Hindistan’a denizden yol bulması keşifler tarihinde ABD’nın keşfi kadar mühim bir yer meblağ. Yalnız, ayrıca, Gama’nın gittiği yerlerdeki insanlara karşı fena davranması da Asya’da, Afrika’da yerlilerin Batılılar’a karşı düşmanca hisleri beslemelerine yol açmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Vasco da Gama’nın Yaptığı Keşifler
Vasco da Gama’nın Yaptığı Keşifler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/vasco-da-gama.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/vasco-da-gamann-yaptg-kesifler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/vasco-da-gamann-yaptg-kesifler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content