Virüs Nedir

Virüs Çeşitleri Biyoloji : Latince "zehir" anlamına gelen virüsler ilk kere tütün yapraklarında olu*şan Kir Hastalığı ile tespit ...

Virüs Çeşitleri Biyoloji : Latince "zehir" anlamına gelen virüsler ilk kere tütün yapraklarında olu*şan Kir Hastalığı ile tespit edilmiştir ve buna da tütün Mozaik Virüsü (TMV) denilmiştir.


1. Virüslerin Yapısı



Virüslerin yapısı kalıtım maddesi ve protein kılıftan meydana gelir. Bu*na nükleoprotein denir. . Bu yönüyle virüsler Kromozomlara benze*mektedir. Kalıtım maddesi bazılarında DNA, bazılarında ise RNA'dır. Bu genetik maddeye GENOM denir.

2. Virüslerin Özellikleri



a. Hücre içi mecburi parazitlerdir.Bunun sebebi; enzim sistemlerinin ve sitoplazmalarının olmayışıdır. Enzim olarak yalnızca konak hücrenin zarını eritebilecek bir tek çeşit enzim taşırlar.
b. Konak hücre haricinde tamamen cansız olup, sadece canlı vücuduna girdikten sonrasında canlılık özelliği gösterirler. Bu yüzden virüsler; tabiatta hem canlı, hem cansız özellik gösteren tek varlıktır.
- Canlılık özellikleri= Çoğalabilmeleri
- Cansızlık özellikleri = Kristalleşebilmeleri
c. Her virüs çeşidi vücudun belli hücrelerine girer ve çoğalır.
- Kızamık, siğil, su çiçeği virüsü deride.
- Kuduz virüsü beyin ve omurilikte.
- Sarı humma virüsü karaciğerde.
d. Virüsler antibiyotiklerden etkilenmezler. Sebebi; enzim sistemlerinin olmayışı ve canlı hücre içinde yaşamalarıdır.
e. Virüsler, fizyolojik ve kimyasal faktörlerden etkilenirler. Mesela; pH, ışınım, yüksek ısı ve kurutma şeklinde faktörler.
f. Hücreler bazı virüslere karşı bağışıklık kazanmakta olup, aynı virüs tarafınca ikinci kez enfekte edilemezler. Bu hücreler virüslere karşı in*terferon denilen müdafa maddelerini üretirler. Kızamık, kabakulak, kı*zıl şeklinde.

3. Virüs Çeşitleri



• Bitkisel virüsler: Bitkilerde hastalık yaparlar. Kalıtım maddesi olarak hepsi bir tek RNA taşırlar. Tütün, patates, marul ve salatalık mozaik virüsleri şeklinde.
• Hayvansal virüsler: İnsanlarda ve hayvanlarda hastalık yaparlar. Kalıtım maddesi olarak bazılarında DNA, bazılarında RNA bulunur.
- DNA içerenler: Uçuk, su çiçeği, kızamıkçık, çiçek hastalığı
- RNA içerenler: Çocuk felci, Hepatit - A, sarı humma, kızamık, kabakulak, grip, AIDS
• Bakteriyofajlar: Bakteri içinde yaşar ve onu öldürür. Özetlemek gerekirse faj'da de*nir. Kalıtım maddesi olarak bir tek DNA bulundururlar. Her bakteriyo*faj çeşidi çoğu zaman ayrı bir bakteri türünde (suşunda) bulunur.

4. Virüslerin Çoğalması



Virüslerin çoğalması esnasında görülen vakalar şöyledir.
1. Kılıfın devamı olan kuyruğun ucundaki uzantılar, virüsün parazit ya*şayacağı canlıya yapışmasını sağlar.
2. Kuyruk ucundaki çıkıntılarda bulunan hususi enzimler bakteri duvarını eritmeyi sağlar. Virüslerde bulunan bu enzimler, metabolik faaliyetlerde ve enerji üretiminde kullanılmaz. Sonuçta virüsün nükleik asiti bakteri içine girer, kılıf dışarıda kalır.
3. Bakteri içine giren virüs, bakteri yönetimini denetim altına alır. Bak*terinin nükleotidlerini, ATP'sini ve enzimlerini kullanarak kendi DNA'sını eşler.
4. Protein kılıf üretmek için bakterinin aminoasitlerini, ribozomunu, ATP'sini ve enzimlerini kullanır.
5. Sentezlenen DNA ve protein kılıf birleşerek yeni virüsleri oluşturur.
6. Bakteri içinde aşırı olarak çoğalan virüsler bakteriyi parçalayarak ser*best hale geçer. Bu vakaya "lizis" denir. Özgür kalan virüsler başka bak*terilere girerek tekrardan çoğalırlar.

• Profai= Kimi zaman virüs DNA'sı bakteri DNA'sına yapışarak ortak yaşa*yabilir, onunla beraber yeni bakterilere aktarılabilir. Bu haldeyken bakteri*ye ziyanı yoktur. Buna profaj denir.
• Reprodüksiyon= Virüsün, girmiş olduğu hücrenin düzensiz bir şekil*de çoğalmasına denir.

Virüs Nedir (Bilişim)



Virüs, herşeyden ilkin bir programdır. Virüs yazılımı üretenlerin amacı reklam yapma, ideallerini duyurma, protesto etme, kendini isbatlama şeklinde niyetlerle, yazılıma ya da donanıma zarar vermektir. Piyasada bu güne kadar üretilmiş onbinlerce virüs çeşiti mevcuttur. Çernobil faciasını protesto amacıyla üretilen ve bilgisayarların Bios' larını yakan "killcih" virüsü , Kendini isbat etmeye çalışan birinin ürettiği e-maiillerle bulaşan ve çoğalan "I Love You" virüsü bunlara örnek olabilir.

Virüslerin bir çok bulaşma yoları vardır. Bunlardan biri bahsettiğimiz "I Love You" virüsünde olduğu şeklinde e-maillere bulaşıp çoğalırlar. E-mailini okumak için açan kullanıcının sistem dosyalarına bulaşır, tahrip eder. Word dosyalarına bulaşan donanım ve yazılıma ziyanı olmayan fakat word dosyasını kabarık gösteren, değişim yapılmasa bile kapatırken dosyayı kaydetmeye zorlayan virüs çeşitleri de vardır. Bunlar bir makinanın word programında açıldıklarında hafızaya yerleşip daha sonraki kullanılan tüm word belgelerine bulaşırlar. Taki virüs tarama programlarıyla temizlenene kadar. Çoğu zaman çalışan programlara (.com, .exe, vs.) ve sistem dosyalarına (.dll, .com, .sys, .ocx, vs.) bulaşan türleri yaygındır. Hatta dosyaların sıkıştırılmış halinde bile bulmak mümkündür.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Virüs Nedir
Virüs Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/virus-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/virus-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content