Yeniden Nedir?

YENİDEN be. 1. Gene, gene, bir kez daha, yeniden: Yağmur tekrardan yağmaya başladı . 2. Tekrardan doğan benzer biçimde olmak. hiçbi...

YENİDEN be.

1. Gene, gene, bir kez daha, yeniden: Yağmur tekrardan yağmaya başladı .

2. Tekrardan doğan benzer biçimde olmak. hiçbir derdi tasası kalmamak: Arlık her şey değişmişti, sanki tekrardan doğan gı bi olmuştu.





—Ağ. yet. Tekrardan aşılama, çeşit değişiklik yapmak amacıyla aynı ağacı ikinci kez aşılama işlemi.


—Biyol. Yemden uyum, canlı bir varlığın, bir türün, aslında vaktiyle atalarının yaşa mış olduğu yeni bir ortama uyumu. (Bk. ansikl. böl.)


—Dilbil. Tekrardan yazım kuralı, üretici dilbilgisinde, bir öğeyi (ya da unsur dizisini) başka bir öğeye (ya da unsur dizisine) dönüştürmeye dayanan, açıklayıcı nitelikli kaide. (Tekrardan yazım kuralı A -* B+C biçimindeyse bu, A'nın, B'nin arkasından C gelecek şekilde, tekrardan yazılması anlamını taşır.)


—Fels. Hegel'de, kendini dışsallık şeklinde dile getiren herhangi bir gerçekliğin, kendi doğruluk biçimiyle belirlenerek kökensel dolayımsızlığına döndürülmesin! elde eden hareket. (Hegel şekil ve maddenin, tek ve mutlak temelin açıklayıcı uğrakları olarak belirlenmeleri örneğini verir. Şöyleki der: "Bu belirlenim ilişkisi, ikisinden her birinin kendi hususi varlık olmayanıyla dolayımlanmasıdır, sadece bu iki dolayım bir hareket oluşturur ve özdeşliklerinin tekrardan kurulması kökensel bir özdeşliktir. Buna bakılırsa tekrardan kurma (alm. VViederherstellung], dışsallaşmalarının içselleşmesidir" [VVissenschatt der Logik] (Mantık bilimi), "Öz", 1, 3].)


—Fels. ve ikt. düş. tar. Tekrardan üretim, marxçılığa bakılırsa, üretimi devam ettirmek ya da üretim sürecini yenilemek için lüzumlu öğelerin sürdürülmesini elde eden tutumsal ve kuramsal çevrim evresi. (Bk. ansikl. böl.)


—ikt. Tekrardan düzenleme, bir tutumsal etkinliği, bir kuruluşu, bir işletmeyi vb. mensubunun ve emek verme araçlarının dağılımını değiştirerek yeni bir yapıya kavuşturma. || Bir ülkenin endüstri yapısını, teknolö|ik (yeni endüstri sistemleri kurulması) ve ticari (yeni pazarlar araştırılması) nitelikli bir özendirme ve destek politikasıyla sağlamlaştırma süreci. || Tekrardan üretim için tüketim, yem bir ürün ortaya çıkaran tüketim.


—Kim. Tekrardan bileşmek, bir kimyasal bileşiğin ayrışması sonunda oluşan parçalar sözkonusuysa, aynı bileşiği vermek suretiyle tekrardan düzenlenmek, birleşmek.


—Org. kim. Tekrardan düzenleme ya da düzenlenme. bir alttepkende bir ya da daha çok atomun ürün içinde değişik şekil de dağılarak alttepkenin izomerleşmesini ya da olağandışı dönüşümünü elde eden tepkime. (Eşanl. KONUM DEĞİŞTİRME)


—ANSİKL. Ağ. yet. Bağcılıkta, yeni çeşit aşının (ya da birinci aşı oldukça yukarday- sa aşıanacının) üstüne, gerek nemli köpük içeren plastik torbalar içinde yarma aşı biçiminde, gerekse soğuk odada korunmuş uyur tomurcuğa T yapıştırma aşısı biçiminde uygulanır (mayıs-hazıran aşısı).


—Biyol. Tekrardan uyumun başlıca örneği kara bitkilerinin ya da hayvanlarının su yaşamına dönmeleridir. Kara omurgalıları koanalı balıklardan türemişlerdir ve bunlar içinde suda yaşamaya tekrardan uyum elde etmiş gruplar azca değildir (iktiyozorlar, pleziyozorlar, timsahlar, kaplumbağalar, su yılanları, yüzgeçayaklılar, balina lar, denizinekleri vb). Bu hayvanlar hiçbir vakit solungaç solunumuna geçmemişlerdir ve yüzgeç ayaklan balıkların yüzgeçlerinin homoloğu değildir: ekolojik evrim tersinir olması durumunda, anatomik evrim neredeyse asla tersinir değildir,


—Fels. ve ikt. düş. tar. Marx hiçbir toplumun, elde etmiş olduğu ürünlerin bir bölümünü tekrardan üretim araçları, doğrusu diğeri ürün lerin üretimini olanaklı duruma getiren öğeler durumuna dönüştürmeyi düşün meden üretmediğim ortaya koydu. “üretim sürecinin büründüğü toplumsal şekil ne olursa olsun, üretim sürecinin devamlı olması, ya da bir başka deyişle, dönemsel olarak aynı evrelerden geçmesi gerekir. Bir cemiyet, tüketmeyi bırakamadığı benzer biçimde üretmeyi de bırakamaz. Öyleyse tek başına değil, devamlı yenilenme hareketi içinde kabul edilen her üretim süreci, aynı za manda bir tekrardan üretim sürecidir" (Kapital, 1, 7. 23).

tutumsal bakımdan tekrardan üretim terimi, artı değerin kullanımını gösterir. Artı kıymet, eğer kapitalistlerin tüketimi için kullanılırsa, meta-para-meta (M.RM.) şemasına bakılırsa kolay tekrardan üretim sözko- nusudur. Bu durumda, para harcanır ve sahibine geri dönmez. Kullanım değerine öncelik verilir ve satın almak için satılır. Artı kıymet, emtia dolaşımı sürecinden (tecim) doğar ve belirli bir gelişme göstermeyen bir ekonomi içinde kalınır. Artı kıymet, eğer yeni ana para olarak kullanılırsa, para-meta-para (RM.P') şemasına bakılırsa genişlemiş tekrardan üretim sözkonusudur ve P' > P sonucuna varılır. Bu durumda para, ana paraya dönüşür, bir artış gösterir ve dolaşımı, ilk sahibine geri dönmesine neden olur. Bu durumda değişiklik değerine öncelik verilir ve satmak için satın alınır. Paracı, parayı üretken bir ana para durumuna dönüştürür (makine, hammadde ve emek gücü satın alır), onu üretim sürecinde kullanır ve P'den daha yüksek bir P' kıymeti taşıyan yeni bir meta elde eder. P' ve P arasındaki fark ya da artı kıymet, emek gücü kendi maliyet değerinden daha büyük bir kıymet yarattığı için, bu kez üretim sürecinden doğar ve kaçınılmaz bir bunalıma kadar devam eden bir gelişme iktisadına neden olur. Paracı üretim biçiminde kaide, kolay tekrardan üretim değil, birikim (net yatırım) anlamına gelen genişletilmiş tekrardan üretimdir,

Kaynak: Büyük Larousse







  • Sigarayı bıraktıktan sonrasında tekrardan başlama ihtimali nedir?


  • Tekrardan Doğmak


  • Tekrardan dirilme nedir, iyi mi gerçekleşir?



tekrardan

zarf (ye'niden)
  • Gene, gene, bir daha, yeniden:
"Yemekhaneye indiğim vakit gönül bulantılarım tekrardan teperdi."- Y. K. Karaosmanoğlu.




Birleşik Sözler

tekrardan kurma

tekrardan tasarımlama

tekrardan yapılanma

tekrardan yeniye


tekrardan ingilizcesi
  • again.





  • Sigarayı bıraktıktan sonrasında tekrardan başlama ihtimali nedir?


  • Tekrardan Doğmak


  • Tekrardan dirilme nedir, iyi mi gerçekleşir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yeniden Nedir?
Yeniden Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yeniden-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yeniden-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content