Yukarı Doğru Dikey Hareketlilik Nedir

Dikey toplumsal hareketlilik, kuşaklar arası olabileceği benzer biçimde, aynı dönemde da cereyan edebilir. Eğer hareketlilik kuşaklar içinde...

Dikey toplumsal hareketlilik, kuşaklar arası olabileceği benzer biçimde, aynı dönemde da cereyan edebilir. Eğer hareketlilik kuşaklar içinde oluyorsa, mesela, bir kız ya da oğul, ana ya da babasının sınıfından yukarı çıkıyor ya da aşağı iniyorsa buna, " Kuşakla rarası Hareketlilik" diyoruz.

Buna karşılık, hareketlilik aynı dönemde cereyan ederse, mesela genç bir yapınak işçisi işini bırakıp kendi adına bağımsız bir iş yeri açıp işletse ve bunda da başarıya ulaşmış olsa, mühim oranda servet elde etse, buna da "Mesleksel Hareketlilik" diyebiliriz.

"Grup Hareketliliği" -Bireysel toplumsal hareketliliğe yer vermeyen kast toplumlarında hâlâ grup temeline dayanan bir hareketliliğe yer verilmektedir. Mesela Hindistan'da değişik kastların göreli statüsü bazan tekrardan değerlendirilir. Böylece tüm kastlardaki kimselerin saygınlık bakımından yukarı ve aşağı doğru hareketliliği sağlanmış olur.

İşçilerin çeşitli toplumlarda yukarı sınıfa geçişleri söz mevzusu olmaktadır. Bu durum onların yukarı doğru grupsal olarak yükselmelerini ifade etmektedir.
Mesela Avustralya'daki işçiler 1900'lerden beri grupsal olarak statülerini geliştirmişlerdir. Bu durum hükümet ücret denetimi örgütü ve aile ödeneklerinde uygulanan çocuk sayısına ve ihtiyarlara sağlanan büyük yararlar ile ele alınan liberal sistem yardımıyla gerçekleşmiştir. İngiliz işçi sınıfı da orta sınıfa gore göreli statülerini arttırmışlardır.Bu durum sıhhat hizmetleri, işsizlik sigortası, emeklilik ve sakatlık tazminatları ve yoğun halde uygulanan özgür orta öğretim programları yardımıyla gerçekleşmiştir. Böylece işçi sınıfının yaşam standardı terfi etmiştir.

Brezilya'da gene kentte çalışan işçilerin statüleri orta sınıfa oranla artmıştır. 1930'lardan beri enflasyon, orta sınıflarla işçi sınıfı arasındaki mesafeyi azaltmıştır.

ABD'daki işçi sınıfı da yukarıda değinilen ülkelerdeki işçi sınıfından daha çok yukarı doğru grupsal hareketliliğe uğramışlardır. Almanya'ya Türklerin işçi olarak gidişinden sonrasında orada en alt işlerde çalışan öteki yabancı işçiler ve Alman işçileri de daha kazançlı ve statüsü daha yüksek işlere otomatikman geçmişlerdir. Şundan dolayı Türkler, daha ilkin onların doldurmuş olduğu alt hizmetlerde, yapınak işçiliği durumunda olmayan işlerde çalışmaya başlamışlardır.

Grup hareketliliği, çoğu zaman bazı baskı altında tutulmuş grupların ortaklaşa toplumsal statülerini arttırmak için giriştikleri bir vakadır. Grup temeline dayanan hareketliliğin gerçekleştirilmesi çabalan, bireysel hareketliliğin mevcut olmadığı durumlarda söz mevzusu olmaktadır. Bir çok devrimler ve Fransız devrimi, bir zamanlar bireysel hareketliliğe açık olan durumun sonradan kapalı duruma getirilerek geniş halk gruplarının hareketliliğine engel olunması sebebiyle meydana gelmiştir.

Gözlemciler, bu şekilde ortaklaşa toplumsal durumların geliştirilmesi ile ilgili gürültülü ya da sessiz çabalara daima rastlayabilirler.
Çeşitli meslek gruplarının eylemleri bu mevzuda güzel bir örnektir.

Mesleksel statünün geliştirilmesinin temel aleti mesleğin, "Meslekselleşmesi" dir. Bu teoriden hareket etmek, yalnız yalnız mesleğin kendisinden toplumsal bakımdan çok daha etkili olmaktadır. Bu mevzuda öğretmenler birer örnektir. Onlar ortaklaşa statülerini öğretimin bir meslek bulunduğunu göstererek arttırmaya çalışırlar. A.B.D. de kapıcıların bina sorumluluğunu üstlerine alma çabalan, anesteziyologların kendilerinin hemşire olarak değil de tabip olarak dikkate alınmaları için giriştikleri çabalar birkaç örnektir.

Toplumumuzda da bazı mesleklerin statülerinin arttırılması çabalarına daima şahit oluyoruz. Ücret arttırımları, çeşitli imkanlar ve ayrıcalıklar sağlanması kanalıyla bazı meslekler toplumsal statülerini arttırmaktadırlar. Hatta eğitsel yoldan mesleği çekici duruma getirmelere bile rastlarız. Mesela yüksek okullar bağımsız duruma getirilir, ya da akademi ya da üniversitenin bir fakültesi durumuna getirilir.

Bu son örnek, toplumumuzda, mesleğin daha hazırlık aşamasında çekici duruma getirilmesine bir örnektir.
Toplumda, çoğu zaman yukarı doğru hareketlilik, aşağı doğru hareketlilikten daha fazladır.

Bakınız : Toplumsal Hareketlilik

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yukarı Doğru Dikey Hareketlilik Nedir
Yukarı Doğru Dikey Hareketlilik Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yukar-dogru-dikey-hareketlilik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yukar-dogru-dikey-hareketlilik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content