Yutak Nedir?

yutak -ğı isim, anatomi Ağız ve burun boşluklarıyla gırtlak ve yiyecek borusu arasındaki boşluk. Birleşik Sözler yutak iltihabı ...


yutak -ğı
Ad: yutak.jpg


isim, anatomi
Ağız ve burun boşluklarıyla gırtlak ve yiyecek borusu arasındaki boşluk.





Birleşik Sözler
yutak iltihabı







  • Yutak Nedir - Yutağın Yapısı ve Görevleri


  • Yutak ses tellerinin bulunmuş olduğu bir yapı mıdır?


  • Yutak nedir, görevleri nedir?



YUTAK a. Anat

1. Kafatasının altından yemekborusunun başlangıcındaki halka kıkırdağa kadar uzanan kaslızarlı kanal

2. Yutak atardamarı, dış karotıs atardamarının bir dalı (Yutağın yan çeperi süresince yukarıya doğru çıkar ve arka beynimiz zarı atardamarı ile son bulur.) |j. Yutak sınır ağı. dilyutak, akcığermıde (vagus) ve büyük sempatik sinirlerinin yutak dallarının birleşmelerinden meydana gelen ve yutağın yan çeperleri üstünde yer edinen sınır ağı.





—Bıyol Boynun içinde, besinlerin ağızdan yiyecek borusuna geçmiş olduğu yer.


—Bocbıl Bağırsağın ağızdan derhal sonrasında gelen ön kısımı. (Gerçek ağzı bu lunmayan emici böceklerde, yutak emme organını işleten bir pompa benzer biçimde çalışır, bu kısma kimi zaman emici kursak da denir)


— Karş anat. Yutak kökenli bezler, omurgalılarda yutak bölgesinde bulunan ya da dörtayaklılarda. suda yaşayan omurgalılara özgü solungaç organlarının dönüşüme uğramasıyla oluşan lenfoıt organlar (Tiroit, tımüs, paratıroıt ve bademcik bez lerı ile son solungaç cismi yutak kökenli bezlerdir)


—ANSIKL Anat Kafatasının altında, ilk beş boyun omur kemiğinin önünde bulu nan yutağın yan kısımlarında boynun ırı damarları ve bir takım sinirler (dil. yutak, vagus ve büyük dil altı sinirleri) yer alır.

Yutağın ön yuzu deliklerden oluşmuştur; yukarıdan aşağıya doğru şunlar görülür: burun boşluklarının arka delikleri ve östakı borusunun delikleri, sonrasında, damak eteği dayanakları ve bademciklerle sınırı olan boğaz uzantısı, bir süre sonra dil, ufak dil, gırtlak girişi ve bu organın arka yüzü Yutak uç kısma bölünebilir: üst yutak ya da burun-yutak; ağız yutağı ya da arka-ağız, ve alt yutak ya da yemekborusu yutağı Yutak solunum havasının geçmesine yol verir; gırtlak sesi harmonıklerını güçlendirerek ses oluşumunda ve yutmada rol oynar; sindirim ve solunum sistemi yutak düzeyinde çakışır.


—Karş. anat. Terimin geniş anlamında, pek çok omurgasız hayvan şubelerinde olduğu benzer biçimde (knıdlıler, mercanlar, kaburgalı medüzler, yassısolucanlar, tekerleklıkurtlar, ıpsısolucanlar. solucanlar, halkalısolucanlar ve sülükler, ectoprocta, bir takım yumuşakçalar, onıkoforalar, bir takım eklembacaklılar, bir takım derısıdıkenlıler) sindirim aygıtı kaslı ise, yutak bunun ön kısmını oluşturur. Dar anlamında, bu sindirim kısımı yutak değildir, fakat sindirim boşluğunu dışarıya bağlayan yarıklar var ise (solungaç yarıkları) buna yutak denebilir. Yutak, entero- pneustol, tulumlular ya da kafatassızlar (batrak) benzer biçimde bir takım ikıncılağızlı omurgasızlar ile yuvarlakağızlıların larvalarında ve solungaç süzgeçlerine haiz kurbağa yavrularında ve bir takım balıklarda temel olarak mıkrofaj beslenme organıdır. Sözgelimi tulumluların yutağının büyük ölçüdeki karmaşıklığı bu beslenme işlevinden ileri gelir. Yutak bununla birlikte destek bir solunum işlevi de üstlenir ve tüm prochor- data ile suda yaşayan omurgalılara (yuvarlakağızlılar, balıklar ve amfibyum larvaları) özgü solungaç yapılarını taşır. Çenelıağızlı omurgalıların çoğunun makrofaj beslenmeye geçişi ile bu solunum işlevi kara omurgalılarında kendiliğinden ortadan kalkar Bu ıkı işlevine (mikrofaj beslenme ve solunum) paralel olarak yutak, dörtayaklılarda varlığını sürdüren belli başlı sayıda bez ya da lenf dıvertıküllerı taşır.


—Patol Solunum ve sindirim yollarının kavşağı olan yutakta meydana gelen hastalıklar, yutma, soluma ve seslenme işlevlerini etkisinde bırakır. Enfeksiyonlar genellikle yutaktaki lenf oluşumlarından biri üzerindedir: yutağın ağza yakın kısmında bademcik ( * ANJİN ve BADEMCİK* İLTİHABI) ya da burun arkası kısmında adenoıt etçikler. Bu burun etçiklerinin büyümesine, bebeklerde ve ufak çocuklarda sık rastlanır. Ortakulak östakı borusu yöntemiyle yutakla bağlantılı olduğundan bu etçiklerdeki iltihaplar çok süre akut ortakulak iltihapları benzer biçimde iltihaplara niçin olur ve sık sık yinelenme eğilimi gösterir. Yutak çepe rı mukozasının iltihabı (farenjit) akut ya da süreğen olabilir Yutak urları ağız ve alt bölümlerinde burun arkası kısmından daha çok görülür. Çocuktaki burun arkası fıbromu mühim kanamalara niçin olabilir. ( » BURUN* KANAMASI.)


—Yet Yutak iltihabının (farenjit) bir ismi da any/n'dır (akut, flegmonlu, süreğen) Atlara özgü dıvertıküller olan gırtlak ceplerinde gıda parçalarının birikmesi periyodik soluğanlığa yol açabilir. Yutak felci, süreğen yutak iltihabının ihtimaller içinde bir komplikasyonudur. Bu durumda yemlerin ve sıvıların yutulması nerede ise imkânsızlaşır; hayvan açlıktan ya da yabancı cisim pnömonısınden ölür.

Kaynak: Büyük Larousse




Yutak (Farinks)
48328d1461966518 yutak nedir yutagin yapisi ve gorevleri yutak



Yiyecek borusu, nefes borusu, geniz açıklıkları ve orta kulak açıklarının; doğrusu toplam yedi deliğin açıldığı boş bölüme verilen isim. Bu bölgenin en mühim görevi hava ve gıda trafiğini uygun bir biçimde düzenlemektir. Gıda yutaktan geçerken nefes borusunun giriş kısmı bir kapakla kapatılır. Bu kapağa ufak dil denir.

Yutak ya da farinks (Latince pharynx), sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer edinen bölümüdür.


DEVAMI



yutak ingilizcesi
  • oesophagus , esophagus, pharynx,





  • Yutak Nedir - Yutağın Yapısı ve Görevleri


  • Yutak ses tellerinin bulunmuş olduğu bir yapı mıdır?


  • Yutak nedir, görevleri nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yutak Nedir?
Yutak Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48434d1462144070-yutak-nedir-yutak.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yutak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yutak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content