Zigot Nedir

Zigot, biri anneden (oosit), biri babadan (sperm) gelen iki eşey hücresinin birleşmesi (fertilizasyon) sonucu oluşan diploit hücre. Zigot, g...

Zigot, biri anneden (oosit), biri babadan (sperm) gelen iki eşey hücresinin birleşmesi (fertilizasyon) sonucu oluşan diploit hücre. Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyımitoz bölünmeyle; embriyoyu oluştururken, öteki canlılarda bu zamanda mayoz bölünme gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, mesela ikizler, tek zigottan (monozigotik) ya da değişik zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik). oluşturur.

İnsan neslinde oluşan düzgüsel zigot 44XX ya da 44XY kromozom yapısındadır. Zigot mitotik aktivite ile çoğalır fakat hacmi değişmez. Oluşan 12-16 hücreli yapı blastomer adını alır. Bu yapı uterus kavitesine gelir. Bu yapının uterus kavitesine yerleşmesine implantasyondenilir. İmplantasyon, fertilizasyondan ortalama 6-7 gün sonrasında olur.

Döllenmiş yumurta (zigot), rahme ulaşmadan evvel birçok değişiklikten geçer. Zigot rahimde embriyo adında olan ve çok acele gelişen bir hâl alır. Zigot ondan sonra fallopian kanalından rahme ulaşır. Zigot yolda, süratli bir halde, genel büyüklüğünde bir değişiklik olmadan birçok sayıda hücreye bölünür.

Sonuçtaki hücre kütlesine "moruia" denir. Üçüncü ya da dördüncü günde, moruia rahme giriş yapar ve morulanın ana hücrelerinden bir embriyo şekillenmeye adım atar. Bu hücreler, embriyonun anneden gıda ve oksijen temin etmesini elde eden plasenta adlı hususi bir organa dönüşür. Moruia rahme girdikten sonrasında da bölünmeye devam eder. Bu evrede, bu hücre yuvarlağına "blastosist" adı verilir. Blastosistin hücreleri, rahimde bir iki günlüğüne yüzer hâldeyken bölünür.

Hamileliğin beşinci ya da altıncı gününde, blastosist, rahmin iç yüzeyine bağlı hâle gelir. Blastosistin, trafoblast adında olan dış hücreleri, rahmin iç kaplamasını kıran bir enzim barındırır. Trafoblast rahim dokularını salgın ederek çok süratli bir halde bölünür. Bu rahim duvarına bağlanma işlemine "implantasyon" adı verilir.

Hamileliğin 11. gününde, blatosist rahme iyice girmiştir. Embriyonun gelişmesini sağlamak için rahimde çeşitli yapılar gelişir. Plasenta ve belirli zarlar bu yapılara dâhildir.


YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Zigot Nedir
Zigot Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zigot-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/zigot-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content