Sunum nasıl hazırlanır?

Belirli bir konuda; bilgileri yenileyen, pekiştiren, hatırlatan, önemli noktaları öne çıkaran, anket sonuçlarını veya bir çalışma sonucunu a...

Belirli bir konuda; bilgileri yenileyen, pekiştiren, hatırlatan, önemli noktaları öne çıkaran, anket sonuçlarını veya bir çalışma sonucunu açıklayan, laboratuvar araştırmalarını sunan, önemli olay ve olguları dile getirmek üzere yapılan konuşmalara sunum adı verilir.
Sunumlarda hedeflenen izleyici/dinleyici kitlesi, konuya ilgi duyan kişilerden oluşur. Amaç, bilgileri yenileme, araştırma ve anket sonuçlarını değerlendirme, bilime katkıda bulunmaktır. Bu nedenle sunum yapacak kişi, görsel iletişim öğelerinden ve eldeki teknik imkânlardan yararlanmaya özen gösterir. Teknolojik unsurlarla zenginleştirilmiş bir sunum, izleyici / dinleyicilerin sıkılmasının önüne geçer. Sunumu tekdüzelikten kurtarır. Teknolojik unsurlarla desteklenmiş bir sunum, hedef kitlenin farklı algı türlerinin birçoğuna hitap etmesi yönüyle öğrenmeyi kolaylaştırır. Bu bağlamda sunumlarda en öne çıkan unsur slaytlardır. Slaytlar, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bilgisayar ortamında hazırlanabilmektedir. Hedeflenen kitleye slayt makinesi, tepegöz veya projektörle yansıtılır. İyi hazırlanmış bir slayt, sunucusunun hedeflediği başarıyı yakalamasını sağlayabilir.
Sunumlar, bilimden sanata, edebiyattan güncel meselelere kadar hemen her konuda yapılabilir. Burada önemli olan sunumun hedeflenen izleyici/dinleyici kitlesini ilgilendiriyor olmasıdır.
İster yazılı ister sözlü olsun her anlatım türü ciddi bazı ön çalışmalar gerektirir. Bu çalışmalarda göz önünde bulundurulması gereken hususlar şunlardır:

 

https://www.youtube.com/watch?v=lR_wwERWlA4

 

Sunumdan Önce Yapılması Gerekenler
✓ Sunum yapacak kişi izleyici/dinleyiciye aktaracağı konuya tamamen hâkim olmalıdır. Bu sayede hem sunum esnasında yaşanabilecek aksiliklere karşı hazırlıklı olunur hem de sunumdan sonraki soru cevap faslında, gelebilecek sorularda herhangi bir zafiyet sergilenmez.
✓ Sunum, mutlaka belirli bir plan dâhilinde yapılmalıdır. Bu planda, sunumun niçin ve hangi hedef kitle için gerçekleştirileceği dikkate alınmalıdır. Sunumun çerçevesi ve süresi iyi hesaplanmalıdır.
✓ Sunumların diğer anlatım türlerinden en belirgin farklarından biri, görsel malzeme kullanımıdır. Bu nedenle sunum esnasında kullanılacak görsel ve işitsel dokümanlar önceden tespit ve temin edilmelidir.
✓ Özellikle yansıtma yoluyla izleyici/dinleyiciye aktarılacak metinlerin kısa, anlaşılabilir ve okunabilir olmasına dikkat  edilmelidir.
✓ İzleyici/dinleyicinin dikkatinin yoğunlaşmasının istendiği yerlerde çeşitli işaretlemeler, renk ve simge kodları vs. argümanlar kullanılmalıdır. Sunumda iletilmek istenen mesajın  güçlülüğü için aşağıdaki argümanlar kullanılabilir:

Tablo
Harita
Resim
Fotoğraf
Poster
Video
Müzik
İstatistik
Grafik
✓ Sunum yeri mutlaka önceden görülmeli ve sunumda kullanılacak malzemeler, oturma planı, ses ve elektrik sistemleri kontrol edilmelidir.
✓ Eğer mümkünse sunum salonunda değilse bile başka yerde sunumun provası yapılmalıdır.

Sunum Esnasında Yapılması Gerekenler
İyi bir sunucunun izleyici/dinleyici kitlesi üzerindeki en baskın imajı, “güven veren” bir tavrının olmasıdır. Bu nedenle sunucu ciddi, ağırbaşlı, temiz ve derli toplu bir görünüm sergilenmelidir.
Sunucu, sunumun hemen başında ad, soyad ve konum bilgisi vererek izleyici/dinleyicilere kendisini tanıtmalıdır.
Ses tonu, vücut dili, jest ve mimikler, konuya uygun bir şekilde kullanılmalıdır. Dinleyicilerle göz teması kurmalıdır. Bunun için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
✓ Sakin ve rahat tavırlar sergilemek
✓ İzleyici/dinleyicilerle göz teması kurmak
✓ Konular arasındaki geçişlerin yumuşak olmasına dikkat etmek
✓ Vurgu ve tonlamaları yerli yerinde kullanmak
✓ Sahneyi iyi kullanmak
✓ Gerekli yerlerde özetleme ve geri beslemeler yapmak
✓ Anlatılanlarla gösterilenler arasında uyuma dikkat etmek
✓ Bilgisayar, cd, disket, projeksiyon cihazı, slayt makineleri, mikrofon gibi teknolojik araçları yerinde, zamanında ve gerektiği kadar kullanmak. Eğer sunum yapan kişi ile görselleri yansıtan kişi farklı ise aralarındaki eşgüdüme dikkat etmek, konuşma-görsel dengesini iyi kurmak.
✓ Konunun anlaşılmasını zorlaştıracak ifade ve bilgilerden kaçınmak, mümkün olduğunca etkili ve sürükleyici olmak.

Sunumdan Sonra Yapılması Gerekenler
✓ İzleyici/dinleyicilerin soru sormasına imkân tanımalıdır.
✓ Yöneltilen sorulara kısa, açık ve anlaşılır cevaplar verilmelidir.
✓ İzleyici/dinleyicilerle herhangi bir tartışma içine girilmemeli- dir.
✓ Konuyla ilgisiz sorular, nedeni belirtilerek cevaplandı rılma- malıdır.
✓ Sorulan sorular hakkında yetersiz kalınması durumunda varsa salonda hazır bulunan yetkililerin düşüncesine başvurulmalıdır.

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sunum nasıl hazırlanır?
Sunum nasıl hazırlanır?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/07/sunum-nasl-hazrlanr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/07/sunum-nasl-hazrlanr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content