Ürdün’de 1921 yılında kurulan bir silahlı güç olan Arap Lejyonu kuruluşu amacı ve çalışmaları ile ilgili olarak bilgilerin yer aldığı sayfam...
Ürdün’de 1921 yılında kurulan bir silahlı güç olan Arap Lejyonu kuruluşu amacı ve çalışmaları ile ilgili olarak bilgilerin yer aldığı sayfamız.
Arap Lejyonu (el-Ceyşü’l-Arabi), İngiliz protektorası olan Ürdün’de İngiliz yarbay Frederick Gerard Peake’in 1921’de kurduğu polis gücüne verilen isimdir.
Arap Lejyonunun amacı, Ürdün’de kabileler arası düzeni sağlamak ve köylüleri Bedevilere karşı korumaktı. Glubb Paşa adıyla anılan Binbaşı (sonradan general) John Bagot Glubb 1939’da Arap Lejyonu’nun komutanlığına atandı ve lejyonu Arap dünyasının en etkin askeri gücü durumuna getirdi. 1948’de Filistin Savaşı’nın sonunda, 6 bin kişilik lejyon, elinde herhangi bir Filistin toprağı tutabilen tek Arap ordusuydu. Ürdün kralı Abdullah, aralarında Kudüs, Nablus ve Hebron’un da bulunduğu toprakları ülkesine kattı ve ülkesinin Ürdün Arap Haşimi Krallığı olduğunu ilan etti.
Arap Lejyonu, Ürdün’ün bağımsızlığını kazanmasından sonra da Glubb’un komutasında kaldı. Ama daha sonra milliyetçi eğilimler yoğunlaştı ve 1953’te tahta çıkan Kral Hüseyin 1 Mart 1956’da Glubb’ı görevden aldı. Lejyon, Hüseyin’in yaveri Ali Ebu Nevvar’ın komutasında millileştirildi. Ürdün ordusunun birliğini sağlamak amacıyla aynı yıl, bir gönüllü ordusu olan Arap Lejyonu, zorunlu askerliğe dayalı bir ordu olan Ulusal Muhafızlarla birleştirildi.
YORUMLAR