Besinler ve Özellikleri 5.Sınıf

Besin: Canlıların büyüyüp gelişebilmeleri ve yaşamsal etkinlikleri sürdürebilmesi için tükettikleri yiyecek ve içeceklere besin denir. Besle...

Besin:
Canlıların büyüyüp gelişebilmeleri ve yaşamsal etkinlikleri sürdürebilmesi için tükettikleri yiyecek ve içeceklere besin denir.
Beslenme:
• Yaşamımızı devam ettirebilmek ve sağlıklı kalabilmek için besin maddelerinin ağız yoluyla alınmasına beslenme denir.
• Farklı türden çeşitli besinlerin alınması daha yararlıdır.
• Beslenme yoluyla enerji, büyüme, gelişme, doku ve organların yenilenmesi sağlanır.




[caption id="attachment_252291" align="aligncenter" width="715"] besin kaynakları ve grupları[/caption]

Besin kaynakları ve besin içerikleri


Hayvansal Kaynaklı Besinler        
Hayvanlardan elde edilen besinler.
— Et — Süt — Yumurta
— Tereyağı — Peynir
— Balık, tavuk gibi

 

 Bitkisel Kaynaklı Besinler
Bitkilerden elde edilen besinlerdir.
— Meyveler — Sebzeler — Bitkisel yağlar
— Tahıllar — Baklagiller
— Kuru yemişler gibi



 




 

BESİN İÇERİKLERİ


 



 

Enerji verici                                   Yapıcı - onarıcı                      Düzenleyici

— Karbonhidratlar                           —Proteinler                       —Su, minaraller,vitaminler

— Yağlar





Proteinler 


Proteinlerin bulunduğu besinler
— Et
— Et Ürünleri (sucuk, pastırma...)
— Süt
— Süt Ürünleri (yoğurt, peynir, ayran...)
— Yumurta
— Balık
— Baklagiller (Fasulye, nohut, bezelye gibi
— Tahıllar
— Kuru yemişler (findik, ceviz,fıstık ...) gibi besinlerde.

Proteinlerin vücudumuz için sağladığı başlıca yararlar

 

Yaraların onarılmasını sağlar.
Kaslarımızın yapısı ve gelişi-
Vücudu hastalıklardan korur,
Mikroplara karşı vücut direnci için gereklidir.
Sağlıklı ve güçlü bir vücut için gereklidir.
Sağlıklı saçlar deri ve tırnak oluşumu ve uzamasını sağlar.
Büyüme ve gelişme için gereklidir,
Kırık ve çıkıkların iyileşmesi için gereklidir.

NOT:Proteinlerin varlığını anlamak için kullandığımız madde nitrik asit çözeltisidir.
• Seyreltilmiş nitrik asit çözeltisi damlatıldığında rengi sarıya dönüşen besinlerin içeriğinde protein olduğu anlaşılır.
• Proteinli besinler yandığında yanık saç ya da et kokusu gibi koku oluşur.
Protein içerikli besinlere nitrik asit damlatıldığında sarı renk oluşur.
Bu nedenle protein içerikli olan,- süt, yumurta akı ve yoğurtta nitrik asit damlatıldığında sarı renk oluşumu gözlenebilir.


Protein soruları

Aşağıdaki besin maddelerinden hangileri vücudumuzda öncelikli olarak yapıcı ve onarıcı olarak kullanılmaz. Nedenini açıklayalım.
I. Yumurta II. Pasta III. Mercimek çorbası IV. Ayran V. Patates

II ve V karbonhidrat içerikli olup, birinci dereceden enerji verici özellikte olan besin maddeleridir. Bu nedenle yapıcı ve onarıcı olarak; I, III ve IV nolu protein içerikli besinler kullanılır.

Aşağıdaki besin maddelerinin hangisi ya da hangilerinde enerji verici özellik bulunmadığını yazınız.
I. K vitamini II. Kalsiyum minerali III. Su IV. Zeytinyağı
Vitaminler, mineraller ve su vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapan besin gruplarıdır. Bu nedenle; I, II ve III enerji verici özelliği olmayan besinlerdir.

Asağıdakilerden hangileri canlıların beslenme nedenleri arasındadır?
I. Büyüme - gelişme II. Yaşamsal/aaliyetler III. Enerji sağlamak
Canlılar; Büyüme-gelişme, Yaşamsal/aaliy etlerin devamı ve vücudun ihtiyacı olan enerjinin üretilebilmesi, yıpranan doku ve organların onarılabilmesi için beslenirler.

Akşam yemeğinde mercimek çorbası, köfte, pilav ve ayran tüketen Ahmet en/azla hangi besin içeriğini tüketmiş olur?
Mercimek çorbası, köfte, ayran protein içeriği bakımından zengin olan besinlerdir. Pilav ise karbonhidrat bakımından zengindir. Bu nedenle Ahmet, en/azla protein içeriği olan besinler tüketmiştir.





Karbonhidratlar


Karbonhidratların bulunduğu besinler
— Buğday
— Sebzeler
— Arpa
— Pekmez
— Yulaf
— Reçel
— Pirinç
— Bal
— Bulgur
— Patates
— Meyveler
— Mercimek

Karbonhidrat içeren besinleri daha çok kimler tüketmelidir? 

Hareketli ve enerjik bir yaşam tarzı olan herkes karbonhidrat tüketmelidir.

 Karbonhidratlar vücudumuzda ne tür faaliyetler için kullanılmaktadır? 
— Spor ile uğraşan kişiler Bütün yaşamsal faaliyetlerde, iç organlarımızın çalışmasında enerjiye ihtiyacımız vardır.
— Ders çalışırken
— İşlerimizi yaparken
— Dişlerimizi fırçalarken dir.
— Uyku esnasında
— Banyo yaparken
— Düşünürken

 

Şişmanlığın nedenleri nelerdir?
• Aşırı beslenme vücudumuzun ihtiyacı olan besinden/az- lası almaktır. (Harcadığımızdan fazla enerji almaktır.)
• Hareketsizlik,
• Yemek yeme alışkanlıkları Enerji veren besin maddeleri ile ağırlıklı olarak beslenme gibi,
• Çeşitli hastalıklar Karbonhidrat bakımından zengin içerikli besinlerin fazla tüketimi şişmanlığın ana nedenle-rindendir.)

 

NOT: 

Karbonhidratların varlığını anlamak için kullandığımız madde iyot çözeltisidir.
• İyot çözeltisi damlatıldığında rengi koyu maviye dönüşen besinlerin içeriğinde karbonhidrat olduğu anlaşılır.

İyot, karbonhidrat içeren besinlere damlatıldığında koyu mavi renk değişimi gözlenir.
Tablodaki besin maddelerinden pirinç, patates ve un karbonhidrat içerikli olduklarından bu besinlerde renk değişimi olur.

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Besinler ve Özellikleri 5.Sınıf
Besinler ve Özellikleri 5.Sınıf
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/08/besin-kaynaklar%C4%B1-ve-gruplar%C4%B1-300x209.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/besinler-ve-ozellikleri-5snf.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/besinler-ve-ozellikleri-5snf.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content