Bitkilerin Aşılanması Hakkında Bilgi

Bitkilerde aşı ve aşılanma ya da aşılama nedir ne anlama gelmektedir? Kaç tür aşı çeşidi vardır? Bitkilerde aşı ile ilgili genel bilgiler. D...



Bitkilerde aşı ve aşılanma ya da aşılama nedir ne anlama gelmektedir? Kaç tür aşı çeşidi vardır? Bitkilerde aşı ile ilgili genel bilgiler.



Aşı (Bitkilerde)Daha çok yabani bir ağacın dalı ya da gövdesi üstüne aynı familyadan ve daha iyi bir türden alınan parçaları ekleme işidir.



Bir meyve ağacını tohumdan, daldırma ya da çelikle yetiştirmek mümkün olmadığı süre aşıya başvurulur. Aşılanan ağaç hem gençleşir, hem daha erken ve daha iyi tür ürün verir. Böylelikle, yabani ağaçlardan meyve ağacı yetiştirmek, bir takım meyvelere uygun gelmeyen topraklarda istenilen meyveyi elde etmek sağlanmış olur.



Bahçıvancılıkta iki tür aşı vardır: 1) Kalem aşısı, 2) Göz aşısı (yaprak aşısı).



1 — Kalem Aşısı a) Yarma aşı, b) Çoban aşısı, c) İngiliz kalem aşısı denilen üç ayrı şekilde yapılır.



a) Yarma aşı elma, armut, ayva şeklinde yumuşak çekirdeklilere, bir de asmalara uygun bir aşı şeklidir. Kayısı, şeftali, kiraz ve erik şeklinde meyva ağaçlarına pek gelmez. Çünkü bu ağaçlar rahatlıkla zamk atarlar. Bu aşı ile aşılanacak ağacın iyi kalitede bir ağaç olması gerekir. «Anaç» denilen bu ağacın hastalıklara dayanıklı, düzgün, güçlü ve dikildiği toprağa uymuş bir ağaç olması lâzımdır. İkinci iş, «aşı kalemi» ni seçmektir. Aşı kalemi verimliliği denenmiş, orta yaşlı ve hastalıksız ağaçlardan alınan orta kalınlıkta dallardan kesilen çubuklardır. Bu dalların olgun, koyu renkli ve parlak olmaları gerekir. Bu dal, anaç üstünde açılan yarığa yerleştirilir, sonrasında üstü rafya ya da pamuk ipliğiyle sarılmış olur.



b) Çoban aşısı meyva ağaçlarında, daha çok kalınca dallı, kalınca gövdeli ağaçlarda kullanılır. ilkbaharda (mart sonundan mayıs ortalarına kadar) ağaçlara su yürüyüp de kabuğun odunundan ayrılacağı bir zamanda yapılır. Bu sebeple anaç, aşı yapılacak yerden yatay olarak kesilir. Ote taraftan, 10-15 sm. uzunluğundaki kalem, ucu sivriltildikten sonrasında, odunla kabuk arasına sokulur. Sonrasında, pek sıkı olmıyacak şekilde, bağlanır, macunlanır.



c) İngiliz kalem aşısı bağcılıkta ve meyva ağaçlarında kullanılır. Asmada kalemle anacın aynı kalınlıkta olması lâzımdır.



2 — Göz aşısı ya da yaprak aşısı on iki aylık bir dal üstünden bir parça kabukla birlikte kesilip alınan bir gözün gene bir yaşlarında bîr beden üstüne yapıştırılmas ile meydana getirilen aşıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bitkilerin Aşılanması Hakkında Bilgi
Bitkilerin Aşılanması Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/asi-bitkiler.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/bitkilerin-aslanmas-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/bitkilerin-aslanmas-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content