Clark Leonard Hull Kimdir?

Clark Leonard Hull kimdir ve ne yapmıştır? Clark Leonard Hull hayatı, biyografisi, çalışmaları ve kuramı hakkında bilgi. Clark Leonard Hull ...



Clark Leonard Hull kimdir ve ne yapmıştır? Clark Leonard Hull hayatı, biyografisi, çalışmaları ve kuramı hakkında bilgi.





Clark Leonard Hull



Clark Leonard Hull; (d. 24 Mayıs 1884, Akron, New York – ö. 10 Mayıs 1952, New Haven, Connecticut, ABD), ABD’li psikologdur. Öğrenme konusundaki deneysel çalışmaları ve psikoloji kuramlarını matematiksel olarak ifade etme çabasıyla tanınır.



Geometride kullanılan tümdengelim yöntemine benzer bir usavurma ile psikolojiye ilişkin bir dizi postüla geliştirilerek mantıksal sonuçların türetilip sınanabileceğim öne sürmüştür. Buna göre, sınama olumsuz sonuç verdiğinde postüla yeniden gözden geçirilir; ama sonuç olumluysa, bulgular psikoloji bilimine bir katkı olarak değerlendirilir.



Hull, Ann Arbor’daki Michigan Üniversitesi’nde öğrenciyken psikolojiyle ilgilenmeye başladı. 1918’de Madison’daki Wisconsin Üniversitesi’nde doktora çalışmasını tamamladı ve aynı üniversitede öğretim üyesi oldu. Yeteneklerin önceden belirlenip ölçülmesi üzerine yaptığı çalışmaların sonuçlarını, ilk önemli kitabı olan Aptitude Testing’de (1928; Yetenek Testi) yayımladı. 1929’da Yale Üniversitesi İnsan İlişkileri Enstitüsü’ne girdikten sonra hipnozla ilgilenmeye başladı ve bu alanda deneyler yaptı. Bu çalışmaları sonucunda Hypnosis and Suggestibility’yi (1933; Hipnoz ve Telkine Yatkınlık) yayımladı.



Çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturduğu bilimsel, mantıksal ve matematiksel ilkelere dayalı evrensel davranış kuramını biçimlendirmeye Yale’deki ilk yıllarında başlamıştı. Bu kuramında, Darwin’in doğal seçme kavramıyla Pavlov‘un koşullanma konusundaki bazı düşüncelerinden yararlandı; Freud’un, güdülenimin davranışta temel bir rol oynadığı yolundaki görüşlerini benimsedi. Bu arada, Thorndike ve Watson gibi, pekiştirmenin öğrenmedeki önemini vurgulayan ABD’li psikologlardan da etkilendi.



Davranışı uyaran-yanıt ilişkisiyle açıklayan pekiştirme kuramı, Hull’ın çalışmalarında önemli yer tutar. Hull, fizyolojik gereksinme ya da dürtü ne kadar güçlü, ödüllendirme ya da pekiştirme ne kadar çabuk olursa, öğrenmenin o kadar hızlı gerçekleşeceğini öne sürmüş ve yaptığı deneylerle bunu doğrulamıştır. Ona göre karmaşık davranışlar, böyle bir dizi basit yanıt mekanizmasıyla açıklanabilir. Hull, öğrenme konusundaki kuramlarının ilk olarak Mathematico-Deductive Theory of. Rote Learning’de (1940; Düşünmeden Öğrenme Üzerine Matematiksel ve Tümdengelimli Bir Kuram) açıkladı. Başka yazarlarla ortak bir çalışma olan bu yapıtta, bulgularını matematik ve biçimsel mantık yoluyla dile getirdi. Psikolojinin, matematiksel denklemler biçiminde ifade edilebilecek kendi nicel yasaları olduğuna inanıyordu. Principles of Behavior (1943; Davranışın İlkeleri) adlı yapıtında bu düşüncelerini daha da geliştirerek uyaran-yanıt ilişkisinin, pekiştirmenin niteliğine ve niceliğine bağlı olduğunu öne sürdü. Hull’ın psikolojiye özgün kuramlarından çok, davranış çalışmalarında geliştirdiği yaklaşımıyla katkıda bulunduğu kabul edilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Clark Leonard Hull Kimdir?
Clark Leonard Hull Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/Clark-Leonard-Hull.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/clark-leonard-hull-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/clark-leonard-hull-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content