Cumhuriyet Döneminde Laiklik ve Uygulaması Nedir

Türkiye'de din-devlet ilişkileri bakımından köklü değişiklik cumhuriyetin kurulmasıyla yaşanmıştır. Bu değişimin düşünsel kökleri asla k...


Türkiye'de din-devlet ilişkileri bakımından köklü değişiklik cumhuriyetin kurulmasıyla yaşanmıştır. Bu değişimin düşünsel kökleri asla kuşkusuz cumhuriyet öncesi karşımıza çıkmaktadır, ama bu düşünceler köklü şekilde uygulama olanağına cumhuriyet sonrasında kavuşmuştur. Cumhuriyet'in kurulmasından sonrasında kati bir tutumla laik bir devlet ve seküler bir cemiyet yaratma çabalarına başladığını görüyoruz. Rutsow'un da işaret etmiş olduğu benzer biçimde, pek az ülke tüm siyasal,toplumsal ve kültürel hayatında bu dönem Türkiye'si kadar kapsamlı ya da süratli değişimler geçirmiştir.

1924 anayasası "Türkiye devletinin dini İslam'dır" (m.2) ibaresini taşımaktadır.Bununla beraber köklü değişikliklerin bir kısımı bu madde yürürlükte iken yapılmıştır. Bu tarz şeyleri başlıklar olarak verecek olursakşu yasal düzenlemelerin yapıldığı görülmektedir:

• 1924 hilafeti ilgası.
• Osmanlı devlet yönetiminde en yüksek dini yetkiye haiz olan ve işlevleri içinde siyasal kararları İslam hukukuna uygunluğunu gözetmek olan şeyhülislamlık makamının 1924'de kaldırılışı.
• 1924'te tevhid-i tedrisad kanununun kabul edilmesiyle medreselerin kapatılması,şer'iye ve evkaf bakanlığının kaldırılarak diyanet işleri başkanlığının ihdası.
• 1925 'te şapka kanunu ve miladi takvimin kabul edilmesi tekke ve zaviyelerin kapatılarak tüm faaliyetlerinin yasaklanması.
• 1926'da İsviçre uygar kanunu ve borçlarkanunu ile İtalya ceza kanununun kabul edilmesi.
• 1928'de harf inkilabı ve anayasadan "İslam dini" ibaresinin kaldırılarak anayasadaki yemin metinlerinin laikleştirilmesi. Bu yüzden yeminle ilgili maddelere "vallahi" ifadesi yerine "namusum üstüne söz veririm" ibaresi konulmuştur.
• 1929'da Alman ceza mahkemeleri usulu kanunu ve isviçre icra batkı kanununun kabulu.
• 1930'da imam-hatip okullarının kapatılması.
• 1931'de Türk Dil Kurumu'nun kuruluşuyla Arapça ve Farsça kökenli kelimelerin türkçe'den ayıklanması sürecinin başlatılması.
• 1932'de ezanın ve kametin türkçeleştirilmesi.
• 1934'te hafız,ağa,şeyh,molla,efendi,paşa, benzer biçimde lakap ve unvanlarla birlikte bir takım kisvelerin yasaklanması.
• 1935'te hafta tatilinin Cuma gününden pazara çevrilmesi,
• 1937'de laiklik teriminin anayasa maddesi haline getirilmesi.

Görüldüğü benzer biçimde devleti laikleştirmeye ve toplumu dönüştürmeye yönelik düzenlemeler, anayasada laiklik ifadesi yer almadan ilkin yapılmış, laiklik ifadesi bir netice olarak yer almıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cumhuriyet Döneminde Laiklik ve Uygulaması Nedir
Cumhuriyet Döneminde Laiklik ve Uygulaması Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/cumhuriyet-doneminde-laiklik-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/cumhuriyet-doneminde-laiklik-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content